تاریخ انتشار: ۱۹ آبان ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۷
کد خبر: ۳۰۲۸۶۹
نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره
دیابت، بیماری شیرین با پیامدهای تلخ
رئیس مرکز بهداشت خوزستان گفت: دیابت یکی از بیماری‌های مزمن است، اما می‌توان با تغییر سبک زندگی، سالم زندگی کرد.
دکتر پژمان بختیاری نیا به خبرنگار ما گفت: دیابت شیرین، بیماری شایعی است و افزایش فشار خون نشانه اصلی آن محسوب می‌شود. علائم این بیماری شامل؛ پر ادراری، پر نوشی و کاهش وزن است.

وی با بیان اینکه این بیماری مزمن، باعث بروز تغییرات بیمار گونه در اندام‌های مختلف بدن می‌شود و مشکلات فراوانی را برای فرد و بخش سلامت به همراه می‌آورد، افزود: مطمئن‌ترین و بهترین راه برای تشخیص دیابت، انجام آزمایش قندخون ناشتا است.

دکتر بختیاری نیا ادامه داد: دیابت، خطر بروز بیماری‌های قلبی و عروقی مانند سکته قلبی، سکته مغزی، انسدادعروق و نارسایی قلبی را زیاد می‌کند و اگر تغذیه سالم نداشته باشید یا اضافه وزن داشته باشید یا به اندازه کافی پیاده روی نکنید، ممکن است این بیماری سراغ شما هم بیایند. دیابت می‌تواند تا سال‌ها تشخیص داده نشود. نیمی از موارد دیابت در سطح جهان تشخیص داده نشده است.

رئیس مرکز بهداشت خوزستان با بیان اینکه در سطح استان حدود یک سوم بیماران از بیماری خود اطلاع ندارند، اضافه کرد: در سال‌های اخیر افزایش شیوع بیماری دیابت، این بیماری را به بزرگترین همه گیری تاریخ بشر تبدیل کرده است. همچنین با توسعه زندگی شهرنشینی و تغییر الگوی خوردن و آشامیدن، کاهش فعالیت بدنی، تغییر الگوی خواب و بیداری و همه آن چیزی که به عنوان شیوه زندگی توام با سلامت می‌شناسیم، شاهد افزایش شیوع بیماری دیابت در جهان و کشور خودمان هستیم.

معاون بهداشت داشنگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: با دسترسی مناسب به مراقبت دیابت و حمایت برای رفاه حال بیماران، همه افراد مبتلا به دیابت این شانس را دارند که به خوبی زندگی کنند. سلامت جسم و روان بیمار در مرکز توجه مراقبت‌هایی است که برای بیمار دیابتی انجام می‌شود.

دکتر بختیاری نیا با بیان اینکه بیش از یک سوم از افراد دیابتی پریشانی و اضطراب ناشی از دیابت را تجربه می‌کنند، افزود: ۶۳ درصد از افراد دیابتی می‌گویند که ترس از ایجاد عوارض دیابت بر روی سلامت روانشان اثر می‌گذارد و ۲۸ درصد از افراد مبتلا به دیابت به سختی می‌توانند نسبت به وضعیت خود مثبت فکر کنند.

وی ادامه داد: دیابت بیماری  بسیار شایعی است به طوری که ۵۳۷ میلیون نفر از مردم در سراسر جهان با دیابت زندگی می‌کنند و پیش بینی می‌شود در ۵ سال آینده بیش از ۱۰۰ میلیون نفر به این تعداد افزوده شود. جالب است بدانید ۳ نفر از هر ۴ نفر مبتلا به دیابت در کشور‌های با درآمد کم و متوسط زندگی می‌کنند ۵۴۱ میلیون نفر در جهان قند خون صبحگاهی میان ۱۰۰ تا ۱۲۶ دارند که به عنوان اختلال تحمل گلوکز شناخته می‌شوند و تعداد زیادی از آنها در صورت عدم ایجاد تغییر در زندگی خود  به دیابت مبتلا می‌شوند از هر ۷ نوزاد متولد شده یک نوزاد در دوران بارداری از قند خون بالای مادر رنج برده است.

به گفته بختیاری نیا؛ بیش از ۱.۲ میلیون کودک و نوجوان مبتلا به دیابت نوع یک هستند و در هر ۵ ثانیه یک نفر به علت دیابت یا عوارض ناشی از آن جان خود را از دست می‌دهد. در کشور ما حداقل ۱۴.۱۵ درصد جمعیت بالای ۲۵ سال از بیماری دیابت رنج می‌برند که تعدادشان بیش از ۷.۵ میلیون نفر برآورد می‌شود. همچنین حداقل ۷۵ درصد افراد دیابتی از بیماری خود آگاه هستند.

شیوع وزن و چاقی بالاتر از میانگین کشوری

وی می‌گوید: شیوع دیابت در خوزستان بر اساس قند خون ناشتا معادل ۱۸.۹۵ درصد است که نسبت به مطالعه مشابه در سال ۱۳۹۵، ۴.۹ درصد افزایش شیوع دیابت در استان داشته ایم، بر همین اساس شیوع اضافه وزن و چاقی در استان  ۶۳.۸ درصد بوده که از میانگین کشوری بالاتر است.

دکتر پژمان بختیاری نیا با بیان اینکه بیماری دیابت می‌تواند بر هر بخش از زندگی افراد تأثیر منفی بگذارد و نوع دو این بیماری بیش از ۹۰ درصد از کل موارد دیابت را تشکیل می‌دهد، اضافه کرد: برای کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ باید یک رژیم غذایی متعادل و فعالیت بدنی منظم داشت. حتی یک کاهش وزن کوچک می‌تواند تفاوت بزرگی ایجاد کند. سابقه خانوادگی دیابت، اضافه وزن و چاقی، رژیم غذایی ناسالم، عدم تحرک بدنی، افزایش سن، فشارخون بالا، اختلال تحمل گلوکز، اختلال قند ناشتا، سابقه دیابت بارداری، تغذیه نامناسب در دوران بارداری عواملی هستند که شانس بروز دیابت را بیشتر می‌کند.

تاثیر فعالیت بدنی در پیشگیری از ابتلا به دیابت

وی گفت: هرچه فعالیت بدنی افزایش یابد برای کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ بهتر است. شما باید حداقل ۱۵۰ دقیقه فعالیت هوازی با شدت متوسط تا شدید (مثلاً پیاده روی، دویدن، شنا یا دوچرخه سواری) که در هفته در فواصل منظم در ۳ تا ۵ روز را به عنوان هدف قرار دهید. زمان انجام فعالیت بدنی را از ۱۰ دقیقه شروع کنید و به تدریج بالا ببرید. علاوه براین توصیه می‌شود در هفته یک ساعت فعالیت‌های قدرتی، استقامتی و انعطاف پذیری انجام دهید.

دکتر بختیاری نیا افزود: به منظور آگاهی عموم جامعه در باره بیماری دیابت و تاکید بر اهمیت مراقبت دیابت روز‌های ۱۹ تا ۲۵ آبان ماه به عنوان هفته ملی دیابت نامگذاری شده است و شعارروز جهانی و  هفته ملی دیابت سال ۱۴۰۳" با دیابت سالم زندگی کنیم " تعیین شده است. برای کنترل بیماری دیابت و عوارض آن ضروری است  همه ما اصول زندگی سالم را بدانیم و اجرا کنیم، همچنین باید به امر آموزش پیشگیری از دیابت و جلوگیری از عوارض روحی و بدنی آن در جامعه و در خانواده و مکان‌های آموزشی نظیر مدارس توجه خاص داشته باشیم. بدانیم که خود مراقبتی از برنامه دیابت توسط بیماران و افراد در معرض خطر می‌تواند کمک بسیار بزرگی در جهت کنترل بیماری باشد. ضروری است آموزش و باز آموزی سطوح مختلف ارائه دهندگان خدمت در اولویت برنامه ریزی‌های آموزشی متولیان برنامه باشد. لازم است دسترسی به دارو جهت تمام بیماران فراهم شود؛ و سازمان‌های بیمه گر نقش حمایتی خود را ایفا کنند.

رئیس مرکز بهداشت خوزستان ادامه داد: برای افراد در معرض خطر دیابت نوع دو، دانستن خطر و اقداماتی که لازم است برای پیشگیری، تشخیص زود هنگام و درمان به موقع انجام دهند، ضروری است. برای افراد مبتلا به دیابت، آگاهی و دسترسی به اطلاعات صحیح و دانستن بهترین دارو‌ها و ابزار‌های موجود برای حمایت از خود مراقبتی برای به تاخیر انداختن یا جلوگیری از عوارض، حیاتی است. برای متخصصان و کارشناسان در حوزه مراقبت‌های بهداشتی، دسترسی به آموزش و منابع کافی برای تشخیص زود هنگام عوارض و ارائه بهترین مراقبت ممکن لازم است

وی در پایان ابراز امیداوری کرد: شروع این هفته، نقطه عطفی در اعتلاء تلاش‌های شبانه روزی خدمتگزاران شما در بخش بهداشت باشد و شاهد کاهش روزافرون درد و رنج این بیماران باشیم.

مرجع / صداوسیما
:
:
:
آخرین اخبار