مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خوزستان گفت: مجموع اعتبارات ملی و استانی اين ادارهکل در سال جاری حدود 263 میلیارد ریال است كه حدود 193 میلیارد ریال از محل اعتبارات استانی و حدود 70 میلیارد ریال مربوط به اعتبارات مصوب ملی است.
عزیز ارشم در نشست خبری که امروز، 27 خردادماه به مناسبت روز جهانی بیابانزدایی در محل این ادارهکل برگزار شد، اظهارکرد: مساحت استان خوزستان 6.4 میلیون هکتار است که حدود 4.7 میلیون هکتار این مساحت معادل 80 درصد آن شامل عرصههای منابع طبیعی استان است.
وی افزود: عرصههای منابع طبیعی استان از جنگلها، مراتع، بیشهزارها، تالابها و بیابانها تشکیل شده که این عرصهها نقش بسیار مهمی در اکوسیستم، تعدیل آب و هوا و شرایط اقتصادی، تولید، درآمد و معیشت مردم دارند.
ارشم تصریحکرد: در استان نزدیک به یک میلیون هکتار جنگل طبیعی و بیشهزار وجود دارد که این عرصهها عمدتا در مناطق شمالی استان واقع شدهاند. همچنین در استان 220 هزار هکتار جنگلهای دست کاشت، 2.5 میلیون هکتار مرتع و 1.2 میلیون هکتار بیابان و اراضی ماسهای وجود دارد.
مدیرکل منابعطبیعی و آبخیزداری خوزستان اظهارکرد: حدود یکپنجم یعنی 1.2 میلیون هکتار از اراضی استان عرصه بیابانی است که براساس مطالعات صورت گرفته 280 هزار هکتار آن مناطق بحرانی است.
ارشم افزود: تکمیل 6 بند خاکی، اجرای عملیات آبخیزداری به حجم 30 هزار مترمکعب، انجام مراقبت و نگهداری، آبیاری جنگلکاریهای سنوات گذشته و فضای سبز اطراف شهرها در سطح 5138 هکتار، انجام طرحهای بهبود و اصلاح مراتع در سطح 1539 هکتار، ساماندهی چراگاه دام در مراتع در سطح 332 هزار هکتار و استعدادیابی و تخصیص اراضی به طرحهای کشاورزی و تولیدی در سطح 638 هکتار از اقدامات صورت گرفته در سال 92 بوده است.
وی گفت: از مجموع اعتبارات ملی و استانی در سال جاری، قرار است حدود 63 میلیارد ریال آن به عملیات بیابانزدایی در استان اختصاص یابد و در این بخش هزینه شود.
ارشم عنوانكرد: از سال 47 تا 90 یعنی در مدت 43 سال عملیات بیابانزدایی صورت گرفته دولت در سطح استان 65 هزار هکتار بوده است اما بیابانزدایی در قالب طرحهای مشارکتی مردمی در سطح استان از سال 65 تا 90 یعنی حدود 25 سال، 35 هزار هکتار بوده است. در مجموع از سال 47 تا 90 با مشارکت مردم و دولت، حدود 100 هزار هکتار عملیات بیابانزدایی در سطح استان صورت گرفته است.
وی ادامهداد: در سفر دوم هيات دولت در سال 87، مصوبهای تحت عنوان عملیات بیابانزدایی استان در سطح 200 هزار هکتار به تصویب رسید که مقرر شد اعتبار این طرح توسط شرکت نفت تامین شود. از سال 89 به بعد، تامين اعتبار عملیات بیابانزدایی استان از سه محل اعتباری ملی، استانی و طرح 200 هزار هکتاری نفت پیگیری شد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خوزستان اظهارکرد: در سال 92 از محل اعتبارات ملی توانستیم 175 هکتار عملیات اجرایی بیابانزدایی، 130 هکتار عملیات حفاظتی و 544 هکتار عملیات مراقبت و آبیاری بیابانزدایی را اجرا کنیم.
ارشم بيان:رد: در سال 92 جهش بسیار خوبی در بخش انجام عملیات بیاباندایی با تامين اعتبار از محل اعتبارات نفت صورت گرفت به طوری که در سالگذشته، با استفاده از اعتبارات نفت، 8 هزار و 196 هکتار عملیات اجرایی بیابانزدایی اجرا شد که به همين میزان عملیات حفاظتی نیز انجام شده است. همچنین از سال 90 تا 91 از محل اعتبارات نفت 4075 هکتار عملیات اجرایی بیابانزدایی و به همین میزان عملیات حفاظتی و 3600 هکتار علمیات آبیاری و مراقبتی انجام شده است.
وی بیانکرد: در مجموع از سال 90 تاکنون در سطح حدود 12 هزار و 500 هکتار عملیات اجرایی بیابانزدایی صورت گرفته که این عملیات شامل مالچپاشی، بوتهکاری، نهالکاری و اقدامات احیایی است.
ارشم اظهارکرد: با توجه به اینکه هدف اصلی و استراتژی منابعطبیعی كشور حفظ وضع موجود است لذا تمام تلاش ما این است که با همکاری تمام نیروها به ویژه یگان حفاظتی، وضع موجود را حفظ کنیم.
وی تصریحکرد: پس از مطرح شدن اصل 44 قانون اساسی و برونسپاری امور غیرضرور، بیشتر توان ما در ادارات منابعطبیعی به سمت اعمال سیاستگذاریها رفته است و به عنوان مثال موضوعی همچون تولید نهال به بخشخصوصی واگذار شده و ضرورتی ندارد که دولت نهال تولید کند. در سالهای گذشته نهار مورد نیاز ما از طریق بخشخصوصی و یا تولیدکنندگان تامین شده است.
ارشم درباره عوامل موثر در عدم توسعه پوشش گیاهی در استان خاطرنشانکرد: شرایط اقلیمی مهمترین عامل موثر در عدم توسعه پوشش گیاهی است و نقش انسان در تخریب طبیعت، خطوط انتقال نفت، آب، ایجاد سدهای بزرگ، شرایط اقتصادی، کثرت پروژههای عمرانی، راهسازی و فعالیتهای معدنی از عوامل موثر در تخریب منابع طبیعی است.