تاریخ انتشار: ۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۲:۱۲
کد خبر: ۶۳۰۶۶
نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره
از نگاه‌هاي منفي تا پاكي بيليارد، در گفت‌وگو با عضو خوزستانی تيم‌ملي

«بیلیارد یکی از پاکترین ورزش‌ها همراه با روحيه جوانمردی است، بازیکنان آن برای رسیدن به پيروزي حاضر به انجام هر كاري نيستند و بر مسايل اخلاقي بسيار تاكيد دارند.» اين‌ها صحبت‌هاي احسان حيدري‌نژاد، عضو تيم‌ملي اسنوكر بيليارد ايران است. او نگاه‌ متفاوت نسبت به اين رشته را ناشي از اشتباهات و پیش‌داوری‌ها مي‌داند.

احسان حيدري‌نژاد، عضو خوزستاني تيم‌ملي اسنوكر بيليارد ايران اخيرا در مسابقات آسيايي امارات صاحب مقام شده است ؛ مشروح گفت و گو با وی را در زیر بخوانید .

** چند سال است که عضو تیم‌ملی هستید و در اين مدت چه عنوان‌هایی کسب کرده اید؟

نزدیک به چهار سال است که ملی‌پوش هستم. اخیرا نشان برنز آسیایی را کسب کردم. در تورنمنت بین المللی قطر هم در بخش تیمی قهرمان شدم و در بخش انفرادی هم در جایگاه سوم قرار گرفتم و سال گذشته هم در رقابت های آسیایی قطر به عنوان نايب‌قهرماني تیمی دست پیدا کردم. همچنين از زماني كه بيليارد را آغاز كردم، عنوان‌هاي زيادي در مسابقات كشوري به دست آوردم.

** اخیرا از مسابقات آسیایی امارات برگشتید، درخصوص کسب مقام سوم و عملکردتان در این رقابت ها توضیح دهید.

بله، در این مسابقات شرکت کردم که مهمترین مسابقات آسیایی است و من توانستم در جایگاه سوم قرار بگیرم. این مسابقات در رنکینگ آسیایی، بیشترین امتیاز را دارد که امسال سی‌امین دوره آن برگزار شد. تمام بازیکنان آسیایی با توجه به این که این رقابت ها از نظر رنکینگ با اهمیت است، در آن شرکت می کنند و تمام کشورها خوب های خود را به آن اعزام می کنند. مسابقات آسیایی می تواند در حد رقابت های جهانی باشد، چرا که از سال 2007 به بعد کل قهرمانان جهان، از آسیا بودند که از آن جمله مي‌توان به حسین وفایی، بيلياردباز خوزستاني اشاره كرد و می توان گفت تقریبا تمام طلایی های گذشته جهان از آسیا بوده اند. در کل سطح این مسابقات خوب و در بالاترین حد بود.

** در حال حاضر ایران در آسیا و جهان چه جايگاهي دارد؟

ایران در آخرین مسابقات جهانی تیمی و شش توپ، در جایگاه دوم قرار گرفت. در مسابقات آسیایی اخیر هم که خود من در مکان سوم ایستادم و در رقابت های جهانی زیر 21 سال هم که چند روز پیش برگزار شد، حسین وفایی از خوزستان قهرمان شد. در واقع می توان گفت که ایران علاوه بر این که در ابتدای رقابت ها یکی از شانس های اصلی کسب مقام است، تقریبا در تمام مسابقات هم مقام آورده است و ثابت هم کرده ایم که چرا شانس کسب عنوان هستیم. در حال حاضر در چهار مسابقه اصلی ای که در آسیا و جهان است، در سه رقابت، مقام به دست آورده ایم.

** به نظر می رسد در کسب این عناوین، جایگاه بيلياردبازان خوزستان حائز اهمیت بوده است.

بله، حسین وفایی که چند روز پیش مقام آورد از خوزستان است. من هم که اخيرا در رقابت های آسیایی مقام کسب کردم.

** برای افزایش سطح بیلیارد ایران، چقدر اردوهای مشترک با كشورهاي قدرتمند برگزار می شود؟

چنين اردوهايي برگزار مي‌شود كه يك نمونه آن پیش از این که به مسابقات آسیایی اخیر برويم، برگزار شد. 10 روز قبل از اين مسابقات، در ایران یک اردوی مشترک با تیم ملی سوریه برگزار کردیم. سوریه هم بیلیاردبازان بسيار خوبی دارد و مطمئنا برپایی چنین اردوهایی در پيشرفت بيليارد ايران تاثیرگذار است.

** براي اعزام به مسابقات برون‌مرزي از سوي فدراسیون حمايت خوبي صورت مي‌گيرد؟

بله، از این نظر مشکلی نداریم و هزینه اعزام ها را خود فدراسیون پرداخت می کند.

** قرار بوده ليگ كشوري اين رشته هم برگزار ‌شود اما گويا هنوز اين اتفاق رخ نداده است.

بله، در حال حاضر برگزار نمي‌شود و بزرگترین مانع این کار این است که باشگاه ها نمی توانند به آن صورت که تیم ها هر هفته به مسابقات بروند، هزینه کنند. البته به نظرم هر مسابقه ای که برای این رشته برگزار شود، خوب است. رقابت های کشوری خیلی کم برگزار می شود و سالانه چهار مسابقه کشوری داريم كه اين منهاي مسابقات انتخابي است.

** نگاه به بيليارد در كشور ما نگاه چندان خوبي نيست و ذهنيت در مورد اين رشته منفي است، هر چند كه اخيرا اين نگاه بهتر شده است، شما چقدر با اين موضوع و اين نوع نگاه منفي مواجه شده‌ايد؟

متاسفانه در این رشته یکسری بی‌انصافی ها، اشتباهات و پیش داوری ها وجود دارد که این موضوع باعث شده است که نگاه ها به این رشته متفاوت باشد، هر چند که این نگاه ها در حال بهتر شدن است. در حال حاضر بیشتر، خبرگزاری ها روی این رشته کار می کنند و تلویزیون روی این رشته کار نمی کند و به این صورت نیست که کسب قهرمانی جهانِ ورزشکار ما را نشان دهند و شاید نهايتا هم فقط آن خبر را در بخش خبري خود بخوانند. من نمی دانم دلیل آن چیست ولی هر چه هست، درست نیست. مردم هم بیشتر تلویزیون را تماشا می کنند، در حالی که تلویزیون در این بخش فعالیتی ندارد.

چند سال پيش جزوفيلم‌نامه فيلم ها بود كه اگر قرار بود چيزي رد و بدل و يا جلسه‌اي برگزار شود و يا حتي يكسري اتفاقات منفي رخ دهد، باشگاه بيليارد انتخاب وآن قسمت فيلم در آنجا فيلمبرداري مي شد، اين در حالي است كه در فوتبال ما بزرگترين دلالي‌ها انجام مي‌شود اما نشان داده نمي‌شود. تمام سايت‌هاي شرط‌بندي دنيا ليگ ايران را دارند و اين موضوع درتهران نيز راه درآمدزايي خيلي‌ها است. فكر نمي كنم پيدا كردن اين كه در فوتبال ما چقدر مشكل وجود دارد، چقدر دلالي‌ در آن انجام مي‌شود و چقدر پول‌ها رد و بدل مي شود، كار خيلي سختي باشد در حالي كهاين نوع نگاه نسبت به بيليارد است و مي خواهند باشگاه هاي بيليارد را تعطيل كنند.

به نظرم بیلیارد یکی از پاکترین ورزش ها است و روحیه آن به صورتی است که در مسابقات ممکن است بازیکن دچار یکسری خطاها شود که حتی داور هم متوجه نمی شود ولی خود بازیکن این موضوع را به داور می گوید که این اتفاق چندین بار برای من و بازیکنان ایران پیش آمد و دچار خطا شدیم که کسی متوجه نشد ولی خودمان به داور گفتیم. جوانمردی در این رشته مطرح است و به این صورت نیست که بازیکنان هر کاری را برای رسیدن به برد انجام دهند. روحیه جوانمردی از همان ابتدا در این رشته بوده است. فدراسیون جهانی هم جدیدا برای این رشته قانون گذاشته است تا مسایلی که نباید وجود داشته باشند، به حداقل برسند. در گذشته هم مسایل اخلاقی در این رشته رعایت می شده است و اکنون هم در حال افزایش است.

** بهتر است اكنون به بيليارد خوزستان بپردازيم، در حال حاضر وضعیت و امکانات اين رشته در خوزستان چگونه است؟

در گذشته در اهواز دو باشگاه داشتیم که البته یکی از این سالن ها، تعطیل شده است. به تازگی هم آقاي چابک، رییس هیات محلی را برای فعالیت در این رشته با هزینه خود در نظر گرفته است که چند میز در این مکان قرار داده است و شاید تعداد میزهای آن خیلی نباشد ولی باز هم خوب است. در امیدیه نیز شرکت نفت یک باشگاه راه‌اندازی کرده است و شرکت نفت اهواز هم قرار است یک سالن با هفت، هشت میز راه اندازی کند. در کل امکانات برای این رشته خیلی خوب نیست.

** اين شرايط به نظر براي استاني كه بازيكنان بسيار خوبي در سطح آسيا و حتي فراتر از آن دارد، اصلا خوب نيست.

بله، از نظر تجهیزاتی شرایط خوب نیست. مدتی پیش جلسه ای با کیانی‌زاده، مدیرکل ورزش و جوانان استان داشتیم که در این زمینه با او صحبت کردیم و او قول داد که مکانی برای ما در نظر بگیرد. ما در حال حاضر حتی مکانی برای استعدادیابی در این رشته نداریم. شاید اکنون دو سه بازیکن خوب داشته باشیم که این نفرات تضمین خوبی برای آینده نیستند. در حال حاضر ما بازیکنی که رده سنی زیر 21 سال داشته باشد، نداریم، چرا که بیشتر بازیکنان به رده بالاتر رفته اند. در یک سال اخیر هم آن قدر تعداد باشگاه های استان کم بوده است که نتوانسته ایم استعدادیابی داشته باشیم. در کل اکنون نیاز به یک مکان برای استعدادیابی حس می‌شود.

سه، چهار سال است که برای گرفتن خانه بیلیارد استان در اهواز، در حال تلاش هستیم. درِ این خانه قفل است در حالی که این سالن دقیقا به آن اندازه ای است که مورد نیاز ما می باشد. با این که خیلی تلاش کرده ایم ولی به ما داده نشده است. هیات ما مقام های آسیایی و جهانی هم کسب کرده است و یک هیات باید دیگر چه مقامی به دست آورد تا به خواسته های آن توجه شود؟ اگر آن سالن را به هیات بدهند، طریقه درآمدزایی آن را هم بلد است.

** پس باتوجه به اين امكانات پشتوانه‌سازی خوبی براي بيليارد خوزستان نشده است، كساني‌كه بعدها بتوانند جايگزين شما و آقاي وفايي شوند.

یکی دو بازیکن هستند که بتوانند جایگزین و پشتوانه من و وفایی برای 10 سال آینده شوند ولی باید بتوانیم استعدادیابی کنیم كه در حال حاضر به دلیل عدم مکان لازم، نمي‌توانيم به آن بپردازیم. این موضوع باعث شده است که از سایر استان ها عقب بیفتیم. در مسابقات زیر 21 سال کشور طی چهار پنج سال گذشته همیشه یک عضو ثابت از خوزستان حضور داشته است و در اعزام های تیم‌ملی هم حداقل دو نفر خوزستانی بوده اند. با توجه به این که وفایی در زیر 21 سال جهان قهرمان شده است تا دو سال آینده حق شرکت در هیچ مسابقه ای را ندارد، چرا که حرفه ای می شود و حرفه‌ای‌ها هم حق ورود به هیچ رقابتی را ندارند و اگر وفایی هم برود، دیگر از خوزستان بازیکنی در این رده سنی نداریم و به همین دلیل است که داشتن مکانی برای استعدادیابی نیاز است.

** باتوجه به اين شرايط و برای این‌که علاقه‌مندان به این رشته در یک مسیر صحیح هدایت شوند و بعد پشتوانه ای برای امثال شما در این رشته باشند، باید چه تمهیداتی اندیشیده شود؟

من خودم مدرک مربیگری این رشته را دارم ولی همان طور که گفتم برای کار در این رشته اولین مشکل ما نداشتن مکان است و اکنون هم با توجه به این که اوج گرانی ملک است، نمی توان مکانی را برای راه اندازی یک باشگاه که فضای خوبی داشته باشد و به صورت متمرکز و قابل دسترس هم باشد، در نظر گرفت. به همین دلیل این بزرگترین مشکل ما است. با همکاری چابک، رییس هیات استان پایان هر هفته در همان باشگاهی که خود او راه‌اندازی کرده است، یکسری از بازیکنان را جهت استعدادیابی می‌بینیم ولی این، آن چیزی نیست که می خواهیم. به هر حال وقتی در کل یک میز داریم، به چه صورت می توان کار کرد؟ مانند این می ماند که شش تیم فوتبال با یک زمین بازی داشته باشیم که در این شرایط کار کردن سخت است. ما هم به دلیل همین مشکل، درخواست یک مکان را از کیانی‌زاده داشته ایم تا بتوانیم در زمینه استعدادیابی همان طور که نیاز است، کار کنیم. در هر صورت کمبود امکانات و تجهیزات بسياري داریم.

** در استان مربیان خوبی برای آموزش داریم؟

چند مربی خوب داریم که بتوانند در این بخش کار کنند و به نظرم در این زمینه مشکلی نداریم. مشکل ما از نظر امکاناتی است.

** بيليارد استان های دیگر در چه سطحی است؟

استان های دیگر هم فعال هستند ولی بیشتر اعضای تیم‌ملی از خوزستان، تهران و کرج هستند.

** در آينده چه رقابت‌هایی را پیش رو داريد؟

تیم‌ملی مسابقات شش توپ تیمی و جهانی را که خردادماه در مصر است، پیش رو دارد و اگر من انتخاب شوم در آن حضور پیدا می کنم. به هر حال همه چیز بستگی به نظر سرمربی تیم‌ملی دارد.

** در پايان اگر صحبتي داريد، مي‌شنويم.

مشکل اصلی ما استعدادیابی و این است که این رشته اصلا درآمد ندارد. اداره کل ورزش و جوانان خوزستان و وزارت به ما کمک می کنند ولی در کل از نظر درآمدی در مضیقه هستیم. بحث هم این است که با توجه به بالا رفتن قیمت اماکن، خود من نمی توانم هیچ وقت باشگاهی را راه اندازی کنم و همین موضوع باعث شده است که این رشته از نظر اقتصادی به صرفه نباشد. به هر حال اگر کیانی زاده به درخواست ما توجه کند، به نظرم خیلی از مشکلات آن افرادی که می خواهند این رشته را دنبال کنند، حل می شود. اگر مکانی باشد که بتوانیم در آن بازی و تمرين کنیم، خوب است.

قیمت خرید میزها خیلی بالا رفته است و امکانات استان هم خیلی پایین است. البته آقای چابک خیلی طرح دارد ولی دستش خالی است و بدون مکان هم که امکان کار کردن وجود ندارد. بودجه ای که می دهند هم کم است و این در حالی است که ما مسابقات، اعزام های کشوری، آسیایی و جهانی داشته ایم. چابک فردی فعال است و چشم‌داشت مالی هم ندارد و خودش هم از این که امکانات ندارد تا آن طور که دلش می خواهد کار کند، ناراضی است. اکنون هم با توجه به پایین بودن امکانات، تمرین کردن بازیکنان در باشگاه های استان باعث ضعیف شدن آن ها شده است. این موضوع مانند این است که فوتبالیست روی زمین آسفالت تمرین کند و بعد بخواهد روی زمین چمن مسابقه دهد.

من خودم، برای فعالیتم و آماده نگه داشتن خودم مجبور شدم یک میز که قیمت آن 12 میلیون تومان بود، خریداری کنم که هزینه بالایی هم است. به هر حال برای درآمدزايي باید کاری انجام شود. خود من اگر برای درآمدزایی وارد کار دیگری شوم، مطمئنا ضربه می خورم، چرا که آن موقع زمان لازم را برای تمرین و داشتن تمرکز ندارم. همان طور كه رنکینگ من به خاطر درسم و این که نتوانستم در مسابقات کشوری شرکت کنم از اول کشور به رده یازدهم رسید.

مرجع / ایسنا
:
:
:
آخرین اخبار