هرچند مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت به صراحت از روند تدریجی حذف ارز مرجع در گروه کالایی اولویت یک خبر نمیدهند ولی شواهد به نحوی است که گویا باید منتظر برداشته شدن ارز مرجع در مورد واردات دیگر کالاها باشیم. این کار یعنی فراهم کردن مقدمات تک نرخی شدن ارز که به اعتقاد اکثر کارشناسان یکی از بهترین راههای بهبود اوضاع اقتصادی در شرایط فعلی است.
روغن؛ سومین اخراجی اولویت اول؟!
چندی پیش شاهد خروج برنج به عنوان یکی از کالاهای اساسی از کالاهای اولویت اول و اختصاص ارز مبادلهای به آن در اولویت سوم بودیم.
این اقدام هرچند تا زمان عملی شدن آن از سوی مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت عنوان نشد ولی در نهایت روند واردات برنج با ارز مبادلهای تثبیت شد. به طوری که در ابتدا هم ارز مرجع و هم ارذز مبادلهای دریافت میکرد ولی پس از مدتی با حذف اختصاص ارز مرجع به آن از اولویت او.ل کالاهای وارداتی خارج و به اولویت سوم نقل مکان کرد.
به فاصله چند روز همین وضعیت برای گوشت قرمز نیز تکرار شد. به طوری که معاون بازرگانی داخلی این وزارتخانه رسما اعلام کرد که از این پس واردات گوشت قرمز نیز با ارز مبادلهای امکانپذیر است ولی ارز مرجع نیز به آن تعلق میگیرد و برنامهای برای خروج آن از کالاهای اولویت اول نداریم.
این در حالی است که با گذشت تنها کمتر از یک ماه از این اظهارت صراحتا از سوی همین مقام مسوول انتقال گوشت قرمز به کالاهای اولویت سوم تایید شد. در همین راستا دیروز شنبه طی بخشنامهای اختصاص ارز مبادلهای به گوشت ابلاغ شد. بر اساس این بخشنامه اولویت واردات گوشت قرمز از اول به سوم تغییر کرد.
اما آنچه مسلم است، علیرغم این که از یک سو مسوولان تنظیم بازار با اعلام فراوانی در ذخیرهسازی کالاهای اساسی به دنبال مهار تورم و کنترل گرانی هستند و از سوی دیگر فعالان بخش خصوصی نیز به دنبال حذف ارز مرجع از واردات کالاها هستند، این سوال پیش میآید که با اختصاص ارز مبادلهای برای ورود کالاهای اساسی مردم، چه تغییری در قیمت نهایی این کالاها ایجاد میشود ؟!
پورکاوه، سخنگوی ستاد تنظیم بازار نوروزی اعلام کرده که "تا پایان خرداد ۱۳۹۲ کلیه کالاهای اساسی ارز مرجع دریافت میکنند و در خصوص بقیه ماههای سال آینده نیز هنوز تصمیمی گرفته نشده است."
گزارشهای رسیده حاکی از آن است که روغن نیز در آستانه پیوستن به برنج و گوشت قرمز است و به زودی ارز مبادلهای نیز به واردات آن اختصاص خواهد یافت و در نتیجه پس از مدتی به طور کامل از اولویت اول به اولویت سوم نقل مکان خواهد کرد.
هرچند حذف ارز مرجع از سوی بسیاری از کارشناسان و فعالان بخش خصوصی همواره مورد تاکید قرار گرفته است اما بر اساس اظهارات آنان باید در کنار اختصاص ارز مبادلهای و آزاد به واردات کالا، افزایش هزینههای آن را نیز در قالب پرداخت یارانه متناسب مهار کند.
به گفته رییس سازمان حمایت، در این راستا اصلیترین برنامه دولت باید مهار تورم و گرانی باشد.
بر اساس اولویتبندی کالاها، در حال حاضر گوشت مرغ ، کره، جو، ذرت، دانه سویا، کنجاله، انواع روغن خام، شکر خام، شیرخشک صنعتی، شیرخشک اطفال، گندم دامی و خوراکی، ذرت دامی، عدس و روغن نخل در کالای اولویت اول و مشمول دریافت ارز مرجع هستند.