تاریخ انتشار: ۱۶ آبان ۱۳۹۵ - ۱۱:۵۷
کد خبر: ۱۳۵۶۴۵
تعداد نظرات: ۵ نظر
نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره
استاد دانشگاه برگن نروژ ؛
با مهندسي معكوس زمين، بزرگ ترين منجلاب قابل كشتي‌راني كشور را نجات دهيد!
در گذشته نه چندان دور رود كارون به غير از امكان تأمين آب آشاميدني، كشاورزي و توليد برق مصرفي، همچنين از شرايط مناسبي براي جذب سرمايه گذاري، ايجاد مكان هاي تفريحي و توسعه حمل و نقل آبي برخوردار بود؛ شرايطي كه نه تنها به خوبي از آنها استفاده نشد، بلكه به گونه اي پيش رفت كه اكنون بايد منتظر نابودي كامل تمدن حاشيه كارون بود.
در گذشته نه چندان دور رود كارون به غير از امكان تأمين آب آشاميدني، كشاورزي و توليد برق مصرفي، همچنين  از شرايط مناسبي براي جذب سرمايه گذاري، ايجاد مكان هاي تفريحي و توسعه حمل و نقل آبي برخوردار بود؛ شرايطي كه نه تنها به خوبي از آنها استفاده نشد، بلكه به گونه اي پيش رفت كه اكنون بايد منتظر نابودي كامل تمدن حاشيه كارون بود.

رود كارون و جلگه خوزستان سال هاست، با آسيب هاي زيستي محيطي و اجتماعي فراواني رو به روست. كاهش منابع آب پايين دست، شوري آب، اجراي طرح هاي متعدد انتقال آب و دعواهاي استاني در جلگه خوزستان و حوزه آبريز كارون از مهم ترين نگراني هاي اين منطقه است.

هرچند رود كارون با سابقه تاريخي طولاني اش و به عنوان طولاني ترين رود ايراني، نقش بي بديلي در شكل گيري تمدن هاي باستاني و تاريخي ايران داشته و امروزه نيز حيات ميليون ها ايراني ساكن در غرب و جنوب غرب كشور به حيات آن وابسته است، بررسي ها نشان مي دهد، هم اکنون شرايط حاكم بر اين رود اصلاً مساعد نيست.

توضيح اينكه بر سر رود كارون در سال هاي اخير تعداد زيادي سازه انساني همانند سد، تونل انتقال آب و چاه هاي آب صنعتي و كشاورزي ساخته شد كه همگي در زايش و افزايش بحران هاي زيست محيطي و اجتماعي كارون موثر بود.

ساخت سدهايي مثل كارون 1، كارون 2، كارون4، مسجد سليمان، سدهای گتوند عليا و سد تنظيمي گتوند جرا و پيگیري طرح هاي انتقال آبي مثل كوهرنگ 1، چشمه لنگان، بهشت آباد، سبزكوه، ساخت تعداد زيادي كارخانه هاي صنعتي وتوسعه كشاورزي در حاشيه رود تنها بخشي از اين اقدامات انساني است كه رود كارون را با چالش هاي جدي رو به رو كرد.

در رابطه با مشكلات و نگراني هاي رود كارون و جلگه خوزستان «دكتر محسن رضايي» دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام در مقاطع زماني و از راه هاي مختلف پيگير مشكلات اين منطقه شد. براي مثال ايشان در همایش نقش عشایر در پیروزی و دستاوردهای انقلاب اسلامی ـ که 15 بهمن‌ماه  1394 در اهواز برگزار شد ـ از پيگيري مشكلات زيست محيطي و اجتماعي اين منطقه ياد كرد و گفت: در سفر اخیر خود به خوزستان در نامه‌ای که به مقام معظم رهبری نوشته‌ام، خواستار رسیدگی به سه مورد از مشکلات خوزستان شدم که شامل آلودگی کارون، گرد و غبار خوزستان و سد گتوند بود که رهبر انقلاب به رئیس‌جمهور ابلاغ کردند که این سه مسأله مهم باید در دستور کار قرار گیرد و اکنون در برنامه ششم توسعه به این موارد توجه شده است.

هرچند دولت يازدهم در برنامه ششم توسعه به صورت ويژه به اين مسأله توجه كرد و در ماده 12 و 13 برنامه ششم توسعه مسائلي نظير حقابه محيط زيستي، افزايش بهره وري در مصرف آب، توليد پايدار در بخش كشاورزي، تعادل بخشي به سفره هاي آب زير زميني و... را مورد توجه قرار داد، بايد گفت، حجم مشكلات جلگه خوزستان و اختصاصاً رود كارون به قدري حاد شده كه جدا از برنامه ششم توسعه بايد براي اين منطقه از كشور برنامه ويژه اي در نظر گرفت.

در اين رابطه دكتر «ناصر كرمي» استاد دانشگاه برگن نروژ و كارشناس مسائل محيط زيست گفت: جلگه خوزستان قرباني دو پديده مهندسي اشتباه زمين و عدم توسعه است. منظور من از مهندسي اشتباه زمين پديده هاي انسان ساخت منطقه شامل ساخت سدها و كارخانه هايي است كه هرگز با محيط انطباقي ندارند و در گذشته تنها با توجيه اقتصادي ساخته شدند و هدف مسئولان از اين سازه هاي انساني سرويس دادن كوتاه مدت به مردم و بهره برداري اقتصادي از منابع موجود بود. مسئولان هر كاري خواستند بدون ملاحظه توانمندي ها و ضرورت هاي منطقه انجام دادند.

كرمي در مورد راه موجود براي جبران گذشته افزود: مهندسي معكوس زمين در جلگه خوزستان و بازطراحي و باز تعريف سازه هاي انساني يكي از راه هاي حل مشكلات جلگه خوزستان است.

اين استاد دانشگاه در مورد عدم توسعه اين منطقه از كشور نيز گفت: از ابتداي دهه چهل و با ورود درآمدهاي نفتي به اقتصاد كشور جدا از توسعه صنايع نفتي در منطقه افزايش ساير صنايع نيز دنبال شد. در دهه چهل مجموعه اي از كارخانه ها كه متناسب با شرايط همان دوره مدرن و متكي به منابع آب بودند در منطقه ساخته شدند. اين كارخانه ها متكي به منابع حياتي بودند كه شرايط پيشين سبب شد روند توسعه سازه هاي انساني و فشار انساني بر محيط زيست منطقه افزايش يابد.

استاد دانشگاه برگن نروژ ادامه داد: ضروري بود كه منطبق با فرايندهاي جديد اين صنايع توسعه ادامه مي يافت و به روز مي شد اما اين اتفاق رخ نداد. اكنون آلودگي منطقه رود كارون را به بزرگ ترين منجلاب قابل كشتي راني جهان تبديل كرده و براي رهايي از اين شرايط بايد روند توسعه منطقي ادامه يابد. صنايعي كه عمر مفيدشان تمام شده، تعطيل و صنايعي نيز كه قابليت بازطراحي دارند به سرعت بازبيني و تجهيز شوند.

بر اساس آنچه آمد، ضروري به نظر مي رسد كه مسئولان در اولويت هاي خود مسأله مشكلات زيست محيطي و اجتماعي جلگه خوزستان از جمله آلودگي هوا، آلودگي آب، كمبود آب، شوري آب و... را  مورد توجه قرار دهند؛ اولويت هايي كه در آنها نياز است  بازبيني كارايي سازه هاي انسان ساخت موجود و بازطراحي آن دسته از سازه هايي كه با مشكل مواجه هستند و نيز افزايش منابع آب منطقه ديده شود.
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۵
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۶
0
3
ساخت کارخانه فولاد در یزد و اصفهان درقلب کویر ، تونلهای کوهرنک 1و2 الان 2میلیون مترمکعب اب از کارون میبرند، سد گتوند با لایه نمک پشت آن، فاضلاب شهری شهروندان مسقیم وارد کارون میشه از گتوند و شوشتر و دزفول و اهواز و...، عقلانیت و خرد در هیچ موردی رعایت نشده ، خدایا کمی عقل کمی خرد کمی انصاف کمی شرف اگر بودبیکاری ،فقر، اعتیاد ،افسردگی، خودکشی ، نبود
خوزستان یتیم
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۶
0
2
وضعیت اسف باری شده
دولت مسولیت نمی گیرد و حاضر نیست که جبران کند و ققط بلد لست وضع را بدتر کنه
همه خوب می دونن چه چیزی داره ت ی خوزستان رخ می ده همه می دونن که فاجعه در راه هست
خوزستان بدبخت شد خوزستان فرصت ساخته شدن نداره همه چیز علیه خوزستان دشمن شده
مردم ایتان های دیگه فکر می کنن مردم خوزستان هر کدوم یک چاه نفت دارن غافل از اینکه مردم خوزستان از یک متر زمین هم محروم شدن وضعیت کارون خیلی وخیم شده اوضاع کارون رو همین ابتکار و قبلی ها خراب کردن بدتریت توهین اینه که خانم ابتکار در اجتماع حمایت از سگهای ولگرد حاضر میشه ولی حاضر نیست از نزدبک بیاد خوزستان را نگاه کنه
اصلا چیزی روشن تر از این نیست که کل کابینه دولت روحانی چشم از خوزستان بستن من نمی دونم اقای روحانی چه هدفی را دنبال می کند اما هر هدفی که باشد دولت فاسدی را به بار اورد هر هدفی که باشد مردم را چهار سال با مذاکرات بی نتیجه سرگرم کرد اما درست این بود که کمی به خوزستان توجه می کرد هرچند به لطفش نیازی نیست و مردم جنوب همیشه میگن خدا با ماست از بس این روسا با خوزستان مشکل داشتن که خدا او نا رو به ما وابسته کرد من از خدا شاکرم که خوزستان این همه نعمت و فداکار داره من از خدا شاکرم که خوزستان با تمام وجودش مثل شمعی روشن مانده از خدا بابت همه چیز شاکرم و اوست که بر اعمالتان اگاه است و به راستی که اگر پادشاهان وارد سرزمینی شوند ان را فاسد می کنند پس دیگر نیازی نداریم که بیایی اقای روحانی دستت درد نکند یادم است که روز اول قبل از انتخابات چقدر وعده و وعید دادی تا رای گیر بیاری اما چه شد اشتباه کردیم به شما رای دادیم گارمان کاملا اشتباه بود هیچ کس دم دکانش دلسرد نمی گزارد اما ما گذاشتیم و ای کاش می شد همه مردم خوزستان به شما اعتماد کنن کار شما شد منگنه ای در گوشمان دیگر توبه می کنم نزد خداوندم الله از شر غافلان
من از رهبر عزیزم و دلسوزم می خواهم که هوایمان را داشته باشد ای رهبر ازاده ما اماده ایم اماده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۶
0
3
کارون یعنی زندگی!!! ای کاش کسانی که این رودخانه زیبا را خراب کردند می دانستند که دارند در حق میلیون ها انسان ظلم می کنند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۹
0
0
2 میلیارد متر مکعب آب میبرن ، جهت اطلاع
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۲
0
1
نميدونم عذاب وجدان نميگيرن اينقد درحق خوزستان ظلم ميشه !!!
:
:
:
آخرین اخبار