تاریخ انتشار: ۲۲ دی ۱۴۰۳ - ۲۱:۱۱
کد خبر: ۳۰۶۴۵۸
نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره
ونت چیست؟آشنایی با ونت یا هواکش در سیستم فاضلاب ساختمان
 

ونت چیست؟آشنایی با ونت یا هواکش در سیستم فاضلاب ساختمان

 گردآوری: مهندس رشید گرمابی

ونت چیست؟

ونت در لاتین به معنای هواکش است و در سیستم‌های فاضلاب استاندارد، ایجاد هواکش مطابق با استانداردهای ملی ساختمان، الزامی است. در واقع وجود ونت در ساختمان به دو علت می باشد:

  1. عدم شکست آب بند سیفون ها و کمک به حرکت بهتر آب و تخلیه بهتر فاضلاب در محل سیفون‌ها
  2. هدایت بو و گازهای فاضلاب به بیرون و عدم انتشار بو در ساختمان

هدف از تعبیه لوله‌های ونت در لوله‌کشی فاضلاب، دفع بهتر فاضلاب از طریق تنظیم فشار گازها و مایعات با ورود هوای کافی به شبکه فاضلاب است.

اگر در سیستم فاضلاب از ونت استفاده نشود، در هنگام تخلیه آب فاضلاب، به دلیل عدم وجود هوای کافی ، در قسمت‌های سیفون، مکش سیفونی(سیفوناژ) ایجاد می‌شود و آب درون سیفون خالی می‌شود(شکست سطح آب بند سیفون اتفاق می افتد). این موضوع باعث مشکلات گفته شد خواهد شد.

ایجاد خلاء نسبی بعد از سیفون باعث تخلیه آب درون سیفون می شود مانند زمانیکه میخواهیم با شیلنگ از باک ماشین بنزین بکشیم. در صورتیکه با وجود ونت و تزریق هوا به شبکه فاضلاب خلاء گفته شده ایجاد نمی شود و آب درون سیفون تخلیه نمیشود.

ونت چیست؟آشنایی با ونت یا هواکش در سیستم فاضلاب ساختمان

ونت لوله ای است که بعد از سیفون به لوله فاضلاب متصل میشود و وظیفه هوا رسانی به سیفون را دارد. این لوله به صورت عمودی تا پشت بام ادامه پیدا میکند و به هوای آزاد روی پشت بام ارتباط پیدا میکند، لوله کشی ونت باعث میشود خلاء نسبی در لوله کشی فاضلاب ایجاد نشود و با همین کار در درجه اول مانع از تخلیه ی آب داخل سیفون میشود و در درجه بعدی باعث تخلیه گازهای فاضلاب به بیرون از ساختمان می گردد ضمن آنکه ورود هوا به لوله‌ها با ورود اکسیژن همراه هست و با ورود اکسیژن به لوله‌های فاضلاب ساختمان، باکتری‌ها قادر به تجزیه هوازی فاضلاب خواهند بود.

همچنین باید توجه داشت که گازهای موجود در چاه و لوله‌های فاضلاب، اشتعال‌‌زا هستند. در صورت استفاده نکردن از ونت، گاز تولید شده در چاه و لوله‌های فاضلاب، تخلیه نمی‌شود و محبوس شدن گاز باعث ایجاد فشار می‌شود. اگر فشار از حد خاصی بالاتر برود، گاز محبوس شده در لوله‌ها می تواند باعث ایجاد انفجار می‌شود.

ونت فاضلاب همان لوله های هواکش است که به سه منظور اصلی متعادل نگه داشتن فشار هوا در لوله های فاضلاب، آسانی تخلیه فاضلاب و جلوگیری از تخلیه آب موجود در سیفون به کار برده می شود.

به دلایل بالا الزامی است در تمامی سیفون های لوازم بهداشتی ونت فاضلاب به نحوی صحیح اجرا شود، همچنین شبکه ی ونت در سیستم لوله کشی فاضلاب پلی برای ارتباط جریان هوای آزاد با کل سیستم لوله کشی است و نیز دلیل آب بندی و هوابندی سیفون در برابر فشار معکوس است.

سیفون

وظیفه سیستم فاضلاب این است که فضولات محلول در آب را از فضای زندگی دور کرده تا محیط بهداشتی برای زندگی فراهم آورد وقتی که فضولات در سیستم لوله کشی وجود داشته باشد برای اینکه محل زندگی از آنها جدا شود نیاز به وسیله ای بنام سیفون در شبکه فاضلاب می باشد که در تصویر زیر نمونه ای از آن را مشاهده می کنید.

ونت چیست؟آشنایی با ونت یا هواکش در سیستم فاضلاب ساختمان

ساختار سیفون به گونه ای است که آب درون آن باعث جداسازی شبکه فاضلاب از محل زندگی ما میشود که نتیجه آن وجود محیطی بهداشتی جهت زندگی می باشد.

همانطور که در تصویر بالا مشاهده میشود سیفون قسمتی از لوله کشی فاضلاب است که به صورت لوله ای U شکل ساخته شده و داخل آن همواره مقداری آب باقی می ماند این میزان آب به عنوان مانعی از انتشار آلودگی، بوی نا مطبوع فاضلاب و نفوذ حشرات و جانوران داخل شبکه فاضلاب به محل سکونت انسان عمل میکند.

به مرور و با ورود ساختمان های بلند مرتبه چالش های زیادی برای مهندسان به وجود آمد، یکی از این چالش ها ، تغییرات فشار در لوله ها باعث میشد آب موجود در این سیفون ها به همراه خروج فاضلاب از لوله تخلیه شود و زمانی که سیفون بدون آب بماند مجددا مشکل نفوذ آلودگی به داخل ساختمان وجود داشت ضمن آنکه تخلیه فاضلاب به کندی صورت می گرفت که راهکار آن اضافه شدن سیستم ونت به شبکه فاضلاب بود.

معرفی اجزای شبکه ونت فاضلاب

  • هواکش قائم یا Stack

به دسته ای از لوله های عمودی که در بالاترین اتصال شاخه افقی به سمت سقف میرود، هواکش قائم یا استک گفته میشود.

  • شاخه افقی یا Branch

دسته دیگر ونت ها که به شاخه افقی یا برنچ شناخته میشود، وظیفه اتصال لوله قائم ونت را به وسایل بهداشتی دارد. برنچ ونت ها از ترکیب یک یا چندین لوله ونت در ساختمان که متصل به سرویس های بهداشتی است تشکیل میشود.

انواع ونت

انواع ونت به دو دسته کلی ونت خشک و ونت تر طبقه بندی می شوند و بطور کلی به بخشی از شبکه فاضلاب که صرفا جهت تامین هوا استفاده می شود و فاضلابی در آن ریخته نمی شود ونت خشک و به لوله ای که هم برای عبور فاضلاب و هم برای تامین هوای تجهیز بهداشتی استفاده می شود ونت تر گفته می شود.

ونت خشک

در طول مسیر لوله کشی ونت خشک فاضلاب به هیچ عنوان آب ریزی به این لوله ها وجود ندارد. ونت خشک از پایین ترین نقطه لوله کشی فاضلاب شروع می شود و با اتصال به بدنه اصلی لوله فاضلاب در مسیر خود تمامی تجهیزات بهداشتی را پوشش می‌ دهد.

در هر طبقه نیز در بالای هر یک از تجهیزات بهداشتی یک لوله مجزا به عنوان ونت خشک و تنها در راستای تخلیه و تنظیم فشار هوای داخل لوله تعبیه می شود و به بالا هدایت می شو.و در بالاتر از نقطه سر ریز لوله های فاضلاب به رایزر ونت خشک متصل می شوند، این لوله در بالاترین طبقه ساختمان و قبل از خروج از سقف می تواند با لوله قائم فاضلاب مشترک شده و به بیرون از ساختمان هدایت شود.

ونت چیست؟آشنایی با ونت یا هواکش در سیستم فاضلاب ساختمان

ونت تر

هواکش تر از نقطه اتصال هواکش خشک آغاز شده و تا پایین ترین بخش لوله کشی ساختمان ادامه دارد.”ونت تر” با عملکرد متفاوت نسبت به “ونت خشک” که ورودی آب ندارد.در طبقات بالایی به عنوان لوله فاضلاب و در طبقات زیرین به عنوان  لوله هواکش عمل میکند و از طریق سیفون به شاخه اصلی یا افقی متصل شوند تا به فاضلاب هدایت میشوند. تجهیزات بهداشتی ، هر کدام بصورت مجزا ، با شاخه ای افقی به هواکش تر متصل میشوند .

شرکت شیلنگ و لوله خوزستان با ایجاد کارگاه آموزشی نکات مهم ونت گیری در لوله کشی فاضلاب ساختمان، دربیست و پنجمین نمایشگاه صنعت ساختمان خوزستان متنوع تر از سال های گذشته حضور داشت. این کارگاه آموزشی با مدرس مجرب مهندس گرمابی برگزار شد که با مورد توجه مهندسین ناظر، مجریان و عموم بازدید کنندگان قرار گرفت. شرکت شیلنگ و لوله خوزستان طی ۴ دهه تلاش، بر مدار دانش و کیفیت به عنوان یکی از بزرگترین تولید کنندگان  مفتخر است، لوله واتصالات   UPVC با مصارف شبکه فاضلابی، کشاورزی، انتقال آب باران، آبرسانی، انتقال کابل برق و مخابرات و ..، لوله های پلی اتیلن و شیلنگ های پی وی سی منطبق با عملکرد و معیارهای تعریف شده در استاندارد ها را تولید و ارائه دهد.

:
:
:
آخرین اخبار