يك دوستدار ميراث فرهنگي دزفول گفت: امروزه مقوله فرهنگ و هویت هر قوم و ملتی و شناخت همه جانبه آن از اهمیت ویژهای برخوردار است. در این بین فرهنگسازی در سطح اجتماع با هدف تقویت و گسترش مبانی و اصول فرهنگی اصیل و انجام بسترسازیهای لازم در این خصوص باید مورد اهتمام ویژه قرار گیرد.
روحالله بهشتي اظهار كرد: توجه به بهسازی و نوسازی بافتهای فرسوده نیز دارای جایگاه مهم و کلیدی است چراکه بسیاری از محلات واقع در محدودههای بافت فرسوده کشور از محلات قدیمی و با سابقه شهر به حساب میآیند و اکثر معتمدین و چهرههای سرشناس بومی یا در این مناطق ساکن بوده یا متولد و بزرگ شده آن جا بودهاند و به نوعی هویت و اصالت شهر برخاسته از این مناطق است.
وي ادامه داد: پس در یک نگاه کلی به این نتیجه میرسیم که فرهنگ غنی و هویت اصیل به عنوان دو عنصر کلیدی میتواند در حکم موتور محرکه بهسازی و نوسازی در این مناطق عمل كند ولی عملاً با وجود چنین پشتوانههای محکم، برخی از این محلات سکنه اصلی خود را از دست داده و جای خود را به مهاجرین یا اقشار بسیار کم درآمد جامعه دادهاند.
بهشتي بيان كرد: هر چند آن گونه که شایسته این قشر از جامعه است در جای خود به آنها رسیدگی نشده و این محلها به علت فرسودگی و عدم بهسازی از استانداردهای اولیه در ابعاد شهرسازی برخوردار نیستند اما مهمترین و اساسیترین دلیل بر وجود چنین وضعیتی عدم فرهنگسازی عمومی در بین مردم و صبغه این محلات و خانههای موجود در آن است.
او گفت: امروزه تعابیری چون نوسازی، مقاومسازی، محله ایمن، معابر استاندارد، ریزدانگی، نفوذناپذیری و غيره که در جامعه حرفهای مطرح میشوند مفاهیمی ناآشنا برای مردم است. دلیل این امر را میتوان در عدم آشنایی کافی آنان و حتی در بعضی موارد اطلاعات نادرست و غیرعلمی در این موضوعات دنبال كرد. حتی متولیان امر بعضا به خود زحمت فرهنگسازی یا آموزشهای لازم جهت جلوگیری از تخریب این خانهها به ساکنان را به خود نمیدهند. گویی از کم کردن تعداد این محلها نیز راضی هستند!
عضو انجمن دوستداران ميراث فرهنگي دزفول توضيح داد: تجربه نشان داده آغاز هر تغییری بسیار سخت و دشوار است به گونهای که انسان وقتی به انجام چنین تحول و دگرگونی در زندگی روزمره خود میاندیشد و زحمت و نیروی اولیهای که باید صرف آن كند را از نظر میگذراند معمولا به سمت انصراف از آن اقدام تمایل پیدا میکند و در این بین تنها عاملی که میتواند مانع این تصمیم شود اطلاع داشتن از نتایج خوشایندی است که در آینده بر اثر این تغییر شاهد آن خواهد بود.
بهشتي تصريح كرد: این امر در خصوص بهسازی بافتهای فرسوده نیز صادق است مردمی که در این کوچه پس کوچهها رفت و آمد و زندگی میکنند زمانی که موضوعاتی چون نوسازی واحدهای مسکونیشان و تعریض معابر محلاتشان مطرح میشود در گام اول مقاومت كرده و انجام شدن این موضوع را بعید و دور از ذهن قلمداد میكنند چون قطعا میدانند مقداری از هزینههای آن را خود باید بپردازند.
وي ادامه داد: در این مرحله است که فرهنگ سازی با استفاده از ابزاری همچون اطلاعرسانی، برگزاری جلسات آموزشی برای ساکنان این مناطق شاید باعث شود توجه بیشتری به مشکلات ساختمان خود داشته باشند و از تخریب خانههای قدیمی و با سابقه جهت نوسازی غیراصولی آن جلوگیری شود و نسبت به شفافسازی موضوع و رفع ابهامات و دغدغههای فکری مردم اقدام و بستر لازم جهت بهسازی و نوسازی این مناطق را فراهم میآورد