بررسی میدانی فارس از بازارهای مختلف اهواز نشان میدهد که قیمت میوه در این کلانشهر به شکل بیسابقهای افزایش یافته و برای بسیاری از خانوادهها به کالایی لوکس و دستنیافتنی تبدیل شده است.
در بازدید خبرنگار فارس از یکی از میوهفروشیهای منطقه فاز یک پادادشهر، قیمتها به این شکل ثبت شد:شلیل: ۱۶۰ هزار تومانگیلاس تکدانه: ۴۰۰ هزار تومانسیب گلاب: ۱۲۰ هزار تومانگلابی: ۳۰۰ هزار تومانسیب سبز: ۳۰۰ هزار تومانآلو زرد: ۱۱۰ هزار تومانآلو شابلون: ۱۷۰ هزار تومانهندوانه: ۲۰ هزار تومانخربزه مشهدی: ۴۵ هزار تومانجانا: ۴۰ هزار تومانهلو: ۱۵۰ هزار تومانانگور یاقوتی: ۱۰۰ هزار تومانزردآلو ارومیه: ۱۸۰ هزار توماناین قیمتها در حالی است که بخش زیادی از شهروندان اهوازی به دلیل تورم و کاهش قدرت خرید، عملاً توان تهیه بسیاری از این اقلام را ندارند.
روایت مردم؛ میوه از سفره ما حذف میشود
خانم حسینی، خانهدار ساکن پادادشهر میگوید: خرید میوه برای ما شده مثل خرید طلا! چند روز پیش برای بچههایم شلیل خریدم، کیلویی ۱۶۰ هزار تومان! فقط یک کیسه کوچک شد ۹۰ هزار تومان. قبلاً هفتهای دو سه بار میوه میخریدیم، حالا شاید فقط آخر هفتهها و آن هم یکی دو نوع محدود. میوه کمکم از سفره ما حذف میشود.آقای عباسی، راننده تاکسی، نیز از شرمندگی در برابر خانوادهاش میگوید:گرانی همه جا هست، اما میوه دیگر کاملاً لوکس شده. دیروز برای مادرم سیب خریدم کیلویی ۹۵ هزار تومان. با این درآمدها آدم واقعاً شرمنده زن و بچهاش میشود. نه نظارتی هست، نه تعادلی؛ هر کسی هر قیمتی که بخواهد میفروشد.»
پاسخ مسئولان؛ گرانی از مبدأ و هزینههای حملونقل
سعید حاجیان، مدیر بازرسی و نظارت بر محصولات کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان، در گفتوگو با فارس اظهار کرد:
ما در میدان ترهبار بازرس داریم و مسئولیت نظارت بر عمدهفروشیها را برعهده داریم. وی افزود: میوه از مبدأ گران شده است؛ مثلاً گیلاس وارداتی کمتر از ۳۰۰ هزار تومان نیست. هزینههای حملونقل و درجهبندی هم بر قیمت نهایی تأثیر دارد. سود خردهفروشان مانند کالاهای اساسی مشخص و محدود نیستصفدر شاهولی، مدیر بازرسی و نظارت اتاق اصناف مرکز خوزستان، نیز علت دیگر گرانی را هزینههای جانبی دانست و گفت:اغلب میوههای تابستانه از استانهای دیگر وارد میشوند و هزینه حملونقل در یک ماه گذشته حدود ۲۵ درصد افزایش یافته است.وی افزود: در مناطق بالاشهر، به دلیل رهن و اجاره بالای مغازهها، قیمت میوه بالاتر است. البته من امروز گیلاس را از حصیرآباد به قیمت ۸۰ هزار تومان خریدم.»او راهکار کوتاهمدت را نخریدن از فروشندگان گرانفروش دانست، اما خبرنگار فارس تأکید میکند:آیا همه مردم توان رفتوآمد از یک منطقه به منطقه دیگر برای خرید ارزانتر را دارند؟ بهویژه در گرمای طاقتفرسای اهواز، این راهکار برای بسیاری از خانوادهها عملاً ممکن نیست.شاهولی از برنامه راهاندازی بازارچههای عرضه مستقیم میوه در هشت منطقه شهرداری اهواز طی دو ماه آینده خبر داد و عنوان کرد: تمام شکایات مردمی از طریق سامانه ۱۲۷ پیگیری میشوند، در استانهای تولیدکننده میوه مثل چهارمحالوبختیاری یا زنجان، قیمتها پایینتر است که طبیعی است؛ اما در اهواز به دلیل وارداتی بودن میوهها و هزینههای جانبی، قیمتها بالاتر است.
وجود تخلف در گرانفروشی تأیید شد
خبرنگار فارس گزارش میدهد که در شهرستان حمیدیه خوزستان قیمتها بسیار پایینتر از اهواز است؛ موضوعی که احتمال گرانفروشی در اهواز را تقویت میکند.
مهدی طیبی، مدیرکل تعزیرات حکومتی خوزستان، در گفتوگو با فارس اعلام کرد: از ابتدای سال جاری، ۱۴۹ پرونده تخلف در بخش میوه و خشکبار تشکیل شده که ۱۳۲ مورد رسیدگی شده و بخشی از آنها هنوز در مرحله تجدیدنظر است.
نیاز فوری به ساماندهی بازار
بازار میوه در اهواز نیازمند ساماندهی فوری، نظارت مؤثر و برخورد قاطع با گرانفروشان است. وعدههایی مانند راهاندازی بازارچههای عرضه مستقیم شاید بتواند بخشی از فشار معیشتی را کاهش دهد، اما تا زمان اجرای این طرحها، بار اصلی همچنان بر دوش مردم خواهد بود.هد بود.