تاریخ انتشار: ۰۳ تير ۱۳۹۰ - ۱۵:۱۶
کد خبر: ۴۲۷۶
نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره
رييس دانشگاه جندي شاپور دزفول در مورد سد گتوند علیا:
باید زیان احتمالی پس از آبگیری را به منفعت تبدیل کنیم
حتي اگر با آبگيري براي مدتي بر ميزان شوري آب كارون افزوده شود بازهم ارزش ريسك و ساخت داشته است / ما در اين زمينه تجربه چنداني نداريم و بايد كمي تحمل داشته و حتي به گزارش هاي اوليه در خصوص شوري آب هم چندان اعتنا نكنيم و اجازه دهيم قدري زمان بگذرد و كار تخليه و خروجي در چند نوبت انجام گيرد
رييس دانشگاه صنعتي جندي شاپور دزفول با نادرست و جهت دار خواندن برخي اظهار نظرات منفي در خصوص سد گتوند عليا گفت: اين گونه منفي بافي ها جرات و شهامت ادامه كار را از متوليان، اعم از مشاوران ،پيمانكاران و حتي وزارت نيرو مي گيرد.

http://img.irna.ir/1390/13900331/30441128/30441128-1371481.jpg

به گزارش خوزنیوز، دكتر 'علي محمد آخوندعلي' در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: بحث سد گتوند عليا و احتمال شور تر شدن آب كارون پس از آبگيري سد، يك بحث كاملا فني و تخصصي بوده و اغراض سياسي نبايد در قالب اظهارات و پيشگويي هاي منفي در خصوص آن مطرح شود.
وي با اشاره به اظهاراتي كه برخي ها در ارتباط با نمكي بودن بسيار شديد منطقه احداث سد مزبور مطرح مي كنند گفت: اگرچه در نمكي بودن بخش هايي از آن منطقه ترديدي وجود ندارد اما اوضاع به هيچ وجه آنگونه كه برخي ها مي گويند نيست و اگر اينگونه بود كه از اساس بناي سد را كه به استحكام زمين نياز مبرم دارد زير سوال مي برد حال آنكه اين سازه اكنون بدون هيچ مشكلي مراحل پاياني كار را طي مي كند.
اين استاد و محقق حوزه آب تصريح كرد: اينكه برخي ديواره ها در بالادست يا پايين دست نمكي است دليل نهايي بر قطعيت تاثير بر شوري آب رودخانه نمي شود و مسايل ديگري نيز دخيل است كه بايد به آن توجه كرده و قدري حوصله داشت.
دكتر آخوند علي خاطرنشان كرد: تا زمانيكه آبگيري صورت نگيرد و چند نوبت نيز كار تخليه انجام نشود و به اصطلاح در عمل قرار نگيريم نتايج قطعي به دست نخواهد آمد.
رييس دانشگاه صنعتي جندي شاپور دزفول گفت: نبايد نسبت به موضوع با بدبيني نگاه كرد و برخي مباحث نيز مي توانست سال ها پيش و در همان زمانيكه سد، كار مطالعات و آغاز ساخت را طي مي كرد مطرح مي شد نه اكنون كه با سرمايه گذاري كلان دولت خدمتگزار به مراحل پاياني كار رسيده و به زودي آبگيري خواهد شد.
وي گفت: اكنون تنها بايد به دنبال آن بود كه چگونه در صورت بروز زيان هاي احتمالي پس از آبگيري سد گتوند عليا، آن را به منفعت تبديل كنيم.
دكتر آخوندعلي اظهار داشت: از همگان بويژه رسانه ها ، متخصصان ، صاحب نظران و هركسي كه در اين مباحث سررشته اي دارد انتظار مي رود كه از هرگونه اظهار نظر جهت دار و پيشگويي هايي كه احتمال وقوع آن بسيار بعيد است پرهيز كنند.
اين استاد مهندسي رودخانه و داراي مدرك دكتراي آب در ادامه به ماهيت علومي نظير علوم مربوط به مهندسي آب نيز اشاره كرد و در اين راستا گفت: اين گونه علوم جزو علوم محض محسوب نشده و گاهي ممكن است در فرمول هاي ارايه شده در آن نيز درصدي از خطا نيز وجود داشته باشد كه طبيعي است.
دكتر آخوندعلي افزود: بر اين اساس معتقدم كه نتيجه تحقيقات پيش از آبگيري سد گتوند عليا هرچه باشد با آنچه به وقوع خواهد پيوست قابل مقايسه نبوده و شايد هرگز مطابق با آنچه در عمل به وقوع خواهد پيوست نباشد.
رييس دانشگاه صنعتي جندي شاپور اظهار داشت: جريان رودخانه پيوسته بوده و ميزان نمك محدود مي باشد و اين احتمال وجود دارد كه حتي در صورت درستي اظهارات برخي ها در خصوص افزايش شوري آب كارون ،اين شوري با انجام چند نوبت تخليه و تسلط جريان آب بر ميزان نمك موجود تقليل يافته يا از بين برود.
وي گفت: از سويي ما در اين زمينه تجربه چنداني نداريم و بايد كمي تحمل داشته و حتي به گزارش هاي اوليه در خصوص شوري آب هم چندان اعتنا نكنيم و اجازه دهيم قدري زمان بگذرد و كار تخليه و خروجي در چند نوبت انجام گيرد.
دكتر آخوند علي افزود: به هرحال پروژه سد گتوند عليا بسيار پروژه ي عظيمي است و مزايايي فراواني براي بخش هاي مختلف دارد به حدي كه بايد پذيرفت حتي اگر با آبگيري آن براي مدتي بر ميزان شوري آب كارون افزوده شود بازهم ارزش ريسك و ساخت داشته است.
وي به كاركردهاي مختلف احداث سد بويژه در مناطقي چون خوزستان و ضرورت توجه به اين موضوع مهم اشاره كرد و گفت: در اين استان بارش ها بسيار اندك است و براي ذخيره آب و فراهم كردن امكان حداقل دو نوبت كشت در منطقه احداث سد بسيار حائز اهميت است.
سد گتوند به عنوان بزرگترين سد خاكي و پروژه عمراني كشور در پنج كيلومتري شمال شهر گتوند احداث شده و تاكنون براي ساخت آن 15 هزار ميليارد ريال هزينه شده است.
مطالعات اين سد بزرگ از سال 1373 و عمليات حفاري ژئوتكنيك از ابتداي سال 1374 شروع شد و پروژه در سال 1381 به صورت جدي وارد مرحله اجرا شد كه در سالهاي 88 و 89 هر سال 20 درصد پيشرفت فيزيكي داشته است.
سد گتوند عليا اكنون با پيشرفت 98 درصدي 32 ميليون متر مكعب خاك ريزي شده و بنا به اظهار مسوولان احتمالا تير ماه امسال عمليات انسداد رودخانه و تونل انحرافي آب و عمليات آبگيري آن شروع شود.
:
:
:
آخرین اخبار