استاد دانشگاه شهید چمران در امور مديريت آب و صيانت از رودخانهها گفت: ساخت سد گتوند از ابتدا اشتباه بود زيرا عملیات ارزيابي محل احداث آن به درستي انجام نشد و در نتیجه در محل فعلی احداث شاهد تبعات منفي هستیم و به طور كلي مكانيابي ساخت این سد از نظر علمي صحيح نبود.
مهدي قمشي اظهاركرد: اگر برای ساخت سد گتوند محل مناسبي انتخاب میشد، امروز شاهد تبعات منفي ناشی از ساخت آن نبودیم.
وي با بیان اینکه پس از آبگيري سد آثار منفي ساخت آن روز به روز نمايانتر ميشود، افزود: آثار شوري گنبدهاي نمكي این سد قابل انكار نيست و اين گنبدها براي مناطق پايين دست سد بسیار مشكلساز شده اند.
قمشی تصریح كرد: آب دریاچه سد گتوند حدود 9 ميليون تن نمك دارد که در مدت بهرهبرداري مقداري زيادي از شوري حاصل از نمک به پايين دست منتقل شد و این مساله شوري آب رودخانه كارون را به طور قابل توجهي افزايش داد.
وی عنوان کرد: البته ميزان شوري موجود رودخانه كارون در مقطع اهواز تنها به دلیل سد گتوند نيست بلكه زهكشها و زهآبهاي بين راه از گتوند تا اهواز نيز يك منبع شوري براي رودخانه كارون محسوب میشوند که اثرات منفي این فعالیتها بيشتر و تاثیرگذارتر از سد گتوند بوده است.
قمشی گفت: به طور كلي اين 2 منبع (سد گتوند و زهکشها) موجب بالا رفتن شوري آب رودخانه كارون در چند سال اخير شدهاند كه در شرايط فعلي بايد فکری برای آن شود. ما ميتوانيم سد را نگه داريم و از مزاياي آن استفاده و در عين حال مشكلات آن را حل كنيم.
وی در امور مديريت آب و صيانت از رودخانهها بیان کرد: اين سد براي استان مفيد و نگهداري از آن لازم است به همین دلیل بايد اشكالات آن نيز رفع شود. مثلا سعي كنيم اثرات منفي شوري سد گتوند را به حداقل برسانيم هر چند حل قطعي و کامل اين مشكل امكانپذير نيست اما ميتوانيم اين تبعات منفي را مقداري كاهش دهيم.
وی اظهار کرد: البته اين سد علاوه بر تبعات منفي ميتواند آثار مثبتی نیز داشته باشد. مثلا اينكه مخزن ذخيره اين سد کشش آورد آب رودخانه كارون را دارد به عبارتی مخزن آن امکان ذخیره آب را به اندازه كافي فراهم میکند.
قمشی خاصيت سيلگيري را از دیگر مزیتهای سد گتوند عنوان و خاطرنشان کرد: با احداث این سد آب ميان حوضهاي حد فاصل سد شهيد عباسپور تا سد گتوند قابل ذخیره شدن است و سد گتوند مانع تبعات ناشي از وقوع سيل در مناطق پايين دست میشود.
وی ضمن تاکید بر اینکه اداره کل محیط زیست باید در زمینه علت مرگ اخیر ماهیان دریاچه گتوند نظر قطعی دهد، گفت: شوري بالا و ورود آب گلآلود به درياچه پشت سد گتوند يكي از دلايل محكمی بود که موجب بروز اثرات منفي و در نهایت نابودي آبزيان درياچه اين سد شد.