شاعر توانمند خطه خوزستان این روزها پس از پنج سال بار دیگر کتابی تازه را روانه بازار میکند، کتابی که به زعم همه استادان و شعرای صاحب سبک در خوزستان بینظیر و در تاریخ ادب فارسی جاودان خواهد بود.
حرف دل استاد محمدباقر محبزاده پس از کتابهای حرف حساب شوشتر به گویش شوشتری و بزم عارفان به زبان فارسی تدوین شده است و از نظر سبک نگارش بسیار منحصر به فرد است.
بسیاری از اساتید برجسته و پژوهشگران در ادب فارسی کتاب محمدباقر محبزاده را بینظیر و ماندگار توصیف کردهاند، در این زمینه یک پژوهشگر ادب فارسی میگوید: اشعار محبزاده اغلب در سبکهای عراقی و خراسانی است و این دو سبک شاعران بسیار خاص و توانمندی نیاز دارد که فعالیت محبزاده در این سبکها نشان از توانمندی وی در سرایش شعر است.
عیسی سجادی با اشاره به کتابهای چاپ شده از محمدباقر محبزاده میافزاید: کتاب بزم عارفان استاد محبزاده به سبک خراسانی نوشته شده است و این سبک باعث شده تا این کتاب برای شعرا و نویسندگان و پژوهشگران به مرجعی توانمند تبدیل شود.
وی با اشاره به تاریخچه سبک هندی در کشور میگوید: سبک هندی از جمله سبکهایی است که توسط صائب تبریزی پس از سفرش به هندوستان در دوران صفویه به ایران آورده شد و محبزاده با روش بسیار حرفهای کتاب جدیدش را با نام «حرف دل» در این سبک نگاشته است و روانه بازار میکند.
*کتابی منحصر به فرد در 400 سال گذشتهسجادی با اشاره به خصوصیات کتاب محبزاده میافزاید: کتاب جدید محبزاده در قالب تک بیت و یا مفردات نوشته شده است و این کتاب در 400 سال گذشته سابقه و نظیری نداشته است و به این دلیل است که این کتاب ماندگار میشود و استاد محبزاده را نیز جاودان خواهد کرد.
این پژوهشگر در ادب فارسی با اشاره به اینکه نگارش این کتاب زمان زیادی به خود اختصاص داده است، تاکید میکند: کتاب حرف دل با 2 هزار تک بیت با استفاده از ضرب المثلها و استعارهها توانسته در مدت 5 سال نوشته شود و این نشان از تلاش محبزاده در تدوین این کتاب منحصر به فرد است.
سجادی تاکید میکند: کتاب حرف دل در فضایی کاملا صمیمی و در قالب ایجاد ارتباط با مخاطب نوشته شده است و به این دلیل باید کوشید تا این کتاب را به خوبی تحلیل و تفسیر کرد.
وی میافزاید: نوشتن این کتاب هم زمان زیادی برده است و هم تلاش زیادی نیاز داشته و به این دلیل هم زحمات محبزاده را ارج مینهم و به وجودش در عصر خود افتخار میکنم زیرا اثری خلق کرده است که به داشتن و هم عصر بودن با آن افتخار میکنم.
*محبزاده افتخار ادبیات کشور استرئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان شوشتر در این زمینه میگوید: محبزاده با نوشتن این کتاب ثابت کرده است که آنچه دیگران در شعر فارسی از انجامش عاجز هستند میتواند عملی کند و در این زمینه حرف دل بسیار دلیل محکمی است.
علی بهرامی با اشاره به اینکه فرصت مردم برای خواندن غزلیات بسیار محدود شده است، میگوید: با نگاهی به سبکهای سرایش شعر فارسی به این نتیجه میرسیم که سبکهای شعری همه در حال موجز شدن هستند، اشعار در سبک مثنوی به قصیده و سپس غزل و ترکیب بند و مخمس و .... در شرایط کنونی تک بیت رسیده است.
وی که خود نیز از شاگردان محبزاده و شاعری توانمند است، تاکید میکند: محبزاده بر اساس نیاز مخاطب خود قلم را برخامه لغزانده است و آنچه که نیاز امروز مردم در جامعه است را تدوین کرده و به بازار عرضه کرده است، بیشک این کتاب در آینده نزدیک جزو پرفروشترین کتابهای سال در ادب فارسی میشود.
بهرامی با اشاره به اینکه مردم به موجزگویی روی آوردهاند، میافزاید: در حال حاضر مردم با ارسال پیامک با هم سخن میگویند و این اشعار محبزاده در کتاب حرف دل خود میتواند مرجعی برای موجزگویی باشد و به این دلیل بر ماندگاری و پرفروش شدن این کتاب تاکید میکنم.
*کتابهای دیگری در حال تدوین دارمشاهبیت سخنان درباره کتاب حرف دل را نویسنده آن کتاب میتواند به زبان بیاورد و به این دلیل وی میگوید: از پنج سال پیش برای نوشتن کتابی منحصر به فرد تلاش کردهام و نوشتن این کتاب زمان زیادی از زندگی پنج سال گذشته را به خود اختصاص داده است.
محمدباقر محبزاده میافزاید: نوشتن تک بیت دارای معنا و مفهوم و موجز بسیار کار دشواری است و به این دلیل بسیاری از شعرا در این زمینه اثری تدوین نکردهاند و بر این اساس تلاش خود را در این بخش آغاز کردهام و کوشیدم تا در این زمینه اثری روانه قفسههای منازل مردم کنم.
وی با اشاره به اینکه کتابهای دیگری نیز در حال تدوین دارم، تاکید میکند: نخستین کتابم حرف حساب شوشتر در قالب طنز و به گویش شوشتری بوده است که در تلاش هستم تا بخش دوم این کتاب را تدوین و روانه بازار کنم البته بخش نخست این کتاب نیز تجدید چاپ خواهد شد.
محبزاده تاکید میکند: کتاب بزم عارفان نیز دارای استقبال زیادی بوده و در سال آینده بار دیگر تجدید چاپ خواهد شد، البته در این زمینه تلاشهای خود را آغاز کردهام.
شاید نوشتن کتاب در این روزها کار دشواری نباشد و چاپ آنها نیز زمان زیادی به خود اختصاص دهند ولی آنچه بسیار قابل تامل است نگارش کتابهای ماندگاری مانند حرف دل است که زمانی که از دلی مانند محبزاده برمیخیزد ماندگار و جاودان میشود.