قلعه تاریخی شوش که از دیرباز محل استقرار هیاتهای باستانشناسی خارجی و داخلی و مرکز فعالیتهای سازمان میراث فرهنگی در حوزه حفاظت از مواریث فرهنگی شوش بوده است توسط پایگاه پژوهشی میراث فرهنگی و گردشگری شوش در دست اقدامات حفاظتی و ساماندهی است.
مدیر پایگاه پژوهشی شوش از حفاظت، مرمت و ساماندهی قلعه تاریخی شوش خبر داد و گفت: این مهم در حال انجام است و سرعت رضایتبخشی دارد.
حسین ارسطوزاده اظهار کرد: قلعه تاریخی شوش که از دیرباز محل استقرار هیاتهای باستانشناسی خارجی و داخلی و مرکز فعالیتهای سازمان میراث فرهنگی در حوزه حفاظت از مواریث فرهنگی شوش بوده است توسط پایگاه پژوهشی میراث فرهنگی و گردشگری شوش در دست اقدامات حفاظتی و ساماندهی است.
وی افزود: با توجه به پیشینه و عملکردی که برای این قلعه در نظر گرفته شده است با هدف ایجاد موزه باستانشناسی و محل اداری پایگاه اقدامات لازم صورت میگیرد و در حال حاضر عوامل مخلی همچون نابسامانی نحوه دفع آبهای سطحی و فاضلاب، نشستهای بنا، فرسودگی مصالح، تکمیل و تجهیز سایت اداری،ایزولاسیون بامها، بهبود اندودها، حفاظت خشتها و آجرهای تاریخی در بدنه و کفسازیهای پیشین، حفاظت از اشیای تاریخی موجود در قلعه، راهاندازی آزمایشگاه و کارگاه حفاظت و مرمت اشیا و راهاندازی مرکز اسناد پایگاه و نیز ساماندهی اشیا و تجهیزات و فضاهایی که در دورههای مختلف مورد استفاده هیاتهای باستانشناسی بوده است از اهم برنامهها در این قلعه تاریخی است.

ارسطوزاده توضيح داد: مصالح اصلی این قلعه تاریخی از خشت است که با ملات گل خالص اجرا شده است ولی در نمای خارجی قلعه و حیاتها تماما از آجر استفاده شده است و تاریخ بنای قلعه اگرچه 116 سال (1897) قدمت دارد اما تمام آجرهای آن اعم از آجرهای کتیبهدار ایلامی و آجرهای لعابدار هخامنشی طی سالها حفاری در آکروپل، آپادانا، شهر شاهی، شهر صنعتگران و کشف معابدی چون معبد اینشوشیناک و بناهای مهم دوره هخامنشی و آرامگاهها و بناهای دوره اشکانی، ساسانی و اسلامی استحصال گردیده و بدون هیچ مانعی سخاوتمندانه در نمای قلعه و کف فرشها به کار رفتهاند.
او يادآوری كرد: هنگامی که در سال 1897 میلادی ژاک دمورگان جانشین مارسل دیولافوا به شوش آمد دولت فرانسه را متقاعد ساخت که اعتباری جهت ساختن فضایی مناسب و امن برای اسکان هیأت فرانسوی و نگهداری اشیای مکشوفه پرداخت كند. در این صورت علاوه بر این که اعضای هیات در امنیت به سر میبردند اشیای به دست آمده از حفاریها نیز تا قبل از انتقال به فرانسه محافظت میشد. به همین سبب بلندترین نقطه تپههای شوش (آکروپل) را به منظور ساخت قلعه مناسب یافت. طرح قلعه اقتباسی از قلعههای اروپایی است.