تاریخ انتشار: ۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۳:۱۸
کد خبر: ۲۹۳۴۳۶
نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره
۱۲ خانه قدیمی دزفول امسال تخریب شد/ هشدار وضعیت بحرانی بافت تاریخی
۱۲ خانه قدیمی دزفول امسال تخریب شد/ هشدار وضعیت بحرانی بافت تاریخی

  شهردار منطقه ۲ دزفول وضعیت بافت قدیم این شهر را بسیار ناپایدار و ناایمن دانست و گفت: ۱۲ خانه قدیمی امسال در بافت تاریخی تخریب شد و با توجه به اینکه این بافت مسیر عبور هیات‌های عزاداری است، پیش از آغاز محرم باید در این زمینه چاره اندیشی شود.

 محمد مهرآفرین روز چهارشنبه در دویست و چهل و چهارمین نشست رسمی شورای اسلامی شهر دزفول در صحن علنی این شورا، با ابراز نگرانی عمیق از وضعیت ناپایدار بافت قدیمی این شهر بیان کرد: عبور هیات‌های عزاداری دزفول از بافت قدیمی این شهر با توجه به اینکه منازل زیادی واقع در این مسیر در حال ریزش هستند، بسیار پرخطر است.

وی با تاکید بر لزوم ایمن سازی مسیر عبور هیات‌های عزاداری دزفول با اقدام مشترک میان دستگاه‌ها ادامه داد: چاره اندیشی و ایمن سازی مسیر کوچه مجدی حد فاصل خیابان شریعتی تا طالقانی به عنوان اولویت باید در دستور کار قرار گیرد.

خانه‌های در حال ریزش دزفول با پهپاد شناسایی شد

شهردار منطقه ۲ دزفول بیان کرد: شدت تخریب و فرسودگی بافت قدیمی دزفول به قدری است که طی ۲ ماهه امسال ۱۲ ملک از جمله یک سازه تاریخی ثبت ملی تخریب و شهرداری برای ایمن سازی محل بر اساس وظایف قانونی ورود کرده است.

وی ادامه داد: ورود شهرداری برای ایمن سازی محل‌های تخریبی بافت قدیم دزفول با نظارت میراث فرهنگی و دادستانی انجام شده است.

مهرآفرین گفت: بروز هرگونه حادثه‌ای در مسیر عبور هیات‌های عزاداری با توجه به حضور انبوه عزاداران و شهروندان و به کارگیری سیستم‌های صوتی قوی دور از انتظار نیست و باید از امروز این موضوع در شهرستان چاره اندیشی شود.

وی با بیان اینکه تمام خانه‌های فرسوده بافت قدیم دزفول با استفاده از پهپاد شناسایی و عکس برداری شده است، افزود: بسیاری از خانه‌های موجود در بافت قدیم دزفول به دلیل شدت تخریب و ریزش‌ها در عمل امکان بازسازی ندارند.

۱۲۰ نقطه از طاق نماهای خیابان‌های مرکزی دزفول پرخطر است

شهردار منطقه ۲ دزفول با اشاره به ناایمن و فرسوده بودن طاق نماهای خیابان‌های مرکزی دزفول اظهارکرد: این سازه‌ها بیش از چند دهه قدمت دارند و عمر مفید بخش زیادی از آنها به اتمام رسیده است که مرمت و بازسازی این طاق نماها هزینه سنگینی برای شهرداری دارد.

وی ادامه داد: مرمت و بازسازی کامل طاق نماهای خیابان امام خمینی(ره) به تنهایی ۲ هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد که این هزینه برای شهرداری بسیار سنگین است.

مهرآفرین با بیان اینکه طاق نماهای خیابان‌های منتظری، طالقانی و شریعتی نیز نیاز به مرمت و ایمن سازی دارند، گفت: ۱۲۰ نقطه حادثه خیر در این طاق نماها شناسایی شده که امکان مرمت آنها وجود ندارد.

وی با اشاره به اینکه تخریب و ایمن سازی این مناطق بی وقفه در حال انجام است، افزود: پشت بام ۷۰ درصد طاق نماها متاسفانه توسط مالکان تصرف شده‌ است و برخی مغازه داران با دستکاری سازه، تحمیل بارهای جانبی بر سازه و یا مرمت غیراصولی در سرعت بخشی به تخریب این سازه کمک کرده‌اند.

فوت یک کودک در اثر ریزش یک طاق نما به دلیل مرمت غیراصولی توسط یکی از مغازه داران بود

شهردار منطقه ۲ دزفول با بیان اینکه شهرداری به تمام مغازه‌هایی که طاق نمای جلوی آنها پرخطر بوده اخطار داده است، گفت: این اخطاریه یا به امضای مغازه دار رسیده یا در صورت اجتناب از دریافت اخطاریه، با حضور ماموران انتظامی موضوع صورتجلسه شده است لذا ادعای اخطار ندادن در این زمینه نادرست است.

وی با اشاره به فوت یک کودک به دلیل سقوط بخش‌هایی از طاق نمای یکی از معابر دزفول طی ماه‌های گذشته افزود: طاق نمایی که منجر به فوت کودک شده است، توسط یکی از مغازه‌ها پیش از این به صورت غیراصولی ترمیم شده بود و ظاهر خوبی داشت و این موجب شده تا به عنوان نقطه پرخطر شناسایی نشود.

شهرداری منطقه ۲ سال گذشته ۴۷ طرح عمرانی اجرا کرد

مهرآفرین بیان کرد: شهرداری مرکزی سال گذشته طی شیوه نامه‌ای هر یک از مناطق شهرداری را ملزم به تعریف و اجرای ۱۵ تا ۲۰ طرح عمرانی کرده بود که شهرداری منطقه ۲ در سال گذشته موفق به اجرای ۴۷ طرح عمرانی شد.

وی افزود: لوله گذاری خیابان شریعتی و کوچه کاوه، روکش آسفالت، بهسازی پیاده روها، رنگ آمیزی جداول و میادین، رنگ آمیزی نرده‌های پل جدید پس از سال‌ها، اجرای کندروی پیام آوران، احداث و ساماندهی بوستان‌های منطقه، جدول بندی، زیرسازی، دیوارکشی و رنگ آمیزی المان‌های شهری بخشی از اقدامات این شهرداری طی سال گذشته در منطقه ۲ دزفول بود.

شهردار منطقه ۲ دزفول با بیان اینکه شهرداری براساس قانون مجری رفع خطر از معبر است، گفت: با توجه به قرار گرفتن بخش زیادی از بافت قدیم دزفول در محدوده شهرداری منطقه ۲، بخش زیادی از توان این شهرداری معطوف به مشکلات این بافت شده است به گونه‌ای که سال گذشته این شهرداری چهار میلیارد و ۷۸۰ میلیون ریال طرح عمرانی و خدماتی در این بافت اجرا کرد.

وی ادامه داد: طرح پیاده روسازی منتظری، تکمیل پارکینگ شماره ۲ بوستان ساحلی علی کله، ساحل سازی علی مالک و اجرای بوستان شهید بیفان به وسعت یک هزار مترمربع در شمال دزفول از جمله طرح‌های بزرگی است که امسال توسط شهرداری منطقه ۲ اجرایی می‌شود.

 دزفول با قدمتی ۹ هزار ساله یکی از نخستین سکونتگاه‌ها و محل‌های شهرنشینی در جهان است و آغاز نخستین لوحه‌های کتابت، ایجاد نخستین دانشگاه در دنیا، نخستین سند دریانوردی، نخستین موسیقی گروه نوازی، سیستم آبرسانی سه هزار و ۴۰۰ ساله، ابداع سیفون و خانه سازی و معماری خاص دزفول که آن را با نام شهر آجر معرفی می‌کند از افتخارات این سرزمین است.

۱۰۰ اثر تاریخی شامل خانه، مسجد، حمام، گذر و بقعه در ۲۴۰ هکتار بافت قدیم دزفول وجود دارد؛ این شهر دارای ۲۸ محله قدیمی و در هم تنیده است که معماری بی‌نظیرش، آن را به شهر آجر معروف کرده است.

هم نشینی رود دز با بافت تاریخی و بقاع تاریخی مجموعه بی‌نظیر گردشگری را خلق کرده ولی تخریب بافت قدیم به دلیل نگهداری نامناسب همواره به عنوان یکی از نگرانی‌های مهم دوستداران میراث فرهنگی مطرح بوده است.

هم‌اکنون شهرداری‌های شیراز با ۳۵۰ هکتار، یزد با ۷۴۳ هکتار، سمنان با ۳۵۷ و گرگان با ۲۰۰ هکتار بافت تاریخی دارای شهردار منطقه یا ناحیه ویژه بافت تاریخی هستند و شهرهای اصفهان و دزفول نیز به‌دنبال ایجاد چنین شهرداری هستند.

شهر دزفول با مساحت چهار هزار و ۷۳۰ هکتار دارای ۲۰۰ هکتار بافت تاریخی است.

اواخر اسفندماه سال گذشته، ریزش سقف پیاده رو در خیابان طالقانی دزفول منجر به فوت یک کودک پنج ماهه و مصدوم شدن ۲ بانوی ۱۷ و ۲۲ ساله شد.

سقف پیاده روهای معابر هسته مرکزی شهر دزفول اغلب فرسوده و نیازمند مرمت و بازسازی هستند؛ متولی رسیدگی به این پیاده روها شهرداری است که انتظار می‌رود برای جلوگیری از وقوع حوادث مشابه اقدام لازم برای مرمت و بازسازی آنها صورت گیرد.

مرجع / ایرنا
:
:
:
آخرین اخبار