رییس سازمان بهزیستی گفت: برای اجتماعی کردن موضوع پیشگیری در جامعه، فعالیت سمنها بسیار ضروری و تاثیرگذار است.
همایون هاشمی در همایش ارتقا رفاه اجتماعی و فقرزدایی با رویکرد جلب مشارکت سازمانهای مردمنهاد برای کاهش اعتیاد، که امروز (14 مهرماه) در اهواز برگزار شد؛ اظهار کرد: دانشمندان کشورهای پیشرفته، جامعهشناسان و صاحبنظران در زمینه مبارزه با اعتیاد، به این نتیجه رسیدهاند که درمان در حوزه اعتیاد، کمتر از 30 درصد اثربخشی دارد و این 30 درصد نیز محل سوال و تردید است.
وی ادامه داد: در موضوع اعتیاد، مولفههای پیدا و پنهان بسیاری وجود دارد که چه بسا به آنها توجه نمیشود. در حوزه اعتیاد؛ جنس، گفتمان و ادبیات پیشگیری بسیار متفاوتتر از حوزههای دیگر است. پیشگیری مبتنی بر جامعه است و اجتماعمحور است، موضوعی که شاید تا به امروز کتر به آن پرداخته شده است.
رییس سازمان بهزیستی کشور افزود: بخش عمده یادگیری در حوزه احکام و آموزههای دینی، از سینه مادران و به طور عام پدر، مادر، ملعمان، علمای مساجد، مربیان مهدهای کودک و به طور کلی اولیا به کودکان و نوجوانان ارایه میشود و بهترین مربیان پیشگیری، مادران و پدران هستند.
هاشمی اظهار کرد: در کشورهای پیشرفته به جهت فراگیر بودن عرصه خدمات اجتماعی، رفاه اجتماعی و مباحث اجتماعی، دولتهای موفق به سراغ مردم آمده و از ظرفیت مشارکت مردم استفاده کردهاند.
وی ادامه داد: زمانی که بهزیستی، توانمندسازی مبتنی بر جامعه را شروع کرد؛ برای بسیاری این امر ناشناخته بود ولی اکنون فعالیت گروههای مردمنهاد نهادینه شده و در ارکان بودجهای و در دولت شناخته شده است. اکنون سازمان بهزیستی، بزرگترین شبکه اجتماعی از سمنها را دارد و حدود 29 هزار مرکز مردمنهاد در حوزه بهزیستی در کشور فعال هستند.
رییس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به اقدامات انجام شده از سوی بهزیستی در زمینه اجتماعی کردن موضوع پیشگیری، گفت: ضروری است در حوزه اعتیاد موضوع مبارزه، مداخله و پیشگیری از اعتیاد را اجتماعی کنیم و سازمانهای مردمنهادی که تشکیل میشوند نیز باید به صورت تخصصی رفتار و فعالیت کنند.
هاشمی عنوان کرد: آرمان اصلی هر دولت و نظام مترقی، امنیت است که در دل مبانی دینی و قانون اساسی ایران به این موضوع بسیار جدی پرداخته شده است ولی امنیت تنها نباید امنیت فیزیکی باشد بلکه علاوه بر آن، امنیت باید در ذهنها باشد که از آن به عنوان امنیت روانی تعبیر میشود. سازمانهای مردمنهاد در بعد امنیت روانی، هم میتوانند زمینهساز و هم عامل اجرا باشند.
وی افزود: در خصوص پیشگیری از اعتیاد که یک معضل بزرگ اجتماعی محسوب میشود، سمنها جایگاه ویژهای دارند و میتوانند هم در جهتگیری برای اقدام عملیاتی و هم در جهت گیری برای آگاه سازی جامعه، بسیار اثربخش باشند.
رییس سازمان بهزیستی کشور با بیان این که کمهزینه بودن و چابک و چالاک بودن، از ویژگیهای سمنها است؛ اظهار کرد: سرعت اعتیاد رو به افزایش و سن ابتلا به اعتیاد در ایران رو به کاهش است و این نشان از رشد اعتیاد در جامعه دارد؛ در این شرایط باید از ظرفیت انجمنهای غیروابسته به دولت استفاده کرد.
هاشمی افزود: حدود 40 درصد از استراتژیهای بیستگانه سازمان بهزیستی، در حوزه پیشگیری است. این نشان میدهد که سازمان بهزیستی از سالهای گذشته توجه جدی به حوزه پیشگیری در جامعه دارد.
وی اظهار کرد: بهزیستی در مباحث کلان اجتماعی به خصوص در موضوع خاص اعتیاد، به سازمانهای مردمنهاد وابسته به خود، اعتماد جدی و تکیه ویژه دارد.
رییس سازمان بهزیستی کشور در ادامه به اهداف سازمان در حوزه پیشگیری از اعتیاد اشاره کرد و گفت: در حوزه پیشگیری از اعتیاد بسیار عقب هستیم. دانشمندان این حوزه معتقدند که وجود یک نفر معتاد برابر با آسیب رسیدن به 20 خانوار است. این بهترین ترور نرم است که دشمن میتواند از طریق آنها به ما ضربه وارد کند.
هاشمی افزود: جوانان ما در این موضوع بسیار راحت از مسیر خارج میشوند و در این شرایط، پیشگیری در اولویت است. در حوزه درمان نیز مسئولان باید بدانند که تنها 20 درصد از سبد سلامت، مربوط به درمان و مداخله است و بقیه سهم سلامت مربوط به پیشگیری و میانه پیشگیری است پس چرا نباید به این حوزه بیشتر توجه شود؟
وی به ریاست سازمان بهزیستی در کمیته فرهنگی پیشگیری از اعتیاد در کشور اشاره کرد و افزود: بنا داریم یک اقدام جهادی به واسطه شبکه عظیم و قوی سازمانهای مردمنهاد انجام دهیم و به روزی برسیم که در هر خانواده، یک همیار بهزیستی وجود داشته باشد و این همیار، آموزشهای اولیه سطح یک پیشگیری را به عنوان واسط بین بهزیستی و مردم ارایه دهد.