مدیرمرکز مطالعات و تحقیقات باروری ابرهای کشور گفت: پیشنهاد بررسی جو زمین با هدف باروری ابرها به استانداری خوزستان ارائه شده است.
محمد مهدی جوادیان زاده اظهار کرد: باروری ابرها در دنیا با سه هدف افزایش بارش ، جلوگیری از تگرگ و پراکنده کردن مه انجام می شود اما برای کاهش ریزگرد در زمان وقوع کاربرد ندارد.
وی گفت: اکنون ریزگردها در خوزستان به ویژه شهر اهواز مشکلات زیادی را برای اهالی منطقه ایجاد کرده از این رو استانداری خوزستان در تماسی با مرکز تحقیقات باروری ابرها خواستار ارایه پیشنهادی از سوی این مرکز شد.
جوادیان زاده ادامه داد: سه سال گذشته یک بسته پیشنهادی - تحقیقاتی با عنوان بررسی اثرات تغییر اقلیم در خوزستان و استفاده از باروری ابرها برای جلوگیری از ریزگردها به استانداری ارایه کردیم.
وی افزود:البته اجرای چنین تحقیقاتی در جو زمین نیازمند تجهیزات و هواپیماهای مخصوصی است که اکنون کشور آنرا در اختیار ندارد، از این رو یکی از پیشنهادهای ما در این بسته، تهیه تجهیزات مورد نیاز برای پایش جو زمین بود که تاکنون اقدامی صورت نگرفته است.
جوادیان زاده گفت: از این رو درصدد هستیم هر چه سریعتر یکی از هواپیماهای موجود مخصوص باروری ابرها را به امکانات مورد نیاز تجهیز کنیم یا اینکه یک هواپیما از کشورهای دیگر اجاره کنیم که امیدواریم هر چه زودتر انجام شود.
مدیر مرکز مطالعات و تحقیقات باروری ابرهای کشور اظهار کرد: از نظر علمی ثابت شده اگر اندازه ریزگردها بین نیم تا 50 میکرون باشد و تا ارتفاع سه کیلومتری جو زمین بالا رود خود به خود ایجاد کریستال های بارشی می کنند و موجب نزول باران می شود.
وی ادامه داد: این مساله که آیا ریزگردهای خوزستان ممکن است چنین شرایطی را ایجاد کنند و اینکه مساعد برای باروری ابرها هستند، نیاز به بررسی دارد که امیدواریم تجهیزات و شرایط لازم برای بررسی و تحقیق جو این استان هر چه زودتر فراهم شود.
جوادیان زاده گفت:در صورت مساعد بودن شرایط باروری ابرها در استان خوزستان مرکز تحقیقات باروری ابرها آمادگی این کار را دارد.
مدیر مرکز مطالعات و تحقیقات باروری ابرهای کشور افزود: امارات با همکاری آمریکا سال ها است چنین تحقیقاتی را انجام می دهد.
*** ریزگردهاریزگردها مدتی است استان های جنوبی و غربی کشور به ویژه خوزستان را درگیر کرده و مشکلات زیادی را به وجود آورده است که مسوولان کشور با ارایه راهکارهای مختلف در صدد رفع آن هستند.
*** باروری ابرهاقرار است در 12 استان کشور عملیات باروری ابرها انجام شود که شامل سه استان شمالی و استان هایی در فلات مرکزی و استان های آذربایجان غربی و شرقی است، تاکنون نیز عملیات باروری ابرها در چهار استان یزد، فارس، آذربایجان شرقی و غربی انجام شده است.