دبیر هفته سلامت گوارش در خوزستان گفت: هفته سلامت گوارش از یکم تا هشتم خرداد با هدف اصلی آگاهی بخشی و آموزش مردم برای حفظ سلامت خود در استان برگزار می شود.
دکتر علی اکبر شایسته مدیرگروه گوارش دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در نشست خبری که با شرکت دکتر سیدیان معاون بهداشت دانشگاه و دکتر فرزاد جاسمی فوق تخصص گوارش و کبد، امروز (چهارشنبه 31 اردیبهشت ماه) در حوزه ریاست دانشگاه برگزار شد، اظهار کرد: به دلیل شیوع و گسترش بیماری های گوارشی، امسال هفته سلامت گوارش تحت عنوان "میکروب های روده ای و اهمیت آن در سلامت" نامگذاری شده است.
وی ادامه داد: لازم است میکروب های دستگاه گوارش و نقش آنها در سلامت انسان ها را به مردم اطلاع رسانی کنیم. ساختار دستگاه گوارش شامل دهان، مری، معده، روده بزرگ و روده کوچک است. دستگاه گوارش یک اکوسیستم از تعداد میکروب هاست که در سلامت نقش زیادی دارد.
مدیرگروه گوارش دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز افزود: البته گروهی از میکروب ها به طور دائمی هستند که به صورت مهمان وارد بدن می شوند و با آن همزیست هستند که اکنون ثابت شده است این میکروب ها در سلامت انسان بسیار مؤثر است.
شایسته اظهار کرد: تغییرات این میکروب ها که دلایل مختلفی ایجاد می شود در بروز برخی بیماری ها هم تأثیر دارند. از جمله عواملی که امکان ایجاد تغییرات در میکروب ها فراهم می کنند، محیط زندگی فرد، خصوصیات میکروبها، و وضعیت سلامتی فرد هستند.
وی ادامه داد: همچنین آنتی بیوتیک ها از عوامل مهمی است که موجب ایجاد تغییر در میکروب ها می شود. از جمله عواملی که در روند تغییرات مثبت میکروب های دستگاه گوارش تأثیر دارد، تغذیه سالم است. لازم است مواردی را مصرف کنیم که به رشد مناسب میکروب های خوب در روده کمک کند.
مدیرگروه گوارش دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز افزود: وضعیت ایمنی بدن ژنتیکی نیز در این موارد می تواند مؤثر باشد.
شایسته در خصوص برنامه های هفته سلامت گوارش گفت: با توجه به اهمیت آموزش و آگاهی بخشی جامعه در جهت حفظ سلامتی، در این هفته برنامه های آموزشی رادیویی و تلویزیونی توسط متخصصان گوارش مرتبط با بحث میکروب های روده ای و اهمیت آنها در سلامت انسان ها، اجراء خواهد شد.
در ادامه این نشست دکتر سید سعید سیدیان معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: میکروب های دستگاه گوارش پس از دوره شیرخوارگی به ثبات می رسند البته شمارش آن ثابت نیست. به طور نمونه در حفره دهان تعداد میکروب ها 200، در معده 10 به توان 3 و در روده بزرگ 10 به توان 12 است. بحث اساسی این است که دستگاه گوارش هر انسانی دارای میکروب های ارزشمندی است که اگر تغییر کنند و این تغییرات مثبت باشد در سلامت فرد تأثیر مثبت دارد. در این صورت موجب بیماری می شوند.
وی ادامه داد: برخی غذاها می تواند موجب رشد میکروب های خوب و برخی غذاها نیز موجب رشد میکروب های بد در دستگاه گوارش می شود. میکروب ها در روده بزرگ به نوعی تنظیم کننده روده بزرگ هستند. همچنین در روده بزرگ 5 گاز اکسیژن، نیتروژن، هیدروژن، دی اکسید کربن و متان تولید می شود که گازهای هیدروژن، دی اکسید کربن و متان توسط باکتری های روده ایجاد می شوند که 99 درصد این گازها بدبو نیستند. برخی فست فودها عامل ایجاد این گازها ست.
همچنین دکتر فرزاد جاسمی فوق تخصص گوارش در این نشست، اظهار کرد: تعداد زیادی میکروب در روده وجود دارد که علت ایجاد بیماری سرطان معده بر هم خوردن تعادل میکروب های موجود در معده یا روده است. متأسفانه ما انسان ها که نوع خوراکمان تغییر یافته، بیشترین آسیب را به خودمان وارد می کنیم.
وی ادامه داد: مصرف میوه، سبزیجات، مواد دارای فیبر، ماست و در یک کلام غذاهای سنتی که ویژه سفره های ایرانی است، برای جلوگیری از بر هم خوردن تعادل میکروبها دستگاه گوارش باید مورد توجه خانواده ها قرار بگیرد.
این فوق تخصص گوارش گفت: بعضاً دیده شده به ظرف ماست عنوان شده که ماست به اضافه پروبایوتیک، ماست خود دارای پروبایوتیک است و نباید عنوان ماست به اضافه پروبایوتیک عوام فریبانه است. درباره محصولاتی مانند شیر و ماست توصیه می شود محصولات کم چرب مصرف شود.
جاسمی افزود: شعار ما در خصوص مصرف تخم مرغ نیز، "هر روز یک تخم مرغ" است. در بررسی های جهانی مشخص شده که تخم مرغ کلسترول بد را افزایش نمی دهد لذا توصیه می شود نوجوانان حتماً تخم مرغ مصرف کنند.
http://www.avayesalamati.com/کلینیک-آوای-سلامتی/ID/47/categoryId/6/توصیههایی-ساده-برای-سلامت-دستگاه-گوارش