معاون مسکن و ساختمان اداره کل راهوشهرسازی خوزستان گفت: طرح جوانی جمعیت تا کنون برای 3 هزار و 500 متقاضی تحقق پیدا کرد. تا پایان شهریورماه نیز خانههای مسکن مهر در بیش از 5 شهرستان خوزستان به بهرهبرداری میرسد.
به گزارش خبرگزاری فارس از اهواز، اجرای طرح مسکن مهر با هدف صاحبخانه شدن اقشار کمدرآمد از دولت نهم آغاز شد و بنا شد که سالانه تعداد یک میلیون و پانصد هزار واحد مسکونی یا زمین در سطح کشور واگذار شود. در فاز اولیه ساخت مسکن مهر دولت بهصورت مشخص خود سازنده مسکن مهر بوده و با انتخاب پیمانکاران و نظارتهای رایج ساخت و ساز در نحوه اجرای کار نظارت میکرد. براساس آمار و اطلاعات وزارت راه و شهرسازی ساخت ۲۴۰ هزار واحد مسکن مهر از دولت نهم و دهم به دولت سیزدهم به ارث رسید و اعلام شد که یکی از سیاستهای مهم عمل به وعدهها و تعهدات داده شده به مردم است.
۵۰ هزار متقاضی مسکن مهر در خوزستان
علیاکبر حسینیمحراب استاندار خوزستان با بیان اینکه حدود ۵۰ هزار متقاضی مسکن در خوزستان ثبتنام و پول پرداخت کردهاند، اظهار کرد: اقدامات عمرانی مسکن در استان به خوبی پیش میرود و در بخش شناسایی و آمادهسازی زمین، تلاشهای خوبی از سوی اداره مسکن انجام شده است. وی افزود: مشارکت در تامین مالی میان راه و شهرسازی، سازمان برنامه و بودجه و دستگاهها تقسیم شده است تا بتوان از صندوق ملی مسکن ۱۵۰ میلیارد تومان برای زیرساختها اعتبار گرفته شود که امکان خوبی برای زیرساختها فراهم میکند. حسینیمحراب عنوان کرد: حدود ۲۵ هزار واحد از سالهای قبل باقی مانده است. با اقدامات انجام شده نیمی از این واحدها سر و سامان داده شدهاند. درباره مابقی نیز باید سریعتر تصمیمگیری شود و با کسانی که دیگر آوردهای نداشتهاند باید طبق قانون عمل شود و به عنوان نهضت ملی استفاده شوند. حسینی محراب ادامه داد: در راستای اجرای قانون حمایت از جوانی جمعیت، سه هزار و ۵۰۰ قطعه زمین برای این حوزه تخصیص داده شد اما با توجه به رشد جمعیت در خوزستان بیش از ۵۷ هزار ثبت نام کننده داریم که باید به آنها زمین داده شود و بر اساس مصوبه دولت حتما نسبت به تشویق جوانی جمعیت عمل میشود.
ساخت ۲۰ هزار واحد از پروژه مسکن باقی مانده است
مسعود بیاتمنش مدیرکل راه و شهرسازی خوزستان نیز با اشاره به اینکه پرونده مسکن مهر تا پایان سال بسته میشود، اظهار کرد: زمان اجرای پروژه مسکن مهر در استان، ۷۷ هزار واحد مسکن تعریف شده بود که از این تعداد ۲۰ هزار واحد، در شهرهای جدید و سایر شهرها باقی مانده است. وی ادامه داد: با توجه به اینکه بخش عمدهای از مسکن مهر در دو شهر رامین و شیرین شهر، فاقد متقاضی بودند با پیگیریهای انجام شده، تسهیلات دریافتی مسکن مهر را با بانکها تسویه و این مساکن را تبدیل به مساکن خودمالکی و ویلایی کردند. بیاتمنش با اشاره به زمینهای تخصیص داده شده در قالب قانون جوانی جمعیت نیز گفت: یکی از ابزارهای تشویقی قانون جوانی جمعیت، اعطای زمین بود. میزان ثبت نامیها در استان خوزستان به نسبت کشور عدد بالایی است و این در حالی است که تنها ۵ درصد جمعیت کل کشور در خوزستان ساکن است. با توجه به اینکه میزان تقاضای دریافت زمین در استان، ۲ و نیم برابر میانگین کشور است، این مساله باعث شد تا در تامین زمین با مشکل روبرو شویم.
مسکن مهر در خوزستان فاقد متقاضی موثر است
میثم آذرسا معاون مسکن و ساختمان اداره کل راهوشهرسازی خوزستان در گفتوگو با خبرنگار فارس با اشاره به اینکه اجرای پروژه مسکن مهر به سال 1386 برمیگردد، اظهار کرد: در آن بازه زمانی نحوه مشخص شدن متفاضی واقعی با چیزی که در حال حاضر به صورت استعلام از ثبت و سایر مبادی ذیربط که کار احراز هویت را برعهده دارند وجود دارد، از نظر سختافزاری و نرمافزاری متفاوت است. وی گفت: آن چیزی که بدون استثنا در استان خوزستان اتفاق افتاد به جز یک پروژه که مربوط به ساخت دو هزار واحد بود، در ذیلِ تعاونیها رخ داد به این صورت که یک تعاونی پس از شکلگیری، مجوزها را از اداره کل تعاون دریافت میکرد و پس از معرفی اعضا یک پروژه تعریف میشد. آذرسا با بیان اینکه در حال حاضر عنوان میشود برخی از پروژهها فاقد متقاضی هستند، گفت: البته باید به صورت عنوان شود که پروژههای مذکور فاقد متقاضی موثر هستند، چرا که مبلغ پرداخت اولیه برخی افراد کافی نبود. وی ادامه داد: تا به امروز حدود 14 سال از اجرای این پروژه سپری شده است و در طی این مدت تعاونیها چون جایگاه حقوقی دارند، بر اساس قانون اداره کل تعاون باید به روزرسانی شوند ولی به دلیل عدم به روزرسانی این تعاونیها،آنها از نظر تشکیلاتی جایگاه خود را از دست دادند که ما این مسئله را مورد پیگیری قرار دادیم تا اداره کل تعاون موضوع تعاونیها را بررسی کند و متقاضیهای موثر را به ما معرفی کند. آذرسا با اشاره به چالشهای اجرای طرح مسکن مهر در خوزستان گفت:از سال گذشته و با توجه به تغییر رویکرد و شکلگیری صندوق ملی مسکن در حوزه وزارت راه و شهرسازی و اضافه شدن یک معاون به مجموعه وزارتی، ظرفیتی برای تحقق مساکن مهر ایجاد شد که از این ظرفیت در استان خوزستان استفاده شده است.
بهرهبرداری از خانههای مسکن مهر در بیش از 5 شهرستان
وی ادامه داد: آمادهسازی و تکمیل خانههای مسکن مهر در سوسنگرد، لالی، مسجدسلیمان و شوشتر که صفر تا صد آنها که طی 20 سال گذشته باقیمانده بود، در حال انجام است و تا پایان شهریورماه به بهرهبرداری میرسد. میتوان گفت که بیش از یک همت در سال گذشته پروژه تعریف شد و تقریبا به پایان رسید. البته بخشی از پروژهها به دلایل فنی و دسترسی مالی تا پایان سال آماده میشود. معاون مسکن و ساختمان اداره کل راهوشهرسازی خوزستان گفت: تکمیل ساختمانهای مساکن در بندرامام(ره)، امیدیه، آبادان، ماهشهر و هندیجان نیز باید انجام شود. آنچه که از اسفندماه سال گذشته در توافق بین راهوشهرسازی و بنیاد مسکن به عنوان متولی کار اتفاق افتاد این بود که تخصیص آسانسور به تمامی ساختمانهایی که نیاز به آسانسور داشتند به صورت تشویقی از ظرفیت صندوق ملی مسکن تامین اعتبار شود. بر این اساس 600 دستگاه آسانسور به صورت رایگان در اختیار این واحدها قرار میگیرد.
متقاضیان طرح جوانی جمعیت در خوزستان بالاتر از پیشبینیها
وی با اشاره به طرح جوانی جمعیت اظهار داد: در آمایش جمعیتی حدود 5 تا 6 درصد آمار کل کشور در استان خوزستان وجود دارد. به همین تناسب پس از ابلاغ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت پیشبینیها بر این بود که با همین تناسب اعلام شده این طرح در خوزستان اجرا شود که البته در عین ناباوری، 12 درصد از آمار تقاضا فقط در خوزستان خود را نشان داد. آذرسا با بیان اینکه بار تقاضا در خوزستان با سیاستگذاریهای کلان مطابقت ندارد، گفت: از این رو محدودیتهای قانونی و بروکراسیهای طولانی برای تحقق اجرای این طرح در خوزستان وجود داشت که مکاتبات متعددی انجام شد تا به صورت جهادی این مسئله حل شود. معاون مسکن و ساختمان اداره کل راهوشهرسازی خوزستان بیان کرد: تا به امروز حدود 55 هزار متقاضی طرح جوانی جمعیت در خوزستان در سامانه مربوطه ثبتنام کردند که البته در احراز هویت با ریزش روبهرو میشوند چرا که تمامی این افراد واجد شرایط نیستند و افرادی هم که فرزندان خود را از بیش از یک همسر دارند از واجدین شرایط در این طرح محسوب نمیشوند. وی گفت: پیشبینی ما برای سال 1403 این بود که بتوانیم به 11 هزار متقاضی زمین تخصیص دهیم که بر اساس آمار تا به امروز این امر برای 3 هزار و 500 متقاضی تحقق پیدا کرد به دلیل اینکه فرآیند آمادهسازی و مهیا کردن زمین برای آغاز ساخت نیاز به زمان داشتیم. امیدواریم تا پایان سال بتوانیم 70 درصد از برنامه تدوین شده را اجرایی کنیم.