شهرداری اهواز چند سالی است همچون یک کشتی در دریای متلاطم فراز و فرودهای متعددی را تجربه می کند و در این ورطه حساس سکان دار این کشتی که نقش هدایت کننده و بسیار موثری می تواند در گذر از این فراز و فرودها داشته باشد، بارها تغییر کرده و کلان شهر آشفته ای چون اهواز را همچنان به در جا زدن مجبور ساخته است و اکنون که پایان سال 89 و در آستانه نوروز 90 قرار داریم، شورای شهر اهواز قصد انتخاب گزینه دیگری جهت تصدی این سمت را دارد که گزینه مورد نظر قانونا به لحاظ مدرک و تجربه شرایط لازم برای احراز این سمت را ندارد. با توجه به اهمیت مسئله و حساسیت افکار عمومی علی الخصوص کارشناسان و نخبگان استان نسبت به این موضوع، نظر برخی صاحب نظران را در این زمینه جویا شدیم که در پی می آید.
هفته نامه رسانه حنوب ، فاطمه زورمند:
مهندس کریم مرادپور، عضو شورای جامعه اسلامی مهندسین خوزستان در این خصوص به خبرنگار ما گفت: از طریق اخبار غیر رسمی و دوستانی که با شورای شهر ارتباط نزدیکی دارند، مطلع شدیم که چند نفر برای تصدی پست شهرداری اهواز کاندیدا شده اند که متاسفانه بعضی از این دوستان فاقد شرایط لازم برای شهرداری در کلان شهر هستند. هر چند سابقه بسیار خوبی به لحاظ فعالیت سیاسی و سوابق اجرایی دارند و در یک کلام خوش نام هستند اما فکر می کنم شهری مثل اهواز که مشکلات عدیده دارد و نسبت به سایر کلان شهرهای کشور به مراتب عقب تر است، شهرداری را می طلبد که از لحاظ سوابق اجرایی و تخصصی شرایط لازم برای احراز تصدی چنین پست و مسئولیت مهمی که سرنوشت شهر و مردم به آن گره خورده را دارا باشد.
وی در ادامه افزود: کلان شهر اهواز نیازمند یک فرد متخصص ترجیحا مهندس با سوابق اجرایی مطلوب و آشنا به مسائل شهری است که سابقه ی خدمت در پروژه های عمرانی و شهرداری را در کارنامه اش داشته باشد. در این صورت شرایط لازم برای تصدی این سمت را کسب خواهد کرد.
وی در پاسخ به این پرسش که علت تاکید قانون و حضرتعالی بر تجربه و تاثیر آن در اداره ی شهر چیست، گفت: ضابطه ای که وزارت کشور برای شهرداری کلان شهرها در نظر گرفته، استفاده از فردی با مدرک مهندسی و یا رشته های مرتبط است؛ قطعا این مصوبه به طور جامع بررسی شده و اثرات آن دیده و تجربه شده است و از سوی دیگر می دانیم که در کلان شهرها پروژه های عمرانی حرف اول آبادانی را می زند. البته منکر اهمیت خدمات شهری مثل اتوبوسرانی، تاکسیرانی و ... نیستیم ولی الفبای آبادانی یک شهر بزرگ مثل اهواز که در زمره ی هشت کلان شهر کشور قرار دارد را پروژه های عظیم عمرانی مثل قطار شهری، پروژه های پل سازی و پروژه ی جاده کمربندی که اهواز در حال حاضر فاقد این خدمات است، تعریف می کند که این امر نیاز حضور یک فرد کار کشته و با مدرک مرتبط و آشنا به مسائل عمرانی و هزینه کرد و پیمانکارهای کلان را هر چه بیشتر نمودار می سازد.
مرادپور تاکید کرد: شهردار اهواز باید با ادبیات کار عمرانی کاملا آشنا باشد و یکی از ابتدایی ترین ملزومات شهردار کلان شهر آشنایی با پروژه های عظیم و میلیاردی عمرانی است.
این عضو جامعه ی اسلامی مهندسین خوزستان در خصوص استدلال برخی اعضای شورا در مورد اختیارات ویژه وزیر کشور در انتخاب یک فرد مدیر حتی با مدرک دیپلم اظهار داشت: این استدلال اساسا نمی تواند مورد قبول واقع شود زیرا یک فرد با مدرک دیپلم، هر میزان هم که مدیر باشد، به اعتقاد برخی دوستان که معتقدند شهردار باید مدیر باشد، بنده اینچنین اعتقادی ندارم و معتقدم که شهردار باید ابتدا تخصص و تجربه لازم را در پروژه های بزرگ کسب کرده باشد و مسلط به تمامی ضوابط کار عمرانی باشد چرا که در غیر این صورت علی رغم مدیر بودن به دلیل عدم اشراف بر ریزه کاری ها، عنان اختیار امور عملا از دست وی خارج می شود.
مهندس محمدرضا تیزنوبک عضو دیگر جامعه اسلامی مهندسین خوزستان در خصوص گزینه ای که 4 تن از اعضای شورا درباره اش به اتفاق نظر رسیده اند و طبق قانون فاقد ضوابط لازم جهت بر عهده گرفتن مسئولیت شهرداری است، گفت: بنده در این مجال به طور اختصار شرح وظایف شهردار را ذکر می کنم و در نهایت نتیجه گیری را به خوانندگان محترم واگذار می نمایم که آنها در این خصوص به جمع بندی برسند که آیا انتخاب شهرداری که با این مسائل بیگانه باشد، به صلاح شهر است یا خیر؛ این قضاوت بسیار مهم را به همشهریان عزیزمان می سپاریم.
وی افزود: یکی از وظایف اساسی شهرداری وضع قوانین و تهیه دستورالعمل های صدور پروانه و مدارک لازم جهت طراحی نقشه با توجه به تراکم مناطق مختلف شهر و تعامل با سازمان نظام مهندسی به گونه ای که مقررات ملی ساختمان و آیین نامه ی مربوط رعایت شود.
ما زلزله های مختلفی را در مناطق مختلف کشور اعم از بم و رودبار شاهد بودیم و عمده فجایعی که در این حوادث رخ داد ناشی از عملکردهای غلط در ساخت و سازها بود لذا یکی از ارکان اساسی در تمام شهرها به ویژه کلان شهرها و شهرهای صنعتی که ساخت و ساز را به صورت انبوه سازی داریم نظارت بر حسن اجرای کار و انتخاب مهندسین ناظر است و در واقع کاری که اکنون سازمان نظام مهندسی متولی آن شده به نیابت از شهرداری است و شهرداری اختیارات خود در صدور پروانه و نظارت بر حسن اجرا توسط مهندسین ناظر را به سازمان نظام مهندسی تفویض کرده است. بنابراین متولی اصلی ساخت و ساز در شهرها از جمله اهواز شهرداری است.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: بحث دیگر انجام خدمات شهری در تعامل با مهندسین مشاور و پیمانکاران با انجام مطالعات فاز یک و دو پروژه ها توسط مهندسین مشاور و به اجرا گذاشتن پروژه ها توسط پیمانکار و نظارت بر آنها حین اجرا توسط مهندسین مشاور با انعقاد قراردادهای مختلف. برای مثال پروژه های بزرگی مثل قطار شهری اهواز، انواع پل ها از جمله پل هشتم و یا پل های مربوط به تقاطع های غیر همسطح، انواع اتوبانهای درون شهری، پارک ها، میادین، زیباسازی شهر و بحث استفاده از تکنولوژی نوین به جای تکنولوژی های قدیمی که در روسازی معابر شاهد عمر حداقلی آنها هستیم که موجب هدررفت سرمایه ملی و بیت المال می شود. همچنین بحث حمل و نقل عمومی، مهندسی ترافیک، اعمال آخرین دستاوردهای علم روز در طراحی های درون شهری به گونه ای که حداکثر آسایش همشهریان فراهم شود. اینها حداقل هایی هستند که شهرداری باید آنها را به ثمر برساند. اجرای تمامی این پروژه ها نیازمد مطالعات فاز صفر، یک و فاز دو توسط مهندسین مشاور است که انتخاب این مشاور خود پروسه ای طولانی و پیچیده است چرا که در حال حاضر در استان 68 مشاور وجود دارد که طی چند ماه آینده به 100 مشاور افزایش خواهند یافت اما چگونگی انتخاب این مشاورین با استفاده از دستورالعمل ها و تهیه پروسه و انجام مناقصه و انتخاب مهندس مشاور و انعقاد قرارداد مهندس مشاور و انتخاب و ارجاع مطالعات و نظارت بر مطالعات مهندس مشاور نیز بر عهده هیات دیگری است زیرا هر مطالعه ای که مهندس مشاور ارائه داد که قابل استفاده نیست و نیاز به نظارت دارد.
مرحله ی بعد انتخاب پیمانکار مناسب با استفاده از روش مناقصه جهت اجرای پروژه ای است که مطالعاتش انجام شده که در حین اجرا مجددا نیازمند نظارت مهندس مشاور و شهرداری به عنوان کارفرماست.
درون این روند که عرض شد هزاران نکته نهفته است و با توجه به انچه گفته شد باید ببینیم شهرداری که بتواند وظایف مذکور را به درستی انجام دهد، باید واجد چه شرایطی باشد؟ گذشته از تعهد که از خصایص لاینفک شهردار است داشتن تحصیلات آکادمیک در رشته های مرتبط با عمران حتی المقدور فوق لیسانس به بالا در غیر این صورت لیسانس و مهندسی عمران و رشته های مرتبط باشد و برخورداری از سوابق و تجربه کافی در مدیریت های شهری و مرتبط با شهرداری، تسلط بر دانش امور پیمان ها و قراردادها چرا که مستحضر هستید در کلان شهر اهواز ما با حجم وسیعی از قرادادها و پیمان ها با مهندسین مشاور و پیمانکاران روبرو هستیم. اگر فردی شهردار شود که با الفبای این دانش آشنا نباشد، به مشکل بر خواهیم خورد. ما نمی گوییم صد در صد ولی 70 درصد آشنا باشد و با پیمانکاران و مهندسین مشاور متعددی کار کرده باشد به گونه ای که با یک مصاحبه ی نیم ساعته با یک مشاور یا پیمانکار متوجه شود که طرف او به لحاظ فنی صلاحیت و توانایی یک پروژه را دارد و در واقع بتواند بر معاونت قراردادها و پیمان ها که به عنوان قلب تپنده هر سازمان محسوب می شود نظارت کافی و کامل داشته باشد که عملکرد بی نقص این معاونت منجر به انتخاب درست پیمانکار و اجرای صحیح پروژه خواهد شد.
وی در ادامه افزود: شهردار یک کلان شهر همچنین باید بر این نکته واقف باشد که شهرداری از زمانی که قصد اجرای یک پروژه را دارد چه مراحلی را باید پشت سر بگذارد و شناخت کافی از پتانسیل نیروهای فنی بومی را داشته باشد. کسی که در جرگه کار مهندسی نیست شناخت خود را باید از دیگران بگیرد و همین مورد زمینه ی سوء استفاده از ایشان را فراهم می کند.
وقتی نام یک شرکت پیمانکاری آمد باید بداند این شرکت چه وضعیتی دارد و نقاط ضعف و قوتشان چیست و چالش های پیش روی صنعت پیمانکاری در استان چیست و عملکرد مهندسین مشاور و پیمانکاران بومی استان چگونه بوده و ایشان چه نمره ای به آن خواهد داد. آیا ایشان تجربه و علم این کار را دارد. وقتی فردی از ابزارهای خود شناخت کافی نداشته باشد چگونه می تواند مدیریت بکند.
این عضو شورای جامعه اسلامی مهندسین خوزستان در ادامه تصریح کرد: آشنایی با تکنولوژی روز ساختمان و مصالح و استانداردهای مربوطه و روش های متداول ساخت در کشور و مزایا و معایب هر یک با توجه به اقلیم منطقه مولفه هایی است که نمی توان به سادگی از آن گذشت و فردی که شهردار می شود باید بر همه ی این موارد اشراف داشته باشد.
بنده به عنوان فردی که 22 سال است در کشور به عنوان مهندس و مدیر عامل یک شرکت مهندسین مشاور قدیمی استان مشغول به فعالیت هستم و چندین دوره نیز عضو هیئت مدیره جامعه مهندسین مشاور استان و کشور و یکی از اعضای جامعه اسلامی مهندسین هستم، اعلام می دارم که اگر شخصی برای شهرداری اهواز انتخاب شود که در این حرفه فاقد تجربه کافی باشد یک فاجعه برای شهر اهواز رخ داده است.
تیزنوبک در پاسخ به این پرسش که با توجه به مشکلات و حجم عقب ماندگی های اهواز این تصمیم را چگونه ارزیابی می کنید، گفت: بنده از عملکرد شورا و مسئولین استان تعجب می کنم و با توجه به شناختی که نسبت به استاندار دارم و ایشان از اساتید دانشگاه شهید چمران است من از ایشان خواهش می کنم وارد بشوند و به هر شکلی که صلاح می دانند جلوی این مسئله را بگیرند. این یک فاجعه است که در تصدی امری که این همه نقاط حساس که عرض کردم را داراست فردی را به خدمت بگیریم که بیگانه با این روندهاست و واقعا این فرد چگونه می تواند شهر را مدیریت بکند.
مهندس حسن حکمت عضو هیات علمی دانشگاه و عضو جامعه اسلامی مهندسین استان خوزستان نیز در این خصوص اظهار داشت: جنگ تحمیلی و روند بازسازی شهر اهواز را به لحاظ فضای شهری 30 سال عقب انداخته و متاسفانه پس از راه اندازی شوراها با انتخاب های خاصی که صورت می گیرد این جریان عقب ماندگی کماکان ادامه دارد و تشدید هم شده و اهواز دیگر جای آزمون و خطا نیست و فرصتی برای این کار ندارد که فردی غیر متخصص برای مسئولیت شهرداری انتخاب شود.
وی افزود: بنده به عنوان کسی که در شهرداری خدمت کرده ام به جرات می توانم بگویم کسی که مهارت و تحصیلات مرتبط با عمران شهری را نداشته باشد و تجربه ای هم در حیطه کاری شهرداری نداشته باشد، حداقل یک سال طول می کشد تا امور مربوط به شهرداری و شهرسازی را تجربه کند تا به آنها تسلط پیدا کند و در واقع یک سال از وقت شهرداری به عنوان فرصت آزمون و خطای فرد مورد نظر تلف می شود.
گاها دیده شده که افراد غیر متخصص در شهرداری های کوچک و تازه تاسیس موفق بوده اند اما نباید فراموش کنیم که اهواز یک کلان شهر با حجم قابل توجهی از مشکلات است. لذا صلاح نمی دانم کسی که نه تجربه شهرداری و نه تخصص این کار را دارد به عنوان شهردار این کلان شهر انتخاب شود.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا افکار عمومی این امر را می پذیرند، تصریح کرد: به نظر می رسد در افکار عمومی باز هم این نکته متبادر می شود که یک جریان خاص دنبال این قضیه است که قصد دارد یک گزینه خاص را شهردار کند و در این میان گویا عملکردش زیاد مهم نیست.
منبع : سدیدنیوز