رئيس دانشگاه شهيد چمران اهواز در زمينه ارتباط با دانشگاههاي كشور روسيه، با بيان اينكه در حال حاضر با توجه به برقراري ارتباط مجموعه استان خوزستان با آستاراخان، دانشگاه اين استان را در اولويت قرار دادهايم، از سفر رئيس اين دانشگاه در ارديبهشتماه به اهواز، براي مذاكره و تبادلات علمي 2 طرفه خبر داد.
دكتر حسن مروتي با بيان اينكه ارتباط دانشگاه شهيد چمران با دانشگاه آستاراخان ميتواند بهصورت تبادلي 2 طرفه باشد، به امضاي تفاهمنامهاي با مسئولان دانشگاه استان آستاراخان در سفر اخير هيئت روسي به خوزستان اشاره و خاطرنشان كرد: قرار است اين ارتباط در سطح تخصصي برقرار شود كه براي آغاز كار درصدد راهاندازي كرسي زبان روسي در دانشگاه شهيد چمران هستيم.
وي با بيان اينكه در آينده نزديك درصدد راهاندازي دانشكده ادبيات و زبانهاي خارجه هستيم، تصريح كرد: در حال حاضر گروههاي زبان عربي، زبان انگليسي، زبان فرانسه و ادبيات فارسي تا مقطع دكتري دانشجو پذيرش ميكنند؛ دانشگاه در نظر دارد اين 4 گروه را در يك دانشكده تحت عنوان دانشكده ادبيات و زبانهاي خارجه مستقر و زبان روسي را هم در كنار آنها راهاندازي كند.
رئيس دانشگاه شهيد چمران اهواز اظهارداشت: مقدمات اين كار آغاز شدهاست و اگر اجرايي شود، با توجه به افزايش سطح مناسبات استان با روسيه ارائه زبان روسي يكي از نيازها تلقي ميشود. در حال حاضر هم در استان براي مراودات تجاري با روسيه يكي از متقاضيان زبان روسي، هرچند بهصورت فشرده و دورههاي كوتاه مدت، تجار و صنايع استان خواهند بود. بنابراين زبان روسي حداقل در سطح موردنياز براي تجار و صنايع استان راهاندازي ميشود و در آينده به سطح تحصيلات تكميلي رسانده ميشود.
مروتي با بيان اينكه تامين اساتيد زبان روسي توسط كشور روسيه انجام ميشود، به مكالمات تلفني با مسئولان دانشگاه آستاراخان اشاره و خاطرنشان كرد: بهدنبال ابراز تمايل مسئولان روسي جهت راهاندازي كرسي ادبيات فارسي در دانشگاه آستاراخان، تبادل اساتيد بهصورت 2 طرفه انجام خواهد شد.
وي درباره مشكل عدم تسلط بر زبان انگليسي در بين مردم روسيه جهت برقراري اين ارتباط، خاطرنشان كرد: اين محدوديت در روسيه وجود دارد اما در حال حاضر ميبينيم كه تعدادي از دانشجويان دانشگاه بهصورت بورسيه در اين كشور در حال تحصيل هستند و تعدادي از روسها نيز تا حدودي با زبان فارسي آشنايي دارند؛ به هر حال اين تبادلات علمي بايد انجام شود و آمادگي داريم اين ارتباط را در آينده در زمينه ساير رشتهها هم داشته باشيم.
مروتي يكي از ظرفيتهاي مغفول ديگر را ارتباط علمي با كشورهاي عربي عنوان كرد و افزود: احتمالا راهاندازي مركز ISC در دانشگاه شهيد چمران ميتواند به ايجاد اين ارتباط كمك كند. البته پيشرفت علمي اين كشورها بسيار پايينتر از دانشگاه شهيد چمران است زيرا دانشگاههاي كشورهاي عربي عموما وابسته به كشورهاي اروپايي و غربي هستند؛ حتي اعضاي هيئت علمي اين دانشگاهها هم بهطور عمده از همين كشورها هستند. اما اين ظرفيت در جهان اسلام وجود دارد و بايد ارتباطات برقرار شود.
رئيس دانشگاه شهيد چمران اهواز با تاكيد بر اينكه بايد يك انقلاب و تبادل علمي در دانشگاههاي كشور شكل بگيرد، توضيح داد: معتقدم بايد در آموزش عالي در زمينه آموزش و يادگيري زبان انگليسي بيشتر كار شود زيرا اين زبان باعث سهولت تبادلات علمي خواهد شد. در واقع بايد ضمن حفظ تمام ارزشهاي زبان فارسي، يك نهضت زبان انگليسي در كشور صورت گيرد.
مروتي گفت: اين نهضت زبان انگليسي بايد براي تمام آحاد مردم اتفاق افتد زيرا در اين صورت ميتوان بهراحتي آنچه براي ارائه داريم را عرضه كنيم. اما اميد داريم روزي برسد، كه زبان فارسي زبان علمي جهان شود و افراد براي آموختن علم ناگزير به يادگيري زبان فارسي باشند. اما يادگيري زبان انگليسي منافاتي با حفظ ارزشهاي زبان فارسي ندارد و ميتوان حتي در كنار آن اصرار به انتشار اسناد به زبان فارسي داشته باشيم.
صحبتهای کلی و عدم اشاره به مشکلات در صحبتهای شما حلال مشکلات نیست.
در حال حاضر اغلب کشورهای اروپایی و عربی برای فرصتهای مطالعاتی و تحقیقاتی بسختی ویزا صادر می کنند و دانشجویان اساتید ما امکان سفر نمی یابند.
شما در مورد ارتباط با دانشگاههای روسیه صحبت کرده اید. در صورتی که دانشگاههای این کشور روس زبان هستند و برای دانشجویان دکترا و اساتید ما که به این زبان آشنایی ندارند مفید نیستند.
لطفا بفرمایید برای تسهیل عملی امکان ورود دانشجویان به کشورهای پیشرفته چه کرده اید؟