تاریخ انتشار: ۰۲ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۲:۵۲
کد خبر: ۳۰۶۹۶۱
نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره
کاهش خطر ابتلا به سرطان با مصرف ماهی
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان بر مصرف ماهی و فرآورده‌های گوشت قرمز برای کاهش خطر ابتلا به انواع سرطان تاکید کرد.
 

 مهنوش صاحبدل با بیان اینکه یکی از موارد توصیه شده در کاهش بروز انواع سرطان، جایگزینی مصرف ماهی و فرآورده‌های دریایی بجای گوشت قرمز است، گفت: گوشت ماهی با داشتن پروتئین با ارزش بالا، چربی‌های با هضم آسان و غنی از ویتامین‌های محلول در چربی و انواع مواد معدنی جایگاه بسیار مهمی در میان فرآورده‌های حیوانی مانند گوشت، تخم مرغ و شیر به خود اختصاص داده است.

وی با تاکید بر اینکه ماهی با ارزش تغذیه‌ای بالا، مناسب برای هر نوع رژیم غذایی است، افزود: پروتئین ماهی حاوی اسید‌های آمینه ضروری با کیفیت برابر با پروتئین گوشت قرمز بوده، ضمن اینکه در مقایسه با گوشت قرمز دارای اسید‌های چرب غیر اشباع فراوان و مفید است، همچنین در مقایسه با گوشت‌های دیگر، آبزیان از بافت پیوندی کمتری برخوردار است و می‌توان گفت تقریباً تمامی ماهی مصرفی، توسط بدن جذب می‌شود.

صاحبدل ادامه داد: ماهی و آبزیان به علت دارا بودن اسید‌های چرب غیر اشباع امگا -۳ در کاهش بیماری‌های مزمنی مانند قلبی و عروقی، سکته‌های قلبی و مغزی، انواع سرطان، دیابت نقش مهمی دارند. مقادیر این چربی‌ها از کمتر از یک درصد در ماهیان سفید تا بیش از ۳۰ درصد در گونه‌های مختلف ماهی‌های چرب بوده که مقدار آن در فصول مختلف سال متغیر است.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان اضافه کرد: کلسترول ماهی‌های آب شیرین از ماهی‌های دریایی کمتر است که مصرف آن را برای سلامت انسان مطلوب‌تر می‌سازد و مقدار آن وابسته به گونه ماهی است.

وی می‌گوید: گوشت ماهی و سایر آبزیان دارای انواع ویتامین‌های A- B- D- E- K و مواد معدنی مانند فسفر، آهن، سلنیوم، منیزیم، فلوئور، گوگرد، ید، روی و سایر مواد معدنی می‌باشد که همگی اثرات مهمی در سلامت انسان دارند. ضمناً ماهی‌هایی که با استخوان مصرف می‌شوند مانند ماهی کلیکا و ساردین و امثال آن، منابع غنی کلسیم هستند که در رشد و سلامت و استحکام استخوان‌ها و دندان‌ها نقش مهمی دارند. از ویتامین‌های محلول در آب گروه B، ویتامین B۱۲ در غذا‌های دریایی بیشتر است.

صاحبدل اضافه کرد: سلنیوم ماده معدنی مهمی است که با خواص آنتی اکسیدانی می‌تواند مانع فعالیت رادیکال‌های آزاد سرطان زا شود. آبزیان از بهترین منابع غذایی سلنیوم هستند.

وی ادامه داد: سرطان‌های پروستات، پستان، ریه، روده بزرگ به طور تقریبی ۵۰ درصد شیوع کل سرطان‌ها را شامل می‌شوند که با استفاده از رژیم‌های غذایی حاوی ماهی و آبزیان تا حدی قابل پیشگیری هستند.

صاحبدل گفت: یکی از موارد توصیه شده در کاهش بروز انواع سرطان، جایگزینی مصرف ماهی و فرآورده‌های دریایی بجای گوشت قرمز است.

وی افزود: غذا‌های دریایی غنی از کوآنزیم Q۱۰ هستند. ماده‌ای محلول در چربی که حدود ۵۰ درصد آن با رژیم غذایی و مابقی در بدن تولید می‌شود. مطالعات کمی نشان داده که این آنتی اکسیدان می‌تواند برای سلامت قلب و عروق مفید باشد. «تورین» نیز ماده‌ای است که به وفور در غذا‌های دریایی یافت می‌شود و برای رشد چشم‌ها و سیستم عصبی نوزادان مفید است و افزایش مصرف آن در کاهش بروز بیماری‌های قلبی و عروقی اثبات شده است.

مهنوش صاحبدل تاکید کرد: با توجه به وجود مواد مغذی بالا، مصرف غذا‌های دریایی می‌تواند نقش مهمی در رفع نیاز‌های غذایی انسان‌ها به مواد مغذی ضروری داشته باشد. فراوانی و تنوع مواد مغذی در ماهی در مقایسه با ارزش انرژی متعادل آن بدین معنی است که غذا‌های دریایی به عنوان یک ماده مغذی کم انرژی، برای مدیریت وزن و سایر بیماری‌های مرتبط مناسب است؛ لذا با توجه به فواید ذکر شده توصیه می‌شود در هفته دوبار ماهی ترجیحاً غیر سرخ کرده مصرف شود. نتایج یک مطالعه در ایالات متحده نشان می‌دهد که مصرف ماهی توسط مادر در دوران بارداری با کاهش احتمال ابتلا به اوتیسم و صفات مرتبط با اوتیسم همراه است.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان ادامه داد: دریافت مقادیر بیش از حد تن ماهی به دلیل داشتن مقدار زیادی چربی مایع در کنسرو آن، موجب دریافت بیش از حد نیاز انرژی می‌شود؛ بنابراین توصیه می‌شود موقع مصرف تن‌های ماهی از مصرف روغن اضافی آن خودداری کنید.

مرجع / صداوسیما
:
:
:
آخرین اخبار