تاریخ انتشار: ۱۰ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۳
کد خبر: ۳۰۹۱۶۳
نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره
چند توصیه‌ علمی به گندمکاران خوزستان برای مدیریت تنش سرما  
 

 عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خوزستان با اشاره به تنش سرما در برخی مناطق خوزستان گفت: کشاورزان باید آبیاری مزارع خود را چند روز پس از وقوع سرما آغاز کرده و از کودهای حاوی اسیدآمینه، پتاسیم و روی برای کاهش اثرات تنش استفاده کنند.

علیرضا جعفرنژاد روز جمعه در حاشیه طرح استمرار انتقال یافته‌های تحقیقاتی، در جمع کشاورزان خرمشهر

اظهار کرد: با بروز سرما ضرورت دارد مصرف کودهای نیتروژنی به ویژه اوره مدیریت شود چراکه استفاده بیش از حد اوره در شرایط سرما سبب خسارت بیشتر می‌شود.

وی با توجه به رطوبت مناسب خاک در مزرعه‌تاکید کرد و افزود: کشاورزان قبل از بروز سرما و در صورت نیاز مزرعه باید آبیاری مناسب را انجام دهند.

عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خوزستان بیان‌کرد : در صورت عدم‌آبیاری، کودهای اسید امینه، پتاسیم، کود ریز مغذی کامل به صورت محلول پاشی به میزان سه در هزار، قبل از بروز سرما انجام شود.

وی همچنین استفاده از کودهای اسید هیومیکی، اسید امینه، ریزمغذی، پتاسیمی و سیلیمی به ترتیب به میزان ۱۰ لیتر، ۱۰‌ لیتر، هفت تا ۱۰‌ کیلوگرم و پنج لیتر قبل از بروز سرما به صورت کود آبیاری را به کشاورزان برای مدیریت تنش سرما توصیه کرد.

راهکارهای پیشگیری از ورس مزارع

جعفرنژاد همچنین درباره خطر ورس مزارع هشدار داد و گفت: باتوجه‌ به وزیدن باد پس از تعطیلات نوروزی و هم‌زمانی آن با آبیاری، خطر ورس مزارع افزایش می‌یابد.

وی بیان کرد: برای پیشگیری از این مشکل، مصرف کود سیلیس پتاس در مرحله شکم‌خوش یا ساقه‌رفتن توصیه می‌شود.

عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خوزستان گفت: همچنین، کشاورزان باید به توصیه‌های هواشناسی توجه کنند و از آبیاری در روزهایی که باد با سرعت بالا پیش‌بینی می‌شود، خودداری کنند.

ورس ساقه (Lodging) به حالتی گفته می شود که ساقه اصلی از حالت عمودی منحرف شده و ساقه ها روی یکدیگر می خوابند. ورس در غلات موجب تشدید آفات و بیماری ها می شود.

وی تأکید کرد: رعایت این نکات فنی می‌تواند به افزایش عملکرد مزارع گندم و بهبود کیفیت محصول نهایی کمک شایانی کند؛ کشاورزان باید بادقت و برنامه‌ریزی دقیق، این مراحل را مدیریت کنند تا بهترین نتیجه را از محصول خود بگیرند.

این عضو هیات علمی در بخش دیگر سخنان خود بر اهمیت مدیریت گندم در مرحله شکم‌خوش تأکید کرد و افزود: تقسیط کود اوره، آبیاری به‌موقع و پیشگیری از ورس مزارع از جمله اقدامات ضروری برای افزایش عملکرد محصول است.

وی بر اهمیت مدیریت گندم در مرحله شکم‌خوش و دانه‌بندی تأکید کرد و توضیح داد: در این مرحله، وزن هزار دانه گندم تشکیل شده و فرایند لقاح و تلقیح صورت می‌گیرد؛ بنابراین بهره‌برداران باید با رعایت نکات فنی، از کاهش عملکرد محصول جلوگیری کنند.

توصیه‌های کوددهی و تغذیه مزارع

جعفرنژادی با اشاره به اهمیت تغذیه مناسب در این مرحله، گفت: کشاورزان باید قبل از ظهور سنبل‌ها، تقسیط سوم کود اوره را به میزان ۳۰ درصد انجام دهند؛ همچنین، استفاده از عناصر ضروری مانند پتاسیم و روی در این مرحله برای بهبود کیفیت و کمیت محصول بسیار حیاتی است.

آبیاری آخر فصل؛ عامل کلیدی افزایش عملکرد

وی همچنین به اهمیت آبیاری آخر فصل اشاره کرد و افزود: آبیاری در زمان شیری شدن دانه‌ها باید به‌طور دقیق انجام شود؛ این کار می‌تواند منجر به افزایش تناژ عملکرد مزارع شود.

این عضو هیات علمی بیان کرد: کشاورزان نباید از زردی مزرعه پس از آبیاری نگران باشند، زیرا این امر طبیعی است و در صورت رعایت اصول فنی، نتیجه مطلوبی حاصل خواهد شد.

براساس این گزارش مدیرکل هواشناسی خوزستان از ادامه ماندگاری توده هوای سرد تا اوایل هفته آینده خبر داد و گفت: این شرایط باعث دماهای صفر و زیر صفر و یخ‌زدگی سطح زمین خواهد شد

همچنین طی امروز و فردا به ویژه بعد از ظهر امروز (پنجشنبه) سرعت وزش بادها در بخش‌های غربی و جنوب غربی، به صورت متوسط تا نسبتا شدید و همراه با تندبادهای لحظه‌ای خواهد بود.

استان خوزستان با دارا بودن یک میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار اراضی به عنوان قطب کشاورزی کشور مطرح است از این میزان اراضی حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار استان اراضی آبی و حدود ۳۰۰ هزار هکتار نیز در دسته اراضی دیم به شمار می روند.

خوزستان با تولید سالانه ۱۷.۵ میلیون تُن محصولات زراعی، باغی، دام، آبزی‌پروری، عسل و فرآورده‌های لبنی معادل ۱۴درصد کل تولیدات بخش کشاورزی کشور را تولید می‌کند که از این حیث در جایگاه نخست کشوری قرار دارد.

مرجع / ایرنا
:
:
:
آخرین اخبار