۱۰۰۰ روز نخست زندگی نوزاد، کلیدیترین روزهای زندگی است که فرصت آیندهای سالم را فراهم میکند و تغذیه در این روزها مهمترین عامل بنیانگذار سلامتی است. در این بین، تغذیه انحصاری با شیر مادر کلیدیترین و مقرون به صرفهترین راهبرد برای رشد و سلامت کودک است. شیرخوارانی که با شیر مادر تغذیه نمیشوند در مقایسه با شیرخوارانی که به طور انحصاری با شیر مادر تغذیه میشوند، هفت برابر بیشتر در معرض خطر مرگ از اسهال و پنج برابر بیشتر در معرض خطر مرگ ناشی از پنومونی(ذات الریه) قرار دارند.
مهرداد شریفی معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در گفتوگو با ایسنا با اشاره به برگزاری هفته جهانی شیر مادر از اول تا هفتم آگوست برابر با ۱۰ تا ۱۶ مرداد اظهار کرد: امسال هفته جهانی شیر مادر با تاکید بر شعار «تغذیه با شیر مادر؛ اولویت امروز، سلامت فردا، برگزار میشود تا ضرورت همکاری و مشارکت همهجانبه در بهبود وضعیت شیردهی برای همگان و تامین سلامت آیندگان بیشتر مشخص شود. هفته جهانی تغذیه با شیر مادر به ما این فرصت را میدهد تا خانوادهها و مردم را از مزایای شیر مادر و تغذیه انحصاری با آن آگاه کنیم.
وی افزود: برای رسیدن به این اهداف، تمرکز بر تامین امنیت غذایی حتی در زمان بحران، برنامهریزی در پیشگیری از سوءتغذیه در کودکان و امکان دسترسی همگانی به خدمات بهداشتی اولیه و کاهش هزینههای بهداشتی و درمانی، میتواند تاثیرگذار باشد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بیان کرد: ۱۰۰۰ روز طلایی اول عمر که شامل ۹ ماه زندگی داخل رحمی و دو سال اول زندگی کودک است، دورهای حساس و کلیدی شناخته میشوند؛ بیش از ۷۰ درصد رشد مغزی، ۴۰ درصد رشد قدی و ۲۵ درصد رشد وزنی کودک در این دوره به دست آورده میشود. این ۱۰۰۰ روز فرصت بینظیری برای آینده سالمتر و شکوفاتر عرضه میکند که در هیچ مرحله دیگری از زندگی تکرار نخواهند شد.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان گفت: تجربههای جهانی و ملی نشان میدهد که ارتقای سواد سلامت والدین، حمایت خانواده و محیط کار و استفاده از فناوریهای نوین برای آموزش و مشاوره مادران ضروری است.
وی اضافه کرد: تغذیه انحصاری با شیر مادر کلیدیترین و مقرون به صرفهترین راهبرد برای رشد و سلامت کودک است زیرا تغذیه با شیر مادر موجب نجات سالانه بیش از ۸۲۰ هزار نوزاد و جلوگیری از ۲۰ هزار مرگ مادر میشود.
شریفی گفت: سوءتغذیه که به علت تغذیه ناکافی بـا شیر مادر بروز پیدا میکند نیز زمینهساز ۴۵ درصد از کل مرگهای کـودکان زیــر پنج سال اســت.
وی بیان کرد: تغذیه با شیر مادر یکی از بهترین سرمایهگذاریها در سلامت جهانی است و موجب میشود سالانه ۳۰۰ میلیارد دلار صرفهجویی اقتصادی داشته باشد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: تغذیه با شیر مادر خطر ابتلا به اضافه وزن و چاقی را حدود ۱۰ درصد در مقایسه با تغذیه با شیر مصنوعی کاهش میدهد. تغذیه انحصاری با شیر مادر عامل محافظتکننده در برابر دیابت نوع ۱ و نوع ۲ است به طوری که احتمال ابتلا به دیابت نوع ۱ در شیرخوارانی که به طور انحصاری با شیرمادر تغذیه نمیشوند حدود ۴۰ درصد بیشتر است.
شریفی بیان کرد: با توجه به نقش مهم آموزش و مشاوره به ویژه برای مادران در دوران بارداری، پس از زایمان و شیردهی، امیدواریم با افزایش تعداد مشاوران شیردهی در همه مراکز خدمات جامع سلامت و پایگاههای سلامت و بیمارستانها، گام بلندی برای ارتقای سلامت نوزادان و کودکان برداریم.