سید عادل مولا اظهار کرد: در حال حاضر تالاب هورالعظیم حدود ۴۰ درصد آب دارد که با توجه به گرمای هوا و تبخیر بالای آب، هر چه جلوتر میرویم میزان آبگیری تالاب کمتر نیز میشود.
وی افزود: چند سال است که حقآبه هورالعظیم جز در زمان سیلاب داده نشده یا بسیار کمتر از عددی بوده که برای تالاب مشخص شده است.
حقآبه تالاب نرسیده به هورالعظیم برداشت میشود
معاون محیط طبیعی ادارهکل حفاظت محیط زیست خوزستان با اشاره به رهاسازی اخیر آب گفت: هر چند آب رهاسازی شده برای دام سنگین و محیط زیست بوده است اما هیچ چیز از این آب به محیط زیست نمیرسد. دو هفته پیش، ۱۶۰ مترمکعب و دو سه روز پیش هم مقداری آب رهاسازی شد اما وقتی برداشت آب از بالادست برای کشاورزی کنترل نمیشود، آبی به تالاب نمیرسد. انتظار میرود آب بیشتری رهاسازی شود تا آب به تالاب برسد. از طرف دیگر باید کنترل کشاورزان و زمینهای کشاورزی در بالادست که حقآبه تالاب را نرسیده به هورالعظیم برداشت میکنند و به مصرف کشاورزی میرسانند، شدت بگیرد.
وی بیان کرد: زمانی میگوییم آب وارد تالاب
شده است که آمار و ارقام ورودی آب در دهانههای ورودی تالاب اعلام شود.
وزارت نیرو اعلام میکند در ماه گذشته ۱.۷ مترمکعب آب از طریق رهاسازی وارد
دهانههای تالاب شده است اما عملا این گونه نیست. میزان آبی که اکنون وارد
تالاب میشود حاصل زهابهای برداشت آب شلتوک زمینهای کشاورزی بالادست
هورالعظیم است یا مقدار آبی است که از دست کشاورزان در میرود و وارد تالاب
میشود.
پیگیری قضایی تامین نشدن حقآبه هور
مولا با اشاره به کشت شلتوک در بالادست تالاب هورالعظیم افزود: یک، دو یا سه مترمکعب آب برای تالاب کارساز نیست و تالاب به موج قوی آب نیاز دارد که تا حدودی احیا شود.
معاون محیط طبیعی ادارهکل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت: تامین نشدن حقآبه تالاب هورالعظیم از طریق مراجع قضایی در حال پیگیری و کارهای کارشناسی در این زمینه در حال انجام است اما این پروسه زمانبر است. از طرف دیگر، کاری برای پیشگیری از بحران نیز انجام نشده است یعنی گذاشتند شلتوک کشت شود و اکنون میخواهند آب را قطع کنند که این کار سخت است و بحران اجتماعی ایجاد میکند. این در حالی است که وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی باید از ابتدا برنامهریزی میکردند.
رسیدن تنها ۰.۴ درصد حقآبه به هورالعظیم در سه ماهه امسال
وی بیان کرد: در سه ماهه ابتدایی امسال تنها ۰.۴ درصد حقآبه تالاب هورالعظیم به تالاب رسیده است در حالی که در این شرایط بحرانی باید حداقل ۲۰ تا ۳۰ درصد حقآبه تالاب هورالعظیم وارد تالاب میشد.
مولا گفت: در حال حاضر وضعیت تالاب هورالعظیم خوب نیست و در حال رفتن به سمت شرایط بحرانی است. با توجه به روند کاهش میزان آب تالاب، خطر آتشسوزیها و مرگ و میر ماهیان به صورت جدی وجود دارد. با توجه به این وضعیت، در حال اندیشیدن تدابیری هستیم تا به صیادان محلی که امرار معاش میکنند، مجوز دهیم تا ماهیهای تالاب حداقل صید بشوند و این، بهتر از تلف شدن ماهیها به دلیل بیآبی است.
اگر هورالعظیم خشک شود؟
وی افزود: خشک شدن تالاب هورالعظیم بعید نیست؛ زمانی که آب به تالاب نرسد و تبخیر زیاد وجود داشته باشد، خطر خشک شدن تالاب وجود دارد اما خطرهای بالاتر از خشکی تالاب نیز داریم که شامل تبدیل زمینها به کانونهای ریزگرد، دخل و تصرف در بخشهای خشک تالاب، آتشسوزی و آلودگی هوا و خطراتی است که برای زیستمندان ایجاد میشود و از این بابت نگران هستیم.
معاون محیط طبیعی ادارهکل حفاظت محیط زیست
خوزستان با اشاره به لزوم جلوگیری از تصرف زمینهای تالاب هورالعظیم عنوان
کرد: در این شرایط تنها کاری که میتوانیم انجام دهیم پایش مستمر است تا
حداقل جاهای خشک تالاب تصرف نشود؛ این کار در حال انجام است اما در صورت
طولانی شدن مدت، این روند قطعا افرادی هستند که میل به تصرف زمینها
دارند.