چهارمین همایش ملی مدیریت شبکههای آبیاری و زهکشی دیروز در دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار شد.
در این همایش معاون استاندار خوزستان، رئیس سازمان آب و برق، رئیس جهاد کشاورزی خوزستان، رئیس دانشگاه شهید چمران اهواز، مجری طرح 550 هزار هکتاری کشاورزی و جمعی از مسئولان و اساتید دانشگاه و دانشجویان حضور داشتند.
در ابتدای جلسه عبدعلی ناصری، دبیر چهارمین همایش ملی مدیریت شبکههای آبیاری و زهکشی اظهار کرد: تنها 19 درصد از اراضی کشاورزی جهان تحت آبیاری هستند، ولی همین مقدار 40 درصد کل غذای مورد نیاز دنیا را تولید میکنند.
وی ادامه داد: بنابراین آبیاری کمک قابل توجهی به تامین غذا در مناطق خشک و نیمه خشک جهان کرده است، اما در واکنش به افزایش جمعیت و رشد اقتصادی جهان، برداشت آب برای مصارف بشری افزایش مییابد و رقابت بین مصارف شهری، صنعتی و کشاورزی بر سر آب بالا خواهد گرفت.
دبیر چهارمین همایش ملی مدیریت شبکههای آبیاری و زهکشی خاطر نشان کرد: اگر روند فعلی برداشت آب ادامه یابد، برآورد میشود در سال 2025 تنش آبی به بیش از 60 درصد جهان از جمله کشور ما گسترش مییابد.
ناصری با بیان اینکه کشاورزی بزرگترین مصرف کننده آب است، تصریح کرد: شرب و صنعت رقبای قدرتمندی برای کشاورزی در دستیابی به منابع آب هستند و اولین بخشی که کمبود آب را احساس خواهد کرد، بخش کشاورزی است.
وی با بیان اینکه بهرهوری مصرف به منظور جلوگیری از تشدید بحران آب و جلوگیری از کمبودهای مواد غذایی باید افزایش یابد، عنوان کرد: لازم است بر مقدار غذای تولید شده با مقدار معینی آب افزوده شود.
دبیر چهارمین همایش ملی مدیریت شبکههای آبیاری و زهکشی اضافه کرد: این امر از طریق حفاظت و استفاده مجدد از منابع آبی موجود در بخش کشاورزی، از قبیل زهاب امکانپذیر است.
وی با اشاره به اینکه تا سال 1990 مدیریت زهاب کمتر مورد توجه قرار میگرفت، اظهار کرد: تحقیقات زهکشی عموما به مسائل طراحی گرایش داشت و ارزیابی طرحها نیز به طور عمده، بر عملکرد سیستمهای موجود و موارد مرتبط با ضوابط طراحی آنها سروکار داشت.
ناصری خاطر نشان کرد: پس از کنفرانس سران جهان در سال 1992، مجامع بین المللی آبیاری و زهکشی توجه خود را بر مدیریت زهابها متمرکز کردند.
وی بیان کرد: دشت خوزستان از مستعدترین مناطق کشاورزی در ایران است و بزرگترین رودخانههای کشور در آن جریان دارند.
وی افزود: در حال حاضر بیش از یک میلیون هکتار شبکه آبیاری و زهکشی در اراضی این ناحیه در حال مطالعه، اجرا و بهرهبرداری است که بخش اعظم آنها با مشکل شوری و سطح بالای آب زیرزمینی مواجه است.
دبیر چهارمین همایش ملی مدیریت شبکههای آبیاری و زهکشی با اشاره به اینکه با این شرایط احداث شبکه زهکشی زیرزمینی اجتناب ناپذیر است، عنوان کرد: در سالهای اخیر راهکارهای متعددی برای مدیریت و دفع زهابهای به کار گرفته شده، داشتهاند.
وی خاطر نشان کرد: کل مقالات رسیده به دبیرخانه همایش در پایان مهلت مقرر بالغ بر 620 مقاله و در شش محور بود که این مقالات از طریق وب سایت همایش برای 140 داور در سراسر کشور ارسال شد.
ناصری ادامه داد: بعد از بررسی 245 مقاله جهت ارائه پذیرفته شد که از این تعداد 110 مقاله به صورت شفاهی و 135 مقاله به صورت پوستری بود.