مردم دزفول در گرمای سوزان و کم سابقه این روزهای تابستان به ساحل رودخانه دز پناه میآورند و از خنکای این رود بهره میگیرند.
گرمای طاقتفرسا، آسفالت داغ و شهری که در تب ۵۰ درجه میسوزد؛ در این میان، رود دز، ناجی دزفولیها شده است. دماسنج خودرو تا بیش از ۵۰ درجه سانتیگراد را هم نشان میدهد و تلاش کولر برای خنک کردن آن بیفایده است.
شهروندان از گرما کلافه شدهاند و با توجه به قطعی گاه و بیگاه ناشی از ناترازی انرژی، بدون معطلی خود را به آب میسپارند تا شاید لحظاتی از جهنم تابستان فرار کنند.
ساحل رودخانه دز از چالکندی تا پارک جنگلی دز مملو از شهروندان و گردشگرانی است که از گرمای طاقتفرسای دزفول به رودخانه دز پناه آوردهاند؛ تا چشم کار میکند وضعیت این چنین است و هر لحظه به جمعیت در ساحل دز اضافه میشود.
یکی از شهروندان دزفول در بوستان دووه دزفول تلاش میکند ساعتی از روز را برای دور ماندن از فضای پراسترس بازار و گرمای سوزان تابستان در کنار رودخانه دز سپری کند.
محمد حسینی میگوید: گرما به قدری شدید است که با وجود روشن بودن کولر نیز کلافه میشوم برای همین به رودخانه پناه آوردهام تا شاید لحظاتی از گرما فرار کنم.
او که همراه با ۲ فرزندش به ساحل رودخانه دز آمده است نیز با انتقاد از خاموشی برق در گرمای ظهر تابستان یادآور میشود: قطعی برق باعث کلافگی فرزندانم میشود به همین دلیل آنها را برای عوض شدن حال و هوایشان به رودخانه آوردهام.
محسن رضایی یکی دیگر از شهروندان دزفول نیز میگوید: گرما چنان بر اخلاق من تاثیر منفی گذاشته بود که نتوانستم وضعیت را تحمل کنم برای همین به رودخانه دز پناه آوردم تا ضمن خنک شدن، ساعتی از استرس دور بمانم و با روحیه مضاعف به امور زندگیام بپردازم.
هواشناسی صفی آباد دزفول اعلام کرده گرمای هوا فعلا پابرجاست و وقوع دماهای ۴۹ و ۵۰ درجه و بالاتر در اغلب نقاط استان بجز مناطق مرتفع شمالی و شرقی تا روز چهارشنبه مورد انتظار است.
علاوه بر ساحل دز، باغ ویلاها و استخرهای دزفول به ویژه آخر هفتهها مملو از حضور شهروندان و گردشگرانی است که برای فرار از گرمای تابستان به استخرها پناه برده و دورهمی گذاشتهاند.
به گفته رئیس میراث فرهنگی دزفول، از ابتدای تابستان امسال تاکنون حدود ۲۲ تور تابستانه از سایر نقاط کشور مثل تهران، شیراز، چابهار، لرستان و شهرهای خوزستان به دزفول سفر کرده و استقبال گردشگران از جاذبههای آبی این شهرستان خوب بوده است.
وضعیت نجات غریق بوستانهای ساحلی دزفول
به گفته رئیس آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری دزفول، پایگاه نجات غریق شهرداری در علی کله و پارک علی مالک مستقر است که از سال گذشته تاکنون ۵۰ نفر توسط ۶ نجات غریق این پایگاهها از غرق شدگی نجات یافتند.
روح الله بهشتی فرد استقرار ۲ پایگاه نجات غریق خصوصی در بوستانهای ساحلی دووه و دولت را یادآور میشود و میگوید: از ابتدای سال جاری تاکنون، چهار نفر در رودخانه دز غرق شدهاند. او همچنین با اشاره به غرق شدن ۲۱ نفر در رودخانه دز، کانالهای فرعی و استخر باغهای دزفول در سال گذشته تاکید میکند که با توجه به حضور نجات غریق در بوستان علی کله یک نفر از سال گذشته تاکنون در این بوستان غرق شده است.
با توجه به گرمای هوا لازم است شهروندان نکاتی را برای سلامت خود و جلوگیری از گرمازدگی مدنظر قرار دهند که در این رابطه رئیس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیریت حوادث دانشگاه علوم پزشکی دزفول میگوید: ناتوانی کودکان در تشخیص خطر گرمازدگی را یادآور میشود و تاکید میکند: راقبت از کودکان را به والدین گوشزد و به آنها توصیه میکند از فعالیت کودکان در خارج از محیط خانه و ساعات گرم روز جلوگیری و این فعالیتها را به ساعات صبح یا بعد از غروب آفتاب موکول کنند.
انتخاب رنگهای روشن برای لباسهای کودکان در راستای جذب کمتر اشعههای مضر خورشیدی و حفظ خنکی بدن، استفاده از کلاههای یکپارچه برای حفاظت از صورت و گردن کودکان در برابر نور خورشید، قرار دادن عینک آفتابی با لنزهای UV حرارتی برای محافظت از چشمها و نوشیدن آب کافی از توصیه های رضا معمارزاده است.
بنا به گفته وی، درصورت مشاهده علائم گرمازدگی مانند سردرد، گیجی، تهوع، تعریق شدید، تپش قلب سریع و پوست خشک و داغ باید به سرعت اقدامات لازم انجام شود تا دمای بدن کاهش یابد؛ باید فرد گرمازده به یک مکان خنک و سایهدار نظیر محیطهای داخلی با تهویه مناسب یا مناطق سایهدار بیرونی منتقل و حوله مرطوب یا پارچه خنک روی پوست فرد استفاده کرد.
معمارزاده میگوید: در مقابله با فرد دچار گرمازدگی نباید به سرعت او را جلوی باد مستقیم کولر یا زیر دوش آب سرد قرار داد چراکه تغییر ناگهانی دما میتواند عوارض جدی داشته باشد از این رو دمای بدن باید به تدریج کاهش یابد.
در روزهایی که گرمای بالای ۵۰ درجه سانتیگراد، دزفول را در بر گرفته و زندگی روزمره شهروندان را تحت تاثیر قرار داده است، رود دز به عنوان یک پناهگاه طبیعی نه تنها مکانی برای فرار از گرما، بلکه به عنوان نمادی از امید و سرزندگی در این شرایط سخت نمایان شده است؛ با این حال، توجه به هشدارهای هواشناسی و رعایت نکات بهداشتی و ایمنی در برابر گرمازدگی، بیش از پیش اهمیت دارد تا این فرصت تفریح و تجدید قوا، به تهدیدی برای سلامتی تبدیل نشود و شهروندان بتوانند با حفظ سلامتی خود، از این روزهای طاقتفرسا عبور کنند.