دوباره راهروهای منتهی به کلاسهای درس و لابی دانشکدهها، محل تجمع و رفت و آمد دانشجویان میشود و کانونهای علمی و فرهنگی بازهم محلی برای برگزاری نشستهای علمی، فرهنگی و سیاسی اجتماعی دانشجویان دغدغهمند و مطالبهگر میشود.
دانشگاه شهید چمران اهواز با قدمت حدود ۷۱ ساله بزرگترین دانشگاه جنوب غرب کشور و دانشگاه مادر خوزستان، این روزها شاهد حضور پرشور دانشجویان به ویژه نودانشجویانی است که با امید یافتن راهی بە آیندە بهتر وارد دانشگاە میشوند. در این زمینه با تنی چند از دانشجویان این دانشگاه به گفت و گو نشستیم که در ادامه میخوانید:
احمد، دانشجوی ترم ۷ مهندسی مکانیک در خصوص دغدغههایش گفت: قاعدتا در ترمهای پایانی، توجه هر دانشجو بیشتر به سمت درس و پایاننامه معطوف میشود البته در کنار آن فعالیتهای تشکلی و دانشجویی نیز داشتهام که ادامه خواهم داد.
وی ادامه داد: رشته مهندسی مکانیک یکی از رشتههای پر مزیت، پرکاربرد و پردرآمد است. تمامی صنایع کشور، حتما یک کارشناس مکانیک نیاز دارند. به طور کلی تمامی زندگی روزمره به مهندسی مکانیک گره خورده و شالوده همه مهندسیها است اما در کشور ما کمتر به آن پرداخته شده است. در کل به مهندسیها کمتر توجه میشود اما در صورت متخصص شدن بازار کار آن موجود است.
این دانشجو عنوان کرد: رشتههای مهندسی به ویژه مکانیک باید مهارتی و عملی باشند. البته در دانشگاه کارگاه و امکانات وجود دارد اما دستگاهها قدیمی است و متناسب با تکنولوژی روز پیش نمیرود. به بخش عملی و کارورزی کمتر بها داده میشود و در اولویت تصمیمگیران نیست.
احمد با اشاره به یکی از چالشهای دانشجویان در آموزش عنوان کرد: یکی از آفات دانشکده مهندسی این است که اکثر اساتید در حوزه نظری کار میکنند. البته نیاز است اما کافی نیست و باید بیشتر به بخشهای عملی پرداخته شود.
وی ادامه داد: دانشجویان نسبت به رشتههای تحصیلی خود بی انگیزه و ناامید هستند و این به تصمیمگیری غلط مسئولان مربوطه برمیگردد چون قدمی در زمینه آموزش و بهبود زندگی دانشجویی برنداشتهاند تا این بچهها راه خود را پیدا کنند. این مساله منجر به افت تحصیلی، کاهش نمره معدل و کاهش خروجی میشود.
لیدا دانشجوی ترم ۶ شیمی کاربردی نیز به خبرنگار ایسنا، گفت: طبیعتا یکی از دغدغههای قشر دانشجو آینده شغلی و تحصیلی است. فعلا برنامه دقیقی برای آینده ندارم. البته به فکر این هستم که کم کم خود را برای آزمون کارشناسی ارشد آماده کنم.
وی ادامه داد: به کار کردن در حوزه آرایشی، بهداشتی و داروسازی علاقه دارم و این حوزه کاری با رشته تحصیلیام مرتبط است. البته جهت استخدام در حوزه داروسازی بیشتر از فارغالتحصیلان وزارت بهداشت استفاده میشود. پس چارهای جز وارد شدن به بخش آرایشی بهداشتی وجود ندارد.
این دانشجو عنوان کرد: به نظر من دانشگاه امکانات کاملی برای رشد دانشجو مخصوصا در بحث کسب و کار در نظر نمیگیرد و خود فرد باید به دنبال آن باشد. البته اساتید با سوادی داریم اما از فضای دانشگاه انتظار بیشتری داشتم. البته در حوزه فرهنگی فعالیتهای خوبی انجام میشود و به تازگی به عضویت بسیج دانشجویی درآمدهام و در دورهها و اردوهای تفریحی و فرهنگی شرکت کردم که به نظرم مفید بود.
محمد دانشجوی تازه وارد کارشناسی ارشد نیز اظهار کرد: معلم و دانشجوی ترم اول کارشناسی ارشد رشته ریاضی هستم. شروع سال تحصیلی همیشه برایم خوشایند بوده چون همزمان با آن کلاسهای درس مدرسهام آغاز میشود و حسابی مشغول میشوم.
وی ادامه داد: برای بهتر شدن وضعیت کار و تدریسم تصمیم به ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد گرفتم. کارشناسیام را در دانشگاه دیگری گذراندم که دانشگاه فعلی از سطح بسیار بالای علمی و امکانات خوبی برخوردار است.
این دانشجو عنوان کرد: دانشگاه محل تحصیلم در دوره کارشناسی امکانات ضعیفی داشت و در حوزه دانشجویی و فرهنگی تقریبا غیرفعال بود. بنابراین تصمیم گرفتهام که حتما در کنار کار و درس وارد حوزههای فرهنگی اجتماعی شوم.
زهرا دانشجوی ترم ۵ روانشناسی نیز عنوان کرد: هر کدام از ما در ابتدای ورود به دانشگاه با هدف و آرزویی انتخاب رشته میکنیم اما دانشجویان هر چه به سالهای پایانی تحصیل نزدیک میشوند، دلسردتر میشوند و این ارتباطی با نوع رشته هم ندارد. شاید دلیل آن انتخاب غلط و یا مطابق نبودن انتظار آنها با شرایط و... باشد.
وی عنوان کرد: روانشناسی علمی بسیار وسیعی و مهم است. متخصص شدن در این رشته نیاز به تلاش زیادی دارد اما بسیار پرکاربرد است حتی اگر کسی نخواهد در آینده شاغل شود اگر خوب درس خوانده باشد در زندگی شخصیاش کاربرد خواهد داشت.
این دانشجو ادامه داد: یکی از دغدغههای اصلی دانشجویان روانشناسی این است که با مقطع کارشناسی نمیتوان فرصتهای شغلی خوبی به دست آورد و حتما باید تا کارشناسی ارشد و یا دکتری تحصیل کرد. از سوی دیگر ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر در دانشگاه کافی نیست. اگر کسی نخواهد در بخشهای دولتی شاغل شود و وارد حوزه رواندرمانی شود و در کلینیکهای مختلف مشغول به کار باشد، حتما نیاز است در کنار تحصیلات دانشگاهی، در کارگاههای علمی مختلفی شرکت کند که این کارگاهها عموما آزاد هستند و هزینه هنگفتی دارند. اگر بتوان در دانشگاهها و یا بخشهای نیمه دولتی این کارگاهها را برگزار کرد، قطعا بسیاری از دانشجویان این رشته دغدغه آینده را نخواهند داشت.
امیرحسین دانشجوی ترم ۹ مهندسی کامپیوتر نیز گفت: طبیعتا چون ترم آخر هستم اصلیترین مشغله ذهنی این روزهایم کار است. البته بین دو راهی رفتن به سربازی یا ادامه تحصیل ماندهام اما از بابت اشتغال و آینده کاری استرس زیادی ندارم چون تقریبا همه جا به مهندس و کارشناس ای تی نیاز است. علاوه بر این، مشاغل جدیدی مثل هوش مصنوعی، آی او تی و... هم به کامپیوتر اضافه شده و کار در این حوزه را وسیعتر و انتخاب را برای فارغالتحصیلان و دانشجویان سختتر کرده است.
وی ادامه داد: در مجموع من از همان ابتدا، رشتهام را با علم به شرایط و وضعیت انتخاب کردم و خوشحالم. خیلی از همرشتهایها انتظار بالاتری از امکانات علمی و فرهنگی دانشگاه دارند در حالی که این دانشگاه نسبت به خیلی از دانشگاههای دیگر کشور از سطح بالایی برخودار است و اساتید خوبی دارد.
مریم دانشجوی ترم یک کارشناسی علوم سیاسی در گفتوگو با ایسنا گفت: در هفتههای ابتدایی شروع کلاسهای درس هستیم. با اینکه هنوز خستگی کنکور و شب بیداریها و مطالعه کتابهای کنکوری کاملا از بین نرفته است اما برای حضور در کلاسها شور و شوق دارم. فضای دانشگاه با مدرسه خیلی متفاوت است و این من را به وجد میآورد.
وی ادامه داد: اکنون نمیتوانم درباره رشتهام نظر خاصی بدهم چون ممکن است با آنچه تصور میکنم متفاوت باشد. از طرفی هنوز مراسم معرفی رشته هم برگزار نشده است اما رشته علوم سیاسی میتواند جذاب باشد چون رشته گستردهای است علاوه بر تئوریهای سیاسی، فلسفه، تاریخ و حتی جامعه شناسی را هم در خود جای داده است.
محمد دانشجوی ترم آخر کارشناسی ارشد نیز گفت: یکی از مسائل و دغدغههای مهم من به عنوان دانشجوی ترم آخر کارشناسی ارشد این است که آیا در طول سالهای تحصیلی توانستهام آنطور که باید از امکانات آموزشی دانشگاه استفاده کنم یا نه. بودن در دانشگاه برای من فرصت بسیار ارزشمندی بود.
وی ادامه داد: دوره کارشناسی، به خاطر طولانیتر بودن و سبکتر بودن درسها زمان بیشتری برای فعالیتهای متفرقه در کنار درس خواندن داشتم اما دوره ارشد متفاوت است. زمان تحصیل محدودتر و فشردهتر است و در کنار پاس کردن چند درس، مدام باید در حال تحقیق و خواندن مقاله باشم. از طرفی فرصت زیادی برای دفاع از پایان نامه نمانده است، همه اینها باعث میشود که دغدغه بچههای ارشد متفاوتتر باشد.
دانشجویان در مسیر حضور در دانشگاه و سپری کردن ایام تحصیل تا ایام پس از فارغالتحصیلی دغدغههایی دارند؛ از آنجایی که بیکاری در جامعە بە ویژە در بین فارغالتحصیلان دانشگاهی بیداد میکند و قشر دانشجو را با ناامیدی مواجە کردە است، امیدواریم مسئولین از دانشگاهیان گرفته تا مسئولین اجرایی و دولتی کشور در جهت پاسخ به انتظارات و دغدغههای دانشجویان به ویژه دغدغه اشتغال و آینده شغلی و حضور بهتر این قشر در جامعه و بازار کار گامهای مثبتی بردارند.