خوزنیوز: بسیاری از خوزستانی ها معتقدند که ماهی های جنوب به دلیل آلایندگی های که به رودخانه ها استان و خلیج فارس می ریزد از سلامتی لازم برخوردار نیستند و حتی طعم آنها نسبت به سالیان دور تغییر پیدا کرده است. این مساله تا جایی پیش می رود که در بندر ماهشهر و بندر امام خیلی از محلی ها ارجیح می دهند ماهی مورد نیاز خود را از سایر بنادر استان تامین کنند چرا که معتقدند آلاینده های صنایع پتروشیمی سلامتی آنها را در معرض خطر قرار می دهد.
این برداشت چند سال پیش این مساله در پی فاجعه زیست محیطی که در ماهشهر بوجود آمد و تعداد قابل توجهی ماهی به طرز مشکوکی مردند پر رنگ تر شد.
در همین زمینه نیز گزارشی منتشر شد که بر اساس تحقيقات صورت گرفته در پژوهشكده بوعلي مشهد ميزان جيوه در گوشت ماهي هاي صيد شده از بنادر جنوب ايران بيش از استاندارد است و حتي اين ميزان در برخي از گونه هاي ماهي در حدود پنج برابر شرايط استاندارد تعيين شده است.
دكتر سيد عادل معلم رئيس بخش سم شناسي مركز تحقيقات علوم دارويي پژوهشكده بوعلي مشهد در گفتگو با باشگاه خبرنگاران گفت: وجود صنايع آلوده كننده در حاشيه خليج فاس باعث شده كه ميزان تجمع جيوه در ماهي هاي جنوب در حدود 2.5 ppm باشد. در حالي كه استاندارد در نظر گرفته شده براي تجمع جيوه در بدن ماهي در حدود 0.5 ppm است.
وي ميزان جيوه گوشت ماهي هاي شمال را ناچيز برشمرد و تصريح كرد: ميزان جيوه موجود در گوشت ماهي هايي كه كنسرو مي شوند و ماهي هاي پرورشي كم و در برخي از موارد صفر گزارش شده است.
معلم در خصوص زیان های جيوه اظهار داشت: جيوه عنصري سمي و سنگين است و از اثرات عمده آن مي توان به كاهش ضريب هوشي نوزاد در دوران جنيني اشاره داشت. لذا مصرف بيش از دو وعده ماهي در هفته براي زنان باردار و كودكان در سنين رشد و تكامل هوشي توصيه نمي شود.
وی افزود: گاهی تحقیقاتی در زمینه میزان مواد سمی موجود در آب و مواد غذایی صورت می گیرد که از پایه و اساس علمی برخوردار نیست و تنها موجب هیاهو در رسانه ها می شود؛ اگر تحقیقاتی که درباره میزان جیوه در ماهی های خوزستان انجام شده و میزان جیوه را بسیار بالاتر از حد مجاز دانسته اند صحت داشت اکنون تمام مردم اهواز در حال تشنج بودند.
مهندس نظری که دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشته سم شناسی است ادامه داد: هم چنین اگر پنج برابر حد مجاز بودن میزان جیوه در ماهی جنوب واقعی بود، به معنای آن بود که آلودگی آبی که زیستگاه ماهیان بوده به طور خطرناکی بالا و فاجعه آفرین بوده است اما چنین چیزی صحت ندارد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز یادآور شد: ممکن است در آب های سطح استان سمومی وجود داشته باشد ولی جیوه جز پوسته زمین است و بدن همه افراد قابلیت دفع میزان مشخصی از آن را دارد. این عنصر طبیعی است و در نتیجه آلایندگی صنایع به وجود نمی آید.
وی گفت: خود من پیش از این در زمینه میزان جیوه در ماهی های جنوب تحقیقاتی انجام داده ام و در نتیجه این پژوهش ها مشخص شد میزان جیوه اصلا نگران کننده نیست؛ من به عنوان عضو هیات علمی دانشکده داروسازی، خود و خانواده ام از این ماهی ها استفاده میکنیم.
نظری تاکید کرد: در هر آزمایش علمی، شرایط خاصی باید حاکم باشد و این گونه نیست که هرکس با یک وسیله آزمایش محقق تلقی شود؛ نباید با این شایعات، آب، نان و غذای مردم را شک برانگیز جلوه داد.
عضو هیات علمی دانشگاه جندی شاپور اهواز گفت: متاسفانه ما با مملکت خود کمتر دوستیم؛ به طور مثال ما مردم اهواز می توانستیم با پول تصفیه کننده های آبی که در خانه های خود داریم سیستم تصفیه آب کل شهر را درست کنیم.
وی به کمبود کمیته سلامت در حوزه های مختلف چون آب اشاره کرد و افزود: اگر کنترل و اطلاع رسانی به شیوه صحیح انجام شود، مردم می دانند که مثلا یک ماده مضر در ماده غذایی خاصی وجود دارد و از آن استفاده نمی کنند.
گزارش/ زینب جعفرزاده
مطالب مرتبط:
مصرف غذایی ماهی های خوزستان هیچ گونه ضرری نداردعضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپوراهواز:
میزان فلزات سمی در ماهی «شوریده» و «صبور» خوزستان بیش از حد مجاز است
تحقیقات زیادی هم برای اثبات این موضوع وجود دارد