اشکفت سلمان (نیایشگاه تاریشا) بزرگترین خط نوشته میخی عیلام نو را در خود جا داده است.
اشکفت سلمان در جنوب ایذه واقع شده و شامل چهار نقش برجسته متعلق به دوره عیلامیان و بقایای یک ساختمان متعلق به اتابکان است. این محل پرستشگاه تریشا یکی از خدایان عیلامی بوده است.
در اشكفت سلمان چهار نقش برجسته وجود دارد كه دو تاي آن داخل غار و دو تاي ديگر در خارج از غار ديده ميشود. بزرگترين نوشته خط ميخي از دوره عيلامي در اين غار موجود است كه از زمان شاهك عيلامي، شاه بومي آياپير يا آياتم، به جاي مانده و همچنين براي نخستين بار حضور مصور زن دوشادوش مرد در نقش برجستههاي اين غار ديده شده است.
در نقوش «هوهين» همسر و خواهر شاهك در يك مراسم آييني شركت كرده و كاهن بزرگ در جلوي آنها به چشم ميخورد. اين نشانهها مشخص ميكند اشكفت سلمان نيايشگاه «تاريشا» بوده است. همچنين غار ديگري در كنار اين اشكفت در دوره ايلخاني به مكاني مقدس تبديل شده و روبهروي آن ساخت و سازههاي مذهبي شكل گرفته است.
نقش برجستههای اشكفت سلمان:
نخستین
مراسم نیایش هانی پادشاه محلی آیاپیر به همراه شوترورو وزیرش و زن و فرزندش را نشان میدهد. این نقش برجسته دارای کتیبهای به خط میخی عیلامی است.
دومین
مراسم نیایش خانوادگی هانی بدون حضور وزیرش را به نمایش گذاشته که این نقش برجسته نیز دارای کتیبه است.
سومین
اين نقش برجسته در ارتفاع سه متری از سطح زمین حجاری شده که هانی به تنهایی در حال انجام مراسم نیایش میباشد و در پشت سر او در ۲۶ سطر کتیبهای به خط میخی عیلامی وجود دارد که هانی درباره خود و کارهایی که در سرزمین آیاپیر انجام داده است توضیح میدهد.
چهارمین
شخصیت مهم عیلامی در حال انجام مراسم میباشد که به دلیل این که کتیبه آن ترجمه نشده است هویت آن مشخص نیست.
به نظرم رسيد كه به سازمان هاي ميراث دار و ميراث خوار فرهنگي پيشنهاد بدهم مسابقه اي با عنوان بهترين يادگارنوشته هاي زغالي در بناهاي تاريخي برگزار كنند و به آثار برجسته جايزه بدهند مثل فستيوال فيلم هاي گرفته شده با موبايل !! يا چيزي شبيه به اين