شاید برای شما هم این سوالات پیش آمده باشد که رفرنس دهی چیست و نحوه رفرنس دهی در پایان نامه چگونه است؟ اگر به دنبال آشنایی با نحوه رفرنس دهی در پایان نامه هستید، باید بگوییم این مطلب برای شماست! چرا که در ادامه قصد داریم به بیان نحوه رفرنس دهی پایان نامه بپردازیم و به 3 ابزار قدرتمند و 5 ترفند طلایی در این زمینه اشاره کنیم.
نحوه رفرنس دهی در پایان نامه از جمله بخش های کلیدی و بعضاً چالش برانگیز برای دانشجویان در فرآیند انجام پایان نامه است. به همین دلیل ما در خوز نیوز تصمیم گرفتیم برای نگارش این محتوا از متخصصان سایت انجام پایان نامه که تخصص و تجربه زیادی در زمینه انجام پایان نامه در تمامی رشته ها دارند، کمک بگیریم تا محتوایی کاملا کاربردی به شما ارائه دهیم. پس ادامه مطلب را از دست ندهید!
رفرنس (Reference) در لغت به معنای مرجع و رفرنس دهی به معنای ارجاع یا به زبان ساده تر یعنی اشاره به منبع و مرجعی که مطلب یا سخنی نگارش و یا گفته شده است. در پایان نامه دانشجویی، در بخش های مختلف از جمله پیشینه تحقیق، مقایسه و تحلیل نتایج و... از دستاوردها و مطالب علمی سایر محققین استفاده می شود. بنابراین رفرنس دهی در پایان نامه یعنی ذکر مرجع و منبعی که مطالب علمی و نتایج آن در متن پایان نامه آمده است.
با توجه به تعدد حوزه های علمی و وجود نگرش های مختلف در نگارش و ارائه مطالب علمی از جمله پایان نامه، نحوه رفرنس دهی نیز شیوه های مختلفی دارد. از میان انواع شیوه های رفرنس دهی، روش apa یا همان American Psychological Association محبوبیت و کاربرد بیشتری دارد.
در این روش که در اکثر دانشگاه های کشور نیز پیاده سازی می شود، رفرنس دهی در دو بخش اصلی داخل متن پایان نامه و خارج از متن یا همان فصل مراجع صورت می پذیرد.
پس از ذکر عبارت و یا بخش هایی از یک کتاب، مقاله و یا منبع علمی، غالباً آن رفرنس با ذکر نام نویسنده یا مؤلف، سال انتشار و صفحه مربوطه در داخل پرانتز مشخص می شود. به صورت خلاصه می توان گفت نحوه رفرنس دهی کتاب و مقاله در پایان نامه به شکل (نام مؤلف، سال انتشار، صفحه مورد نظر) می باشد. به عنوان مثال (احمدی، 1382، صفحه 42)
در نحوه رفرنس دهی در متن پایان نامه توجه به چند نکته ضروری است. نخست آن که اگر نقل قول غیرمستقیم و برگرفته از کتاب باشد، صفحه ذکر نمی شود. برای کتاب های ترجمه نیز سال انتشار کتاب اصلی ملاک عمل است چراکه اصل محتوا اهمیت دارد نه سال ترجمه. همچنین اگر کتاب دو یا سه مؤلف داشته باشد، نام هر سه مؤلف اشاره می شود. به عنوان نمونه (احمدی و کاظمی، 1383، صفحه 44) برای بیش از 3 نفر می توان مؤلف اول را نوشته و برای سایرین از عبارت و همکاران استفاده کرد. به عنوان مثال (احمدی و همکاران، 1384، صفحه 60)
در این بخش بایستی مشخصات کامل مرجع موردنظر ذکر شود. این امر غالباً با ذکر مشخصات نویسنده و اثر مربوطه انجام می شود. نحوه رفرنس دهی کتاب و مقاله در انتهای پایان نامه و به ترتیب با بیان نام خانوادگی مؤلف، نام مؤلف. سال انتشار (معمولاً در پرانتز نوشته می شود). نام کتاب یا اثر، نام انتشارات که بسته به نوع مرجع این ترتیب ها ممکن است متفاوت باشد.
در ادامه نحوه رفرنس دهی در انتهای پایان نامه (فصل مراجع) را با هم بررسی می کنیم.
نحوه رفرنس دهی کتاب تألیفی |
احمدی، محمد. (1387) آموزش پایان نامه نویسی: انتشارات دانشگاه طلایی. |
نحوه رفرنس دهی کتاب ترجمه |
جانسون، پیتر. (2005) آشنایی با اصول نگارش. ترجمه: محمد احمدی و همکاران (1389). انتشارات دانشگاه طلایی. |
نحوه رفرنس دهی از مقالات |
احمدی، محمد. (1384). چالش های انجام پایان نامه. در مجموعه مقالات همایش نگاهی بر پایان نامه ها (ص 24-26) مؤسسه پژوهش آموزش عالی، تهران، خرداد 1384، دانشگاه فلان. |
نحوه رفرنس دهی از پایان نامه |
احمدی، محمد. (1382). عنوان پایان نامه، سال دفاع، نام دانشگاه. |
استفاده از ابزارهای مختلف از جمله نرم افزارها، از بهترین راهکارها جهت رفرنس دهی در پایان نامه هستند. در همین راستا نرم افزار EndNote، نرم افزار Mendeley و نرم افزار Zotero به عنوان 3 ابزار قدرتمند برای رفرنس دهی در پایان نامه محسوب می شوند. این ابزارها علاوه بر سادگی در استفاده و سرعت عمل بالا باعث افزایش دقت کار می شوند.
فرآیند رفرنس دهی پایان نامه نیاز به رعایت نکات مختلف از جمله درنظرگیری تمپلیت دانشگاه، جزئیات و مشخصات مرجع و نگارش صحیح و اصولی دارد و کار ساده ای نیست. از این رو به عنوان ترفند کاربردی، توصیه می کنیم از خدمات مشاوره تخصصی و استفاده از تخصص کارشناسان حرفه ای در این زمینه استفاده کنید. اما از تخصص و تجربه آنها اطمینان حاصل کنید. سایت انجام پایان نامه یکی از موسسه های مورد اعتماد در این زمینه است. برای مشاهده نمونه هایی از نحوه رفرنس دهی پایان نامه های ایرانی نیز میتوانید به سایت ایرانداک مراجعه کنید.