شوری اشک چشمانش را پر کرد. گوشی موبایل را درآورد و به همراه ایموجیهای خنده و گریهای که صفحه تلفن همراه را پر کرد، نوشت:" سخت نگیر، بیا نگهش داریم!" اما یک نه بزرگ هوار شد روی سرش: " پول نداریم، بچه رسیدگی میخواهد." پایان دادن به بارداری چیزی نبود که مادر میخواست اما انگار جز این چارهای نداشت.
به گزارش خبرگزاری فارس از اهواز، هوس بستنی قیفی کرده بود. وقتی بستنیفروش سرِ کوچه قیف بستنی را گذاشت میان دستانش، قند آب شد توی دلش. محو در آن سردی سفید، نگاهاش به پارک کنار خیابان افتاد. دختر بچهای با موهای بافته شده از پلههای سُرسُره بالا میرفت. نسیم عصرگاهی دست انداخته بود بر گره روبانهای صورتیِ آویخته بر گیسهای خرماییاش. شوری اشک چشمانش را پر کرد. گوشی موبایل را از جیب مانتویاش درآورد و ایموجیهای خنده و گریه را در درون کادر نوشتنِ پیام ردیف کرد و پشتِ آنها نوشت: " سخت نگیر، بیا نگهش داریم، اگر دختر بود هر روز موهایش را میبافیم و اگر پسر بود دوچرخهسواری یادش میدهیم. اما از آن سوی تلفن یه "نه بزرگ" هوار شد روی سرش. "وضع مالیمان خوب نیست، خانه نداریم، بچه رسیدگی میخواهد." بستنی ذرهذره آب میشد و میریخت بر روی صفحهی روشن تلفن همراه و با قطرههای شورِ اشکی که بیمحابا پایین میآمد، مخلوط میشد. صدای خندهی دخترِ روبان صورتی فضای پارک را پر کرده بود. بستنی آب شده را به کناری نهاد و از غمِ نوزادی که دیگر نخواهد دید، گریهاش بارانی شد.
فشار اقتصادی و اجتماعی از دلایل سقط غیرقانونی جنین
سقط جنین، به معنای پایان یافتن بارداری در مرحلهای است که زندگی نوزاد هنوز در جریان است، البته از دست دادن جنین در رحم، یک تجربه بسیار دردناک است و مادری که فرزند خود را در این مرحله از دست میدهد نه تنها جسمش، بلکه روح و روانش نیز زخم میخورد. یکی از دلایل اصلی افزایش سقط غیرقاونی جنین، فشارهای اقتصادی و اجتماعی است. بسیاری از خانوادهها به دلیل مشکلات مالی، فرهنگی یا اجتماعی، توانایی نگهداری از فرزند دیگری را ندارند. این فشارها، والدین را در موقعیتی قرار میدهد که مجبور به تصمیمگیریهای دشوار و گاهاً غیرقابل برگشت میشوند. هر چند برخی بارداریها به صورت طبیعی به سقط منجر میشوند اما سقط عمدی جنین عوارض زیادی را برای زنان به همراه دارد. مهین نجفیان متخصص زنان و زایمان در این باره اظهار کرد: سقط عمدی به ویژه در صورتی که بیش از یک بار انجام شود یا سقطی که منجر به عارضهای شود، شانس سقط بعدی، زایمان زودرس، ناباروری ثانویه و خونریزی حین حاملگی را افزایش میدهد.
عارضههای سقط عمدی بر سلامت زنان
وی افزود: برخی فکر میکنند هر وقت دلشان بخواهد میتوانند جنین را سقط کنند و بعد هر وقت تمایل داشته باشند باردار شوند در حالی که هرگز این گونه نیست و در صورت سقط عمدی جنین نه تنها بارداریهای بعدی دچار عارضه میشوند بلکه خطر بیماریهای دیگر هم وجود دارد. این متخصص زنانوزایمان گفت: باید زنان به مشاوره قبل از باروری توجه کنند زیرا اگر بارداری خواسته و اصولی داشته باشند دیگر مجبور به سقط جنین نمیشوند. مشاورههای قبل از بارداری بسیار مهم هستند تا زنان بدانند در چه شرایطی و چه بازه زمانی بارداری داشته باشند و با باروری مناسب، دیگر مجبور به کارهای غیرقانونی برای پایان دادن به بارداری خود نمیشوند.
۶۰۰ هزار سقط جنین در یک سال
بر اساس آمار رسمی که از سوی مسوولان مربوطه ارائه شده است، سالانه ۶۰۰ هزار سقط جنین در کشور اتفاق میافتد. سالار صنعتگر بازپرس جرائم جنایی دادسرای عمومی و انقلاب تهران در این باره اظهار کرد: طبق آمار اعلامی از وزارت بهداشت، هر سال میانگین ۶۰۰ هزار سقط داریم که ۸۰ درصد این عدد خارج از مراکز درمانی اتفاق میافتد. با توجه به اصلاح قانون و مجوزهایی که شورای نگهبان در نظر دارد اگر بتوان دامنه این مسئله را وسیع تر کرد، شرایط بهتری ایجاد خواهد شد. وی افزود: در قانون قبل ۳ پزشک باید نقص جنین را تایید میکردند که امروز ۲ پزشک شده است. شورای نگهبان نیز محدودیتهای فقهی و شرعی سقطجنین را مورد بررسی قرار میدهد و در حال حاضر شرایطی را برای مادر پیشبینی کرده تا بهصورت قانونی بتواند جنین را سقط کند.صنعتگر گفت: اگر شروط سقطهای قانونی، اطلاعرسانی شود در کاهش میزان سقطها تأثیر بسزایی خواهد داشت. در ماده ۷۱۶ تعزیرات در مورد زایمان قبل از موعد طبیعی در صورت بروز تصادف حبس ۲ تا ۶ ماه و پرداخت دیه در نظر گرفته شده است.
آغاز به کار مرکز "نفس" برای مقابله با سقط جنین
امرالله مردانی رئیس مرکز بهداشت غرب اهواز با اشاره به آغاز به کار یک مرکز مردمی برای مقابله با سقط جنین اظهار کرد: با همکاری بسیج جامعه پزشکی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، مرکز مردمی نفس در حوزه نجات فرزندان سقط و با هدف پیشگیری و آگاهیبخشی در زمینه سقط جنین و به منظور حمایت از خانواده و جوانی جمعیت آغاز به کار کرد. وی افزود: این مرکز بنا دارد از طریق ارتباط گرفتن با مادرانی که به هر دلیل و یا مشکل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تصمیم به سقط دارند، حمایت کند و خانوادهها از کمکهای این مرکز با وجود کارشناسان خبره در زمینههای مختلف بهرهمند شوند. رئیس مرکز بهداشت غرب اهواز گفت: یکی از عوامل مؤثر در حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، پیشگیری از سقط جنین است و از مراقبان سلامت مرکز بهداشت غرب اهواز میخواهیم در صورت شناسایی مادرانی که قصد سقط جنین دارند، آنان را به این مرکز هدایت کنند.
اجرای درست قانون جوانی جمعیت راهی برای مقابله با سقط جنین
پژمان بختیارینیا دبیر قرارگاه جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با بیان اینکه سقط جنین در منافات با قانون جوانی جمعیت است، گفت: حضور مسوولانه همه دستگاهها و درک درست از شرایط موجود و آینده ایجاب میکند که اجرای دقیق قانون جوانی جمعیت در راس امور قرار بگیرد. معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با اشاره به تاکید و تذکر مکرر مقام معظم رهبری نسبت به خطرها و آسیبهای جبرانناپذیر سالمندی کشور گفت: برنامههایی که در راستای ترویج ازدواج، فرزندآوری، تسهیل و رفع موانع تشکیل خانواده، فرهنگسازی، اشتغالزایی، پیشگیری از سقط جنینی و ارائه تسهیلات درمان ناباروری داریم را باید مورد بازنگری قرار دهیم. وی یادآور شد: تقویت هویت مادری، اجرای منشور کرامت مادری، تحکیم خانواده و تقویت نشاط درون خانواده، بیفرزندی، تکفرزندی، دیرفرزندی، کمفرزندی و عوارض آنها، مقابله با مساله سقط عمدی جنین، ناباروری، دلایل و راهکارها، ترویج ازدواج بهنگام و آسان و پایدار، مقابله با بیازدواجی و دیر ازدواجی و طلاق، ترویج زایمان طبیعی و ایمن و فیزیولوژیک و جوانی جمعیت، از دستاوردها و محورهایی هستند که باید مورد توجه قرار بگیرند. به گزارش فارس، سقط جنین به صورت غیرقانونی یک مسئله پیچیده و چندوجهی و نیازمند توجه جدی مسوولین و جامعه است. البته با اتخاذ راهکارهای درست و همکاری همه جانبه دستگاههای متولی، میتوان به کاهش این پدیده شوم و بهبود سلامت جسمی و روانی زنان در جامعه کمک کرد.