مسئول بیماریهای مشترک مرکز بهداشت خوزستان گفت: هاری یک بیماری ویروسی فوقالعاده کشنده است که موجب عفونت دستگاه عصبی مرکزی میشود. تمامی حیوانات خونگرم ممکن است به آن دچار شوند و این بیماری به وسیله گازگرفتن توسط حیوانات هار به فرد سالم منتقل میشود.
دکتر امین کمالی اظهار کرد: اهمیت بیماری هاری از نظر بهداشت عمومی به علت مرگ و میر شدید ناشی از بیماری است که 100 درصد موارد مبتلا را دربر میگیرد. همچنین برخورد فکری و احساسی و رنج و اضطراب افراد گازگرفته شده در ترس از ابتلا به بیماری نیز خالی از اهمیت نیست و خسارت اقتصادی ناشی از صرف مدت زمان و طول درمان ضد هاری را باید به این مساله اضافه کرد.
وی افزود: هاری هر سال بیش از ۵۵ هزار نفر را به کام مرگ میکشاند که ۳۱ هزار مورد آن در آسیا و ۲۴ هزار مورد آن نیز در آفریقا رخ میدهد.
کمالی ادامه داد: از مشخصات بیماری هاری انسانی، تحریک دستگاه حرکتی و تظاهرات درمانگاهی آن شامل جنون، تمایل حمله به دیگران و در نهایت فلج است.
وی توضیح داد: ویروس هاری از بزاق حیوان هار و محل گازگرفتگی وارد بدن فرد شده و در ماهیچهها به سمت اعصاب انتهایی میرود و شروع به تکثیر میکند. دوره کمون این بیماری در انسان ۸-۲ هفته بوده و ممکن است از ۱۰ روز تا بیشتر از ۸ ماه به طول انجامد. طول دوره کمون به مقدار دوز ویروس وارد شده به بدن از محل گازگرفتگی، محل گزش و شدت زخم بستگی دارد و هر چه محل زخم از سیستم اعصاب مرکزی دورتر باشد، دوره کمون طولانیتر است .
مسئول بیماریهای مشترک مرکز بهداشت خوزستان گفت: بیماری با احساس اضطراب و نگرانی، سردرد، افزایش مختصر درجه حرارت بدن، بیقراری و تغییرات احساسی شروع میشود. شدت هریک از علایم به محل زخم یا گازگرفتگی بستگی دارد و اغلب اوقات در محل زخم درد و خارش احساس میشود.
وی ادامه داد: در مرحله بعد، حساسیت شدیدی نسبت به نور و صدا ایجاد شده، اتساع مردمک و افزایش بزاق مشاهده میشود. در بیشتر بیماران ترس از نوشیدن (ترس از آب)، ترس از نور و ترس از هوا دیده میشود. بیمار هنگام مشاهده مایعات، انقباضات شدید حلقی-حنجرهای نشان داده و حتی از بلع بزاق خود امتناع میورزد. همچنین ممکن است گرفتگی عضلات تنفسی و نیز تشنج عمومی ایجاد شود که سرانجام به مرگ منتهی میشود.
کمالی عنوان کرد: ویروس هاری در حرارت ۵۰ درجه سانتیگراد در مدت ۱۵ دقیقه و در حرارت ۶۰ درجه در مدت ۳۵ ثانیه و در حرارت ۱۰۰ درجه سانتیگراد در مدت چند ثانیه از بین میرود.
وی گفت: بهترین راه برای پیشگیری از هاری انسانی، کنترل و ریشهکنی عفونت در حیوانات اهلی و عمدتا سگها است که از طریق کاهش جمعیت حیوانات حساس به وسیله واکسیناسیون سگها و گربههای خانگی و معدوم کردن سگهای ولگرد خیابانی با روش مرگ آرام و ترحمآمیز انجام میشود.
مسئول بیماریهای مشترک مرکز بهداشت خوزستان افزود: سیستم مراقبت بیماری هاری و حیوانگزیدگی توسط معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز به شکل فعال اجرا و با وجود بیش از 4000 مورد حیوانگزیدگی در سال 1392، هیچ مورد هاری انسانی مشاهده نشده است که با توجه به گزارشهای مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، استان خوزستان یکی از استانهای با میزان بروز پایین در مورد بیماری حیوانگزیدگی در کشور بوده و نسبت به سایر استانها وضعیت قابل قبولی دارد.