وزیر نیرو گفت: در کشور انتقال حوضه به حوضه آبی صورت نمی گیرد مگر برای مصرف آب شرب؛ بنابراین انتقال آب از کارون به زاینده رود نیز تنها برای بخش شرب صورت میگیرد.
حمید چیتچیان در
نخستین نشست خبری خود در جمع نمایندگان رسانهها گفت: برای انتقال از
حوضهای به حوضه دیگر مقررات و اصول سختگیرانهای گذاشته شده که باید رعایت
شود و غیر از نیاز شرب آب منتقل نخواهد شد.
وزیر نیرو در مورد توقف برخی از پروژههای سدسازی نیز گفت: طراحی سدها مجددا باید مورد بازنگری قرار گیرند تا در صورتی که فاقد توجیه فنی هستند در مورد آن ها تجدیدنظر شوند. در مورد سد بختیاری نیز باید گفت توجیه فنی واقتصادی طرح را مجددا بررسی می کنیم و در نهایت در روزهای آینده به تصمیم جدید میرسیم.
زاینده رود خشک شده است
وزیر نیرو در ادامه همچنین در پاسخ به پرسشی مبنی بر تصمیم وزارت نیرو در مورد انتقال آب از کارون به زاینده رود با توجه به مخالفتها و استقبالهایی که صورت میگیرد اظهار کرد: دوستان در خوزستان حساسیت هایی و در اصفهان نگرانیهایی دارند؛ زاینده رود خشک شده و تامین آب شرب اصفهان به سختی انجام میشود.
چیتچیان با اشاره به اینکه در اصفهان نیز از مردم خواسته شده تا در مصرف آب صرفه جویی کنند به مشکل کمبود منابع آب شرب اشاره کرد در حالی که اکنون فصل پاییز است و گفت: انتقال آب از یک حوضه به حوضه دیگر مطلقا نخواهیم داشت الا برای مصرف آب شرب. اگر از مردم خوزستان پرسیده شود که اجازه می دهید برای مردم یزد، کرمان و کاشان و ... که آب برای خوردن ندارند به میزان شرب آب کارون منتقل شود مطمئنم تمام مردم استان خوزستان و استان چهارمحال و بختیاری اعلام می کنند حاضریم آب شرب مردم از کارون تامین شود.
وی با اشاره به اینکه تونل کوهرنگ 1 قبل از انقلاب ساخته شده و تونل کوهرنگ 2 پس از آن اجرا شده است افزود: تونل کوهرنگ 3 نیز در حال حاضر در حال اجرا است و تمام آبی که از کارون به اصفهان یا فلات مرکزی یا به قم منتقل شده به یک میلیارد متر مکعب نیز نمیرسد. در حالی که کل آبی که در کارون جریان دارد بالغ بر 21 میلیارد متر مکعب است. بنابراین آب برداشتی کمتر از پنج درصد آب خوزستان میشود.
تصویب مقررات سختگیرانه انتقال آب در شورای عالی آب
وزیر نیرو با اشاره به اینکه در جلسات گذشته شورای عالی آب برای انتقال آب از یک حوضه به حوضه دیگر مقررات و اصول سخت گیرانهای گذاشته شده است اظهار کرد: مقررات مصوبه باید رعایت شود، نیازهای حوضه آب دهنده تامین شود و اقدامات لازم در حوضه آب گیرنده صورت گیرد.
چیتچیان با تاکید بر اینکه اجازه انتقال آب حوضه به حوضه غیر از بخش شرب وجود ندارد گفت: برای انتقال آب حوضهای تبعات زیست محیطی نیز در نظر گرفته میشود و تمام اصول رعایت خواهد شد.
وی تصریح کرد: اصولی که در انتقال آب رعایت میشوند نه تنها اصول درنظر گرفته شده در ایران بلکه اصولی هستند که در سازمان یونسکو مصوب شده و در چارچوب آن باید عمل شود بنابراین در صورت نیاز انتقال آب از حوضهای به حوضه دیگر وزارت نیرو مسئله را باید در شورای عالی آب مطرح کند تا پس از در نظر گرفتن ابعاد زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی و ... به تصویب برسد.
قبل از تصویب طرح بهشت آباد اجرا نمیشود
وزیر نیرو در پاسخ به پرسشی مبنی بر این که آیا طرح بهشتآباد با وجود مخالفت های صورت گرفته اجرا می شود گفت: طرح بهشتآباد تا زمانی که مطالعات و تخصیص آب آن در شورای عالی آب تایید و مصوب نشود اقدامی دراین زمینه انجام نمیدهیم.
چیتچیان در مورد نحوه مدیریت شرکتهای آب منطقهای در استانها و رقابت بین آنها گفت: با توجه به این که قانونگذار مکلف کرده موضوع مدیریت حوضهای آب مدنظر قرار گیرد و شورای عالی آب هم بر این مسئله تاکید کرده، نظام مدیریت آب در یک سال آینده یکپارچه میشود.
وزیر نیرو با اشاره به یکپارچه شدن مدیریت آب گفت: این موضوع الگویی است که در تمام دنیا اجرا شده است و با توجه به این که حوضههای آب از تقسیمات داخلی کشور تبعیت نمیکنند، با ادامه مدیریت مخرب استانی کشور با فاجعه در حوضه مدیریت آب روبرو میشود.
چیتچیان در ادامه تاکید کرد: حداکثر ظرف یک سال آینده یکپارچه سازی مدیریت آب صورت خواهد گرفت.
اولویت بندی پروژههای نیرو
وی با تاکید بر اینکه یکی از اولویتهای ما در مورد طرحها، تکمیل پروژههای نیمه تمام است، گفت: پروژههایی از جمله سدهایی که ساخته شده و شبکههای آبی در طرح اجرا نشدهاند در اولویت قرار دارند. با توجه به بودجه سال 92، براساس اولویت منطقهای دولت تخصیص اعتبار را انجام می دهد تا شبکههای نیمه تمام در اولویت قرار گیرند.
طرح جامع آب به روز میشود
وزیر نیرو در مورد طرح جامع آب نیز گفت: نتایج طرح جامع آب در 800 جلد تهیه شده و با توجه به تغییرات روانآبها نیاز است که به روز شود بنابراین در شش ماهه آینده این طرح به روز خواهد شد و تمام برنامههایی که در آینده خواهیم داشت همگی بر پایه مطالعات جامع آب صورت خواهد گرفت.
آلودگی منابع آبی با فاضلاب کشاورزی
چیتچیان درمورد نگرانیهای مطرح شده پیرامون میزان نیترات در آب، گفت: آلودگی منابع آب ناشی از چند پدیده از جمله ورود فاضلابهای صنعتی و شهری و ورود پسابهای کشاورزی به منابع آب است.
وی افزود: با کمال تاسف سمومات کشاورزی و کودهای به کار رفته به صورت غیر موجه به میزان زیاد مصرف میشوند که این موضوع باعث شده اضافه های آن توسط پسابهای کشاورزی دوباره به منابع آب وارد شود و به شدت منابع آبی را آلوده کرده است.
وی با اشاره به اینکه حدود 60 درصد از مشترکین کشور تحت پوشش شبکه فاضلاب قرار دارند گفت: با صراحت اعلام می کنم چاهها به صورت دائمی در معرض آزمایش هستند و اگر در جایی چاهی آلودگی داشته باشد یا آن را جایگزین میکنیم و یا در صورتی که میزان نیترات بیش از حد مجاز باشد منابع را با آبهای سالم مخلوط می کنیم تا میزان نیترات به پایین تر از حد استاندارد برسد.
وزیر نیرو تاکید کرد: در صورت نبود امکان کاهش نیترات موجود در منابع آبی، چاه را می بندیم و اجازه استفاده از آن را نمی دهیم بنابراین مردم آسوده باشند که آب شرب حتما دارای کیفیت در حد استاندارد است.
وزیر نیرو با تاکید بر اینکه در سال آبی 91-92 میزان بارشها در حدود نرمال و تنها دو درصد کمتر بوده است، گفت: حجم روانآبها در حال حاضر 45 درصد کاهش پیدا کرده و ذخیره منابع آبی نیز به اندازهای که قبلا پیش بینی شده نیست. بنابراین میزان ذخیره آب در کشور در حال حاضر کمتر از دو سال است.
چیتچیان درمورد احداث سدهای مطالعه شده نیز گفت: مطالعات کافی درباره تعدادی از سدهایی که احداث آنها شروع شده صورت نگرفته و یا مطالعات انجام شده براساس آورد رودخانه با توجه به متوسط 50سال گذشته است در حالی که اکنون با تغییر اقلیم مواجهایم و میزان بارندگی و الگوی بارش تغییر کرده است.
وی با اشاره به تغییر الگوی کشت و تبدیل زمینهای دیمی به آبی نیز از سوی دیگر گفت: بنابراین طراحی سدها باید مجددا مورد بازنگری قرار گیرند چرا که ممکن است اکنون فاقد توجیه احداث باشند و یا لازم باشد در طراحی آن تجدیدنظر شود.
احداث بلندترین سد بتنی جهان دوباره بررسی میشود
وزیر نیرو در مورد احداث سد بختیاری که بلندترین سد بتنی دو قوسی جهان محسوب خواهد شد، گفت: توجیه فنی واقتصادی طرح را مجددا بررسی می کنیم؛ دو جلسه ویژه در این زمینه برگزار شده و نهایتا در روزهای آینده راجع به سد تصمیم گیری جدید خواهد شد.
چیتچیان تاکید کرد: ممکن است تاخیر در اجرای طرح به دلیل توجیهات فنی و اقتصادی و یا لزوم تغییر ظرفیت نیروگاه صورت گیرد.
چیتچیان با اشاره به هدفگذاری طرح انتقال آب از دریای خزر به فلات مرکزی گفت: در نظر گرفته شده که سالانه 200 میلیون متر مکعب آب دریای خزر شیرین و به مناطق مرکزی از جمله سمنان و دیگر شهرها منتقل شود.
وی ادامه داد: یک گام از مطالعات این پروژه انجام شده و موافقت اولیه سازمان محیط زیست جلب شده اما اخیرا رییس سازمان محیط زیست نظراتی در مورد ابعاد زیست محیطی طرح عنوان کرده و الان در ردیفهای اعتباری وزارت نیرو در قانون بودجه یک ردیف مطالعاتی وجود دارد که براساس آن مطالعات در حال انجام است.
وزیر نیرو یادآور شد: برای اجرای پروژه انتقال از خزر به فلات مرکزی نتایج مطالعات و ارزیابی زیست محیطی که بدست می آید در اختیار سازمان محیط زیست قرار گرفته میشود و پس از تایید، اقدامات لازم انجام خواهد شد.
چیتچیان تصریح کرد: در حال حاضر در مراحل پایانی مطالعه پروژه انتقال آب خزر هستیم. در مورد هماهنگی با کشورهای همسایه نیز چون دریای خزر مشترک است، مراوداتی را با همسایگان در این زمینه داریم و تمام ملاحظات بین المللی طرح مورد نظر قرار میگیرد.
وی در مورد میزان استحصال آبهای ایران نیز گفت: بیش از 60 درصد از منابع آبی استحصال شده و با سدهایی که در دست داریم امیدواریم این میزان به رقم بالایی ارتقا یابد.
فقط مردم اصفهان مشکل آب شرب دارند؟ 90 درصد خوزستانی ها آب شرب ندارند. این آب که در لوله ها جاری است آب شرب نیست، ... است. چند سال است که می خواهید برای بعضی آن هم فقط بعضی از شهرهای خوزستان با طرح غدیر آب بکشید بودجه نمی دهید آن وقت اینقدر اصفهان اصفهان می کنید. کلمه اصفهان را چند بار در مصاحبه تان تکرار کرده اید.
نا گفته پیداست که آب را انتقال می دهید چون شما تصمیم گیر اصلی نیستید. فقط امیدوارم آن موقع که این تصمیمات شما آسیبهای جدی و جبران ناپذیر به کشور وارد می کند باشید تا از شما بازخواست بشود.
در ضمن از کارشناسان می خواهم بررسی کنند این مسئله مدیریت یکپارچه آب را چون به نظر می آید به به جای "مدیریت ملی یکپارچه آب" باید بخوانیم "مدیریت اصفهانی یکپارچه آب"