مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران با تاکید بر اینکه در ایران ظرفیت نصب 31 هزار مگاوات نیروگاه برقآبی وجود دارد و تاکنون 16 هزارمگاوات نیروگاه ساخته شده و درحال ساخت است، گفت: حاضریم برای ذخیره بیشتر آب در گتوند تراز آب سد گتوند را افزایش دهیم و با در نظرگیری استاندارد بالاتر از سرریز آب ذخیره کنیم تا نیاز لازم فراهم شود.
محمدرضا رضازاده اظهارکرد: در سال جاری میزان تولید برق توسط نیروگاههای برقابی نسبت به برنامهریزی بسیار بیشتر بوده و گاهی تا سه برابر آنچه پیشبینی شده بود میرسید.
وی با اشاره به ذخیره آب در سدهای پایین دست کارون با توجه به رهاسازی برای تولید برق افزود: در سال جاری نیروگاههای برقآبی به شدت به کمک شبکه برق آمدهاند؛ این نیروگاهها در ساعات پرباری یاری کرده و مانع ایجاد خاموشی در کشور شدهاند.
مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران با تاکید بر اینکه عمده نیروگاهها در جنوب کشور بر روی رودخانههای اصلی مانند کارون قرار دارند، گفت: به دلیل برق اضافی تولید شده در سدهای بالادست، آب رها و در سدهای پایین دست ذخیره شده است.
رضازاده با تاکید بر اینکه در سد کارون 4 که بالاترین سد حوضه کارون است 330 میلیون متر مکعب بیش از آنچه که باید آب رها شده است، اظهارکرد: در سال جاری آورد حوضه رود کارون کمی بهتر از پیشبینیها است و در سد گتوند نیز حجم آب بیش از 430 میلیون متر مکعب و اضافه تر از آنچه که برنامهریزی شده، هست.
وی افزود: اگر مخزن بزرگ سد گتوند امسال در پایین دست نیروگاههای برقآبی قرار نداشت، آب رها شده بدون استفاده به خلیج فارس وارد میشد، در این صورت امکان استفاده از آب را در زمان نیاز کشاورزی نداشتیم اما وجود مخزن بزرگی در پایین دست کارون موجب شد تا با تولید برق اضافهتر، آب در مخزن پایین دست (گتوند) ذخیره شود. آب در سد گتوند ذخیره شده مشکلی برای تامین آب کشاورزی پایین دست نداریم؛ بنابراین با تولید برق بیشتر، آب کشاورزی از دست نرفته است.
کاهش توان تولید برق در کارون
مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران با تاکید بر اینکه به خاطر تولید بیشتر، امکان تولید برق در مخازن بالادستی کارون کمتر شده، بیانکرد: اگر آب در کارون 4 به جای گتوند ذخیره میشد میتوانستیم در ماههای آتی چندین بار از آن برق تولید کنیم اما اکنون این امکان وجود ندارد.
رضازاده همچنین در مورد نمک موجود در مخزن سد گتوند و تاثیر آن بر ذخیره آب نیز گفت: در کف مخزن گتوند لایههایی با شوری بالا داریم اما در سطوح بالاتر آب با کیفیت مناسب است و در طول این مدت هم آب با کیفیت در قالب برنامهریزیها و مدیریت شرکت آب و نیرو و سازمان آب و برق خوزستان رها شده است با گذشت زمان نمک مخزن شرایط بهتری را کسب کرده و انباشت نمکها روی هم عایق بیشتری را ایجاد کرده است.
لزوم تشکیل سبد تکنولوژی
ویبا تاکید بر اینکه باید سبدی از تکنولوژیهای مختلف را برای تولید برق در اختیار داشته باشیم، اظهارکرد: سرمایهگذاری در حوزه نیروگاههای برقآبی برمیگردد به شرایط طبیعی کشور لذا باید ببینیم پتانسیل منطقه چقدر است در کشور ما با بیش از 10 هزار مگاوات ظرفیت نصب شده وجود دارد و حدود شش هزار مگاوات نیز در دست اجرا است. براساس طرحهای مطالعاتی میتوان تا سقف 31 هزار مگاوات نیروگاه برقآبی در کشور احداث کرد.
رضازاده تصریحکرد: با توجه به تنوع شرایط آب و هوایی کشور، وسعت و حجم بارندگی که کمتر از یکسوم میانگین جهانی است و پراکنش خوبی ندارد باید از تکنولوژیهای متنوعی استفاده کنیم.