عضو هيئت مديره اتاق بازرگاني خرمشهر گفت: اخيرا مشكلاتي كه در صدور مانيفست يا بارنامه بينالمللي بين سازمان منطقه آزاد اروند و شركت باربري سبكبار پيش آمده، تجار و صادركنندگان را متضرر و سردرگم كرده است.
ماجد مطوريان عنوانكرد: طي 6 ماه گذشته كشور عراق از كاميونهاي صادركننده كالاهاي ايراني تقاضاي مانيفست كرده و براساس اين تقاضا يك شركت جهت صدور بارنامه بينالمللي از سوي عراق معرفي شده است.
وي افزود: شركت مورد نظر در خاك عراق مستقر شده و تجار و صادركنندگان ايراني نيز بايد هزينههاي مانيفست كاميونهاي عراقي كه بارهاي خود را از بارانداز شلچه بارگيري ميكردند را به اين شركت پرداخت كنند.
عضو هيئت مديره اتاق بازرگاني خرمشهر بيانكرد: مانيفست يا بارنامه بينالمللي ابتدا فقط براي كاميونهايي كه حمل يكسره از بارانداز داشتند، صادر ميشد اما پس از مدتي اين شركت صادركننده مانيفست، صدرو بارنامه بينالمللي را به كليه بارها تسري داد و در اين ميان صادركنندگان هزينههاي بيشتري متحمل شدند.
مطوريان اظهاركرد: پس از مدتي شركت باربري سبكبار با اخذ مجوز از سازمان حمل و نقل و پايانههاي باربري و توافق با كشور عراق اقدام به صدور مانيفست در مرز چزابه كرد.
وي ادامهداد: اوايل اسفندماه نيز سازمان منطقه آزاد اروند اعلام كرد كه با كشور عراق توافق كرده و ديگر نيازي به اخذ مجوز از شركت باربري سبكبار نيست و لذا صادركنندگان براساس اين اعلاميه كاميونها را بدون مجوز به عراق فرستادند اما متاسفانه به محض رسيدن به مرز عراق عودت داده شدند.
عضو هيئت مديره اتاق بازرگاني خرمشهر افزود: همزمان با صدور مانيفست از سوي شركت باربري سبكبار، سازمان منطقه آزاد اروند نيز اقدام به صدور اين بارنامه در منطقه آزاد كرد. تجار نيز مانيفست را از دفتر صدور مجوز سازمان منطقه آزاد اروند اخذ و بارهاي خود را به عراق فرستادند. اما مجددا بارها عودت داده شد زيرا فقط مانيفست شركت باربري سبكبار مورد تاييد اين كشور است.
مطوريان بيانكرد: سازمان منطقه آزاد نيز به ماشينهايي كه مانيفست از شركت سبكبار دارند اجازه خروج از بارانداز را نميدهد و حتما بايد ار دفتر اين سازمان بارنامه بينالمللي داشته باشند. در اين ميان كاميونها به ناچار براي اينكه بارها نخوابد و در روند صادرات وقفهاي پيش نيايد، براي خروج از منطقه آزاد مانيفست سازمان منطقه آزاد و براي ورود به كشور عراق مانيفست شركت باربري سبكبار را تهيه و ارائه كردند و طي اين جريانات تجار و صادركنندگان ايراني هزينه اخذ مجوز را 2 بار پرداخت كردند.
وي اظهاركرد: در چنين شرايطي درگيريهاي زيادي بين شركت باربري سبكبار و سازمان منطقهآزاد اروند پيش آمد كه هر كدام هنگام ارائه بارنامه از سوي راننده اقدام به پارهكردن بارنامهها ميكردند.
عضو هيات مديره اتاق بازرگاني خرمشهر تصريحكرد: براساس قانون تجارت، بارنامه بينالمللي بايد از سوي اتاق بازرگاني صادر شود اما با توجه به حاكميت سازمان منطقه آزاد اروند بر مرز چذابه، اين سازمان پرسنل صدور بارنامه اتاق بازرگاني را اخراج و خود به صدور گواهي مبدا اقدام كرد.
مطوريان خاطرنشانكرد: اين مشكلات به ديوان عدالت اداري ابلاغ و سازمان بازرسي كشور حكم را به نفع اتاق صادر كرد اما سازمان منطقه آزاد اروند به اين حكم تمكين نميكند. اقدامات سازمان منطقه آزاد اروند و شركت باربري سبكبار غيرقانوني و موجب سردرگمي و بلاتكليفي تجار و صادركنندگان در مرز شلمچه شده است.
وي بيانكرد: خودمختاري اين دو سازمان موجب متضررشدن صادركنندگان و اختلال در روند صادرات شده است. اين مشكلات كاهش صادرات و بيانگيزگي صادركنندگان در صدور كالاها از مرزهاي خوزستان را درپي دارد.