کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش واحدهای صنعتی دزفول را با مشکل مواجه کرده به طوریکه تولید کنندگان این بخش با وجود این مشکلات قادر به ادامه فعالیت نیستند.
تولیدکنندگان و مدیران واحدهای صنعتی در شهرستان دزفول معتقدند رشد تورم و به دنبال آن مشکلات اقتصادی در سالهای اخیر بخش صنعت را با چالش جدی مواجه کرده و بسیاری از واحدهای تولیدی در شهرک های صنعتی دزفول تعطیل شده و یا با حداقل ظرفیت فعال هستند.
همکاری نکردن بانک ها با تولید کنندگان و صنعتگران دزفول در زمینه پرداخت تسهیلات بانکی کم بهره نیز موجب تحمیل خسارت فراوانی به بخش تولید این شهرستان شده و دلسردی تولید کنندگان از ورود به این عرصه را به دنبال داشته است.
یکی از تولید کنندگان که در شهرک صنعتی دزفول دارای واحد تولید آبگرمکن ، منبع آب و قطعات کولر آبی می باشد به ایرنا گفت:در ابتدای فعالیت این واحد تولیدی بیش از 40 کارگر در دو نوبت مشغول کار بودند که این تعداد اکنون به پنج نفر کاهش یافته است و این واحد تولیدی در آستانه تعطیلی است.
محمدرضا نصیری با بیان اینکه بخشی از تولیدات این کارخانه به دلیل مرغوبیت به سایر شهرهای کشور نیز ارسال می شد افزود:از سال 82 به بعد به دلیل عدم تخصیص وام سالانه برای توسعه واحد صنعتی با مشکل مالی مواجه شدم و از سویی پرداخت اقساط وام های دریافتی نیز با تاخیر افتاد.
وی که 825 میلیون ریال وام از بانک های مختلف دریافت کرده و قادر به بازپرداخت این وام ها نیست گفت:مسوولان مربوطه و بانک ها همکاری با واحدهای تولیدی که به دلیل مشکل نقدینگی در آستانه تعطیلی می باشند ندارند.
وی سود وام های بانکی اعطایی به بخش صنعت را بالا و کمر شکن دانست و از مسوولان خواست تولید کنندگان را در شرایط حساس کنونی تنها نگذارند.
نصیری با اشاره به اینکه از سال 85 به دلیل ناتوانی در بازپرداخت اقساط وام های دریافتی در فهرست سیاه بانک قرار گرفته ام گفت:یارانه خانواده ام نیز قطع شده است.
مدیر کارخانه تولید آبگرمکن و کولر آبی مستقر در فاز یک شهرک صنعتی دزفول که از سال 73 این واحد تولیدی را راه اندازی کرده و محصولات این کارخانه را در نمایشگاه های بین المللی مختلفی از جمله نمایشگاه کویت،دبی و عربستان عرضه کرده و با استقبال بسیار خوبی نیز روبرو شده به ایرنا گفت:برای توسعه کار تولیدی 1.5 میلیارد ریال وام در 9 مرحله دریافت کردم و تا سال 77 هیچ گونه قسط معوقه ای نداشتم اما به دلیل بروز مشکل اقتصادی و ارایه نشدن تسهیلات بانکی دولتی سالانه که از سوی وزارتخانه برای توسعه واحدهای تولیدی پرداخت می شود این واحد تولیدی با مشکل مواجه شد.
سلطانعلی مقدم نژاد به مشکلات پیش آمده ناشی از پرداخت نشدن تسهیلات در راستای توسعه این واحد تولیدی اشاره کرد و افزود:جریمه و دیرکرد پرداخت اقساط وام از سوی بانک موجب شد تاکنون شش میلیارد ریال بابت وام 1.5 میلیارد ریالی به بانک پرداخت کنم اما به دلیل تاخیر و جریمه دیر کرد همچنان 6.5 میلیارد ریال به بانک ها بدهکارم .
این تولید کننده دزفولی با اشاره به اینکه در سالهای گذشته سالانه شش هزار دستگاه آبگرمکن و 20 هزار دستگاه کولر آبی در این کارخانه تولید می شود گفت:15 کارگر در این کارخانه مشغول به کار بودند اما اکنون توانایی پرداخت حقوق کارگران را نداشته و عملا کارخانه از هفته گذشته تعطیل شده است.
مقدم نژاد با بیان اینکه بانک ها تنها به شرط سود بیشتر حاضر به پرداخت تسهیلات به بخش صنعت می باشند خواستار حمایت از بخش صنعت با تصویب قوانین در مجلس شورای اسلامی شد و گفت: از بانک ها انتظار می رود برای حمایت از بخش تولید به واحدهای تولیدی بدهکار فرصت دهند تا اقساط خود را بدون جریمه دیرکرد پرداخت کنند.
یک تولیدکننده موزاییک در شهرک صنعتی دزفول نیز گفت:این کارخانه با 35 سال قدمت اکنون به بحران مالی مواجه شده به طوریکه کارخانه مذکور به دلیل مشکل نقدینگی و ناتوانی در پرداخت حقوق 12 کارگر از هفته گذشته تعطیل شده و کارگران بیکار شدند.
محمد پورسنگری با بیان اینکه در صورت تامین سرمایه امکان افزایش ظرفیت تولید به دوبرابر نیز در این کارخانه وجود دارد افزود:بانک ها با بخش صنعت و تولید همکاری نکرده و یکی از بانک ها با سود بانکی 34 درصد حاضر به ارایه تسهیلات است.
این تولید کننده دزفولی اظهار کرد:بانک ملی نیز تنها حاضر به ارائه وام 100 میلیون ریالی شده است که این مبلغ به هیچ عنوان جوابگوی مخارج کارخانه نیست.
فرماندار ویژه دزفول نیز از عملکرد بانک ها در قبال بخش صنعت انتقاد کرد و گفت:بانک ها تنها به فکر منافع خود هستند و هیچ توجهی به بخش تولید ندارند.
حبیب اله آصفی با اشاره به مشکلات ایجاد شده برای صنعتگران و تولید کنندگان دزفول گفت:برای حل مشکلات واحد های تولیدی دزفول تاکنون پیگیری های زیادی صورت گرفته و در آخرین اقدام بنیاد برکت در این راستا پیش قدم شده است.
آصفی افزود:بنیاد برکت در قبال پذیرفتن شرایطی از جمله اضافه کردن کارگر در واحد تولیدی و افزایش ظرفیت تولید آماده مشارکت 49 درصدی با واحدهای تولیدی و ارائه تسهیلات می باشد که اقدامی شایسته برای کمک به احیای واحدهای تولیدی است.
وی با اشاره به اینکه پیگیری برای جذب یک هزار و 500 میلیارد ریال اعتبار در قالب سرمایه گذاری از سوی بنیاد برکت برای کمک به حل مشکلات تولیدکنندگان دزفول در حال انجام است گفت:این نحوه شراکت بهترین راهکار برای برون رفت صنعتگران و تولید کنندگان دزفول از بحران اقتصادی می باشد.
سرپرست شهرکهای صنعتی شماره 2 و3 و نواحی صنعتی شهرستان دزفول تعداد واحدهای تولیدی فعال در این شهرک های صنعتی را بیش از 30 واحد عنوان کرد و گفت:تعداد زیادی از واحدهای صنعتی دزفول به دلیل عدم نقدینگی و سرمایه در گردش به مرحله بهره برداری نرسیده اند.
علیمردان جعفری با اشاره به اینکه حدود 12 واحد تولیدی در این بخش نیمه کاره باقی مانده اند اظهار کرد:این تولید کنندگان سرمایه خود را هزینه کرده و منتظر تسهیلات بانکی هستند .
مدیر شهرک های صنعتی شماره دو و سه و مجتمع های صنعتی با اشاره به اینکه تولیدکنندگان به دنبال دریافت تسهیلات ارزان قیمت هستند گفت:برخی واحد های تولیدی که موفق به بهره برداری از واحد صنعتی شده اند نیز به دلیل رکود بازار و نبود بازار فروش با مشکل مواجه شده اند که حل این مشکل نیز نیازمند حمایت و توجه مسوولان است.
وی به تشریح فعالیت های صورت گرفته در شهرک های صنعتی شماره دو و سه دزفول پرداخت و گفت:برای تامین و تکمیل زیر ساخت های این دو شهرک صنعتی پارسال 25 میلیارد ریال اعتبار جذب و هزینه شد.
جعفری افزود:این اعتبار برای ساخت چهار سوله ، تکمیل شبکه روشنایی و مخابرات،اجرای پست برق ، راه اندازی سامانه مخابراتی ،توسعه فضای سبز و روشنایی مجتمع صنعتی سردشت هزینه شد.
وی افزود:امسال نیز 24 میلیارد ریال اعتبار برای اجرای 10 پروژه احداث تصفیه خانه ، حصارکشی ، ساختمان اداری ، تکمیل روشنایی ، آسفالت ، جدول و کف پوش این دو شهرک صنعتی تخصیص یافته است که تا پایان سال هزینه می شود.
جعفری افزود:شهرستان دزفول از نظر تعداد شهرک و ناحیه صنعتی رتبه دوم استان را دارد و پتانسیل جذب سرمایه گذار در تمامی صنایع بویژه صنایع تبدیلی محصولات کشاورزی را دارد .
وی با اشاره به اینکه شهرک صنعتی شماره دو از نظر ساخت و ساز و احداث واحدهای صنعتی منحصر بفرد است گفت:16 واحد صنعتی در شهرک صنعتی شماره دو و سه در حال ساخت و ساز و احداث هستند.
دزفول دارای چهار شهرک صنعتی با 320 هکتار وسعت است.
از 100 واحد تولیدی مستقر در شهرک صنعتی شماره یک دزفول به عنوان فعالترین شهرک صنعتی این شهرستان تنها 65 درصد این واحدها فعال می باشند.