خودتان قضاوت کنید مگر خانه مطبوعات 551 طفل نامشروع است. اگر می خواهید محتوایی زیرآب 551 را بزنید بروید دادگاه حکم بگیرید/ من قول می دهم اگر ما تیم لیگ یک مان هم نیاید، تیم لیگ 2 ماهم نیاید، تیم لیگ سومی ما افراد پرمدعایی که حسادت می کنند را شکست می دهد / مثلا به ما ایراد می گیرند و می گویند شما ظرف یکی دو روز رفتید خانه مطبوعات را ثبت کردید. این امتیاز و نقطه قوت ماست / آنها ساختار هیئتی داشتند و دو سه نفر می نشستند و برای همه تصمیم می گرفتند
خوزنیوز: در ادامه سلسله مطالب بررسی وضعیت
خانه مطبوعات خوزستان با عبدالرحمن نیک سرشت، عضو هیئت مدیره خانه مطبوعات خوزستان (551) گفت و گویی انجام داده ایم که می خوانید. این سلسله مطالب را در
خوزنیوز دنبال کنید.
شما بعد از دوره چهارم خانه مطبوعات عضو هیئت مدیره خانه مطبوعات 551 شدید. ارزیابی شما از عملکرد دوره چهارم چیست؟علت اینکه از خانه مطبوعات دوره چهارم عبور شد و به خانه مطبوعات 551 رسیدیم این است که آنها زیر بار اساسنامه تیپ ارشاد نرفتند، آن خانه را ثبت قانونی نکردند . جامعه مطبوعاتی از اینکه خانه مطبوعات به صورت هیئتی و غیر قانونمند عمل می کرد، نگران بودند.
فعالان آن دوره می گویند که ما اقدام کردیم – مستندات هم دارند – ولی ارشاد به نوعی کار تاخیری انجام داد و مکاتبات ما را معطل نگه داشتند.به هر دلیلی که بوده، یا قدرت دیپلماسی نداشتند یا قدرت تعامل با مسئولین را نداشتند یا خودشان را فراتر از مسئولین می دیدند. به هر حال یک موضع اپوزیسیونی در آنها و جود داشت. این بر می گردد به رفتار سیاسی و منش اجتماعی خودشان. ما با نهادهای دولتی نمی توانیم موضع اپوزیسیونی بگیریم. به هرحال سازمانهای دولتی نهادهای قانونمندی هستند. ممکن است یک مسئولی فراتر از قانون و چارچوب خودش عمل کند که در آن صورت مجاری قانونی برای اعتراض پیش بینی شده است.
این مخالفت ها و به قول شما موضع اپوزیسیون در جهت حفظ منافع صنفی و در ماجرای م/الف بود که احساس شد ارشاد در برابر مطبوعات ایستاده است.من هم در قضیه م/الف جزء این گروه بودم. من هم مخالف بودم. اما مخالفت قانونی نه مخالفت اپوزیسیونی. مخالفت اپوزیسیونی یعنی قهر با نهادهای کشوری.
به هرحال اینها بازرسی را داشتند، دادگستری را داشتند، وزارت ارشاد را داشتند و می توانستند با یک کارحقوقی و قاعده مند به خواسته های خودشان برسند و خانه مطبوعات را ثبت کنند و این اشکال است. آنها رفتار اجتماعی منضبطی نداشتند .
مثلا به ما ایراد می گیرند و می گویند شما ظرف یکی دو روز رفتید خانه مطبوعات را ثبت کردید. این امتیاز و نقطه قوت ماست. خانه مطبوعات کسانی را می خواهد که یک: قدرت دیپلماسی شان بالا باشد دو:ساختارمند باشند. آنها ساختار هیئتی داشتند و دو سه نفر می نشستند و برای همه تصمیم می گرفتند. خانه مطبوعات چهارم ضعف داشت و چون ضعف داشت مدیرکل ارشاد وقت و مطبوعات تصمیم گرفتند انتخابات برگزار کنند.
شما می گویید ارشاد و مطبوعات. قبول دارید که کسانی که انتخابات را برگزار کردند، همهی اهالی مطبوعات نبودند؟ببینید تشکل با یک مجمع از لحاظ قانونی تشکیل می شود. ارشاد هم متولی بود و آمدند انتخابات را برگزار کردند و خانه مطبوعات 551 شکل گرفت.
بگذارید دقیق تر بشویم. عده ای دور هم جمع شدند و یا به قول شما جمعتان کردند و انتخابات برگزار شد. بالاخره قبل از این ماجرا خانه مطبوعاتی وجود داشت، آنها هم همکاران و برادران شما بودند. شما نباید حساس می شدید که چرا آنها حضور نداشتند و در جریان نبودند.خودشان نیامدند. ببینید یک مناقصه عمومی برگزار می شود. یک عده ای به روند آن ایراد دارند و عده ای به روند آن گردن می گذارند. هیچ شهروندی را به خاطر اینکه حکم حاکمیت را می پذیرد به دادگاه نمی برند، بلکه آنهایی که نافرمانی مدنی می کنند به پای میز قانون می کشانند. من ندیدم کسی را که با دولت همگام شود به پای میز محاکمه ببرند.
شما با ارشاد همگام شدید؟بله ما با ارشاد همگام شدیم. ارشاد بیانیه داد و ماهم رفتیم و در انتخابات شرکت کردیم اما آنها اپوزیسیونی عمل کردند.
ارشاد حق داشت آنها را دعوت نکند؟ بالاخره آنها هم عضو جامعه مطبوعاتی بودند.مگر کسی را می شود به زور برد در خانه مطبوعات. اعلام کردند. اعلامیه دادند. بنر زدند. آنها گفتند این اساسنامه از طرف دولت است و ما این اساسنامه تیپ را قبول نداریم. یعنی مثل دوم خردادی ها موضع گیری کردند. در آن فضا آمدند؛ یعنی فضای رادیکالیسم. یعنی همه جریانات در فضای رادیکالی شکل گرفت. آنها قبول نداشتند، ما قبول داشتیم و خانه را ثبت کردیم.
بعد آنها پیگیری کردند ولی اینبار نگفتند ما اساسنامه تیپ را قبول نداریم. گفتند ما از لحاظ شکلی با این وضعیت مخالفیم. مثلا پایگاه خبری شوشان، خبرگزاری نیست پس نیک سرشت که از طرف آن سایت انتخاب شده غیر قانونی است.
اشتباه می گفتند؟من کاری ندارم. منظورم این است اصل را قبول کردند به شکلش ایراد گرفتند. ازطریق بازرسی استانداری - که در آن زمان آقای حمیدی نژاد معاون فرهنگی فعلی اداره کل ارشاد خوزستان، مسئول آنجا بود- پیگیری کردند و آنجا بخشنامه زدند که خانه مطبوعات از لحاظ شکلی غیرقانونی است، حق ندارد کسی با اینها همکاری بکند. ما گفتیم ما ثبت کرده ایم اگر هم تخلفی صورت گرفته تخلف ارشاد است و ما الان مُحِق شده ایم و کسی که دولت به او حقی داده و می خواهید آن حق را بگیرید باید بروید دادگاه ثابت کیند تا از موضع حق اش بیافتد. نه اینکه توهین کنید و نامه محرمانه بزنید و با آبرویش بازی کنید.
با شما نشستی هم داشتند که صحبت کنند؟نه. اینها هرکاری کردند فرادستی کردند. می گفتند اینها کودتا کردند و با کودتا خانه مطبوعات را گرفتند. ما مظلوم واقع شدیم. ما مورد هجوم قرار گرفتیم. ما اصلا هجمه ای به آنها وارد نکردیم. ما کاری به آنها نداریم.
خانه مطبوعات 551 از اولش رفت در لاک دفاعی. ما آمدیم کار بکنیم. با همه این اتفاقات در اقدام اول اعضای خانه مطبوعات مشخص شدند. بعد ما آقای حلالی را که در انتخابات نامزد نشده بود به دلیل اینکه ایشان صاحب تاسیسات است و خودشان الحمدلله مدیرمسئول است و حقوقی را مطالبه نمی کرد و هرچه هم که پذیرایی جلسات بود اینها را فراهم می کرد و هزینه ها را هم می داد به عنوان مدیر خانه مطبوعات انتخاب کردیم. حلالی انسان توانایی بود و اگر توانا نبود عضو شورای فرهنگی استان نمی بود. حتی وقتی خانه مطبوعات کشور می خواست شکل بگیرد در همان جلسه جزء هیئت رییسه انتخاب شد و سال گذشته هم مدیرعامل خانه مطبوعات ایران شد.
ما شکلی که برای خانه مطبوعات تعریف کردیم فراقومیتی و فراگروهی بود. مثلا در آن خانه یک قوم خاص اکثریت را داشتند ولی رییس را دادند به یک قومی که در اقلیت بود. بعد آقای حلالی را ما از بیرون آوردیم و در آن موقع یکی از آقایان هیئت مدیره گفت من را بگذارید، دیگری هم گفت من را بگذارید، اما حلالی را که از اقوام میانه است آوردیم. این به فراجناحی و فراقومیتی شدن خانه مطبوعات کمک کرد که ما از تنش دور شویم و وارد یک کار صنفی بشویم نه یک کار سیاسی. آقای حلالی مدیر مسئول یک روزنامه اصولگراست، پس اینکه ما یک اصولگرا را آورده ایم و مدیرعامل خانه مطبوعات کرده ایم، شائبه قومگرایی را از ما مرتفع کرد. ما آمدیم کار صنفی بکنیم اما ما را پرس کردند و ما در این حالت کار کردیم.
بعد از اینکه خانه مطبوعات 551 شکل گرفت، بیانیه ای با امضای رییس هیئت مدیره و مدیر خانه مطبوعات صادر شد که در آن مدت فعالیت هیئت مدیره 3 تا 6 ماه اعلام شد با وظایف مشخص. بعضی از دوستان شما در هیئت مدیره می گویند این مساله نظر ارشاد بود نه نظر هیئت مدیره . نظر شما چیست؟ما هرگز پیش نویس اینکه خانه مطبوعات موقت و 6 ماهه است را از ارشاد ندیدیم. ما هیئت مدیره بودیم. وقتی که فهمیدند مخالف ایجاد شده است خواستند پس بگیرند اما خانه ثبت شده بود و صاحب پیدا کرده بود. آقای محمودیان آمدند و گفتند خودتان بروید و منحل کنید. گفتیم شما بفرمایید بیرون، شما کاره ای نیستید. شما همانطور که انتخابات را قانونی برگزار کرده اید، قانونی هم منحل کنید. من حتی به آقای بسی خاسته هم گفتم: این خانه صاحب پیدا کرده است، من محقم و قانونی هستم. ببرید در محکمه ای حق را از من بگیرید، ما به شما تحویل می دهیم. اگر قانون من را منع کند، گردن من از مو باریک تر است. من امروز زنگ زدم به آقای حمیدی نژاد و گفتم: ما می خواهیم انتخابات برگزار کنیم. یک خانه تاسیس شده است، بیایید انتخابات برگزار بکنید و هرکس که انتخاب شد بیاید در هیئت مدیره. ایشان گفت: باید خانه 551 را منحل کنیم.
با همه این مسائل دوره دو ساله فعالیت شما هم در سال 89 به اتمام رسید بعد از آن برای انتخاب هیئت مدیره جدید چه اقدامی انجام دادید؟رابطه ما با ارشاد را اساسنامه تعیین می کند. ما برخلاف خانه مطبوعات دوره چهارم خانه ای بودیم با حساب و کتاب، صاحب ساختار. خانه ای که توانست اساسنامه خودش را قبل از اینکه سیاست بازها بخواهند خرابش کنند ثبت کند. ما در مقابل قانون نمی توانیم گردن کلفتی کنیم. شما وظیفه دارید ببینید چه کسانی در برابر قانون گردن کلفتی کردند.
به هر حال ما رفتیم ارشاد. ارشاد گفت ما یک هیئت موسس جدیدی را می گذاریم و خانه مطبوعات 551 را به رسمیت نمی شناسیم. دوباره آمدند روی بحث محتوایی. آمدند اولا ما را از لحاظ شکلی ساقط بکنند و ما گفتیم اگر از لحاظ شکلی ایراد دارد محتوایی که ایراد ندارد. می گویند نه، محتوایی هم بروید خودتان خودتان را منحل کنید. خودتان قضاوت کنید مگر خانه مطبوعات 551 طفل نامشروع است. اگر می خواهید محتوایی زیرآب 551 را بزنید بروید دادگاه حکم بگیرید.
الان هیئت مدیره شما تشکیل می شود؟بله گه گاهی تشکیل می شود.
گه گاهی یعنی چی؟ببینید وقتی حوزه ماموریت یک نهاد را بگیرند چه توقعی دارید؟
دستاوردهای خانه مطبوعات 551 چه بوده است؟اول اینکه ما همت کردیم و خانه را ثبت کردیم و یک هویت مستقل صنفی به آن دادیم. دومین دستاورد؛ مقاومت درمقابل حرکات فراقانونی و سیاسی بود. مثلا مقاومت در برابر همین انحلال غیرقانونی. اما در باب فعالیت صنفی باید بگویم استانداری رفت در برابر خانه مطبوعات شورای راهبردی مطبوعات را زد و پذیرفته بودند که کار نباید از مبادی ما انجام بشود. عملا در مقابل ما ایستادند و ما فقط مقاومت کردیم.
یعنی عملکرد خاصی نداشتید و تنها در برابر این جریان مقاومت کردید؟ببینید همان روزی که ما تشکیل شدیم تیرها را به سمت ما زدند.
در مورد شورای راهبردی مطبوعات می گفتید.استانداری شورای راهبردی را تشکیل داد در آنجا ما پیروز شدیم و قبول نکردند، دوباره ما آمدیم 50-50 شد و بعد از یک مدتی ما یارگیری کردیم و ما شدیم 70 و آنها 30. دیدند اینجا هم داریم نفوذ می کنیم. من قول می دهم اگر ما تیم لیگ یک مان هم نیاید، تیم لیگ 2 ماهم نیاید، تیم لیگ سومی ما افراد پرمدعایی که حسادت می کنند را شکست می دهد.
اگر این قدر نیرو دارید چرا در انتخابات هیئت مدیره به روایت شما 70 نفر شرکت کردند؟مگر مطبوعات استان بیش 80 – 70 نفر هستند.
راه حل مشخص شما برای حل این ماجرا و خارج شدن از بن بست چیست؟اگر ارشاد فکر می کند خانه مطبوعات 551 غیرقانونی است در جهت انحلال آن اقدام قانونی انجام دهد و در غیر اینصورت خانه مطبوعات را به رسمیت بشناسد. هیئت مدیره ما با ارشاد می نشیند و ارشاد ناظرهای خودش را برای انتخابات معرفی کند و انتخابات برگزار شود.
ای شاعر نخل والبلوط
ای مدبرالشوشان
ای محدث الخانه والخروب
حول صالحه
والایام المشاعره
فی کل الامکان