یکی از رشتههای بومی صنایعدستی استان چهارمحال و بختیاری چوقابافی«چوخابافی» نام دارد. این هنردستی در زمرهی صنایعدستی عشایر و زیرگروه بافتههای داری قرار دارد. چوقا عبا یا پوشاکی است باند شبیه پالتو که عشایر بختیاری از آن استفاده میکنند.
چوقا با استفاده از نخ پنبهای، پشم سفید و الوان اعلا بافته میشود .چوقای بختیاری بافتهای است از جنس پشم که مخصوص مردان است، به قولی طرح آن برگرفته از معبد چغازنبیل بزرگترین معبد ایلامیان است. چوقا را به صورت نواری به عرض ۵۰ سانتیمتر میبافند. این نوار از دو بخش مساوی و متفاوت تشکیل میشود.
بافت آن ساده است و در طول آن نوارهایی به عرض یک سانتیمتر با بافت یک ردیف نازک نخ مشکی جدا میشوند. در یک قسمت همین بافت ساده که راه راه است، ادامه مییابد و در بخش دیگر نقش پلهای که رنگ آن مشکی است بافته میشود. مدت زمان لازم برای بافت یک قطعه چوقا حدود ۲۰ روز است.
پس از بافت چوقا، آن قسمت را که بافت ساده دارد، برای پایین تنه و قسمتی را که دارای نقش پلهای مشکی است برای بالاتنه بکار برده و آن را میدوزند. پود چوقا از خامهی پشمی است که توسط زنان ایل بهوسیلهی پره ریسیده میشود و تار آن از نخ پنبهای بسیار ظریف است که از بازار خریداری میشود. چوقا در همهی فصول سال استفاده میشود.
هنگامی که هوا سرد باشد چوقا را با بستن شالی در کمر به دور آن به بدن محکم میبندند تا باد و سرما در آن نفوذ نکند. بافت چوقا به علت متراکم بودن و پشمی بودن آن تا حدودی مانع نفوذ باران میشود. هنگام گرما و یا در حال کوهپیمایی پایین چوقا را تا کرده به کمر یا شانه حائل میکنند تا دامن آن دست و پای فرد را نگیرد.
«رییسی»، سرپرست معاونت صنایع دستی ادارهکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه هنرمندان توانایی در رشته چوقا بافی در استان حضور دارند، گفت: چوقای تولیدی عشایر بختیاری استان کیفیت مطلوبی دارد.
به گفتهی وی، در استان چوقا اکثراً توسط عشایر شهرستان کوهرنگ تولید و به صورت خودمصرفی به مصرف میرسد.
سرپرست معاونت صنایع دستی ادارهکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری ادامه داد: برای توسعه و ترویج هنر چوقابافی در استان در نیمهی نخست سال یک دورهی کلاس آموزشی چوقابافی در شهرستان فارسان برگزار شد.
رییسی چوقا کیامرثی یا کیارسی را باکیفیت ترین تولیدات این رشته دانست و گفت: اعطای تسهیلات بانکی، بیمهی هنرمندی و شرکت دادن آنها در نمایشگاهها از مهمترین حمایتهایی است که این ادارهکل به هنرمندان صنایعدستی ارائه میدهد.