خوزنیوز / قاسم منصور آل کثير : حسرت مسابقات کورس در دل بسياري از دختران مانده. مي ماند؟ ماندن يا نماندنش بستگي به رضايت مسئولين مربوطه دارد. اما شادي و هدي و...هر کدام به زعم خود مشغول تلاش براي راضي کردن آن مسئولان هستند. از ميان اين دو دختر تنها هدي فاتحي موفق شده که در مسابقه کورس شرکت کند. اما شادي هنوز در تلاش است.
شادي 17 ساله ساليان سال است که اسب ها و سوارکاران زيادي را آموزش مي دهد. آنها را وارد جهان اسبي مي کند. با تمام مشکلات به آموزش دادن سوارکاران دختر و پسر، چه کوچک و چه بزرگ مي پردازد. اما مي تواند اسب اموزش ديده اش را تنها تا خط شروع مسابقه ببرد و از آن به بعد بايد او را به خدا بسپارد.
سوار بر اسب شدن و تاختن در ميدان مسابقه براي شادي يک آرزوست. با اين حال او هنوز اميدوار است.
کمتر «اسبي» اي را مي بيني که شادي را نشناسد. او تنها دختر در بخش زيبايي اسب است که در خوزستان فعاليت مي کند. در ادامه با اين دختر سوارکار بيشتر آشنا مي شويم.
شادي حسين پور 17 ساله و حدود دو سال است که در بخش زيبايي اسب فعاليت مي کند. از پنج سال پيش سوارکاري را شروع کرد. او تا کنون 25 قهرماني در سطح کشور آورده است.
چگونه با اسب ارتباط برقرار کردي؟اولين بار دايي ام من را با اسب آشنا کرد. حدود 13 سال سن داشتم که دايي من را با خود به استبل اسبي در منطقه زرگان برد و همان بار اول بدون کمترين ترس با شور و اشتياق سوار بر اسب شدم و از همان وقت به اسب علاقه مند شدم. اسب را نوازش مي کردم و ارتباط حسي خاصي با او بر قرار کردم. همان روز اول که به استبل رفتم بعد از يک هفته شروع به کار کردم.
به نظر مي آيد بانوان کمتر به اين رشته ورزشي گرايش دارند.در ورزش سوارکاري و ورزش هاي مرتبط با اسب، دختران کمتري شرکت کردند و بيشتر شرکت کنندگان مرد هستند. البته دخترها کمتر از اين رشته استقبال کردند. بعضي از دخترها مي گويند هزينه آموزش سوارکاري زياد است. برخي هم از اسب مي ترسند.
احتمالا يکي از دلايل اين است که باشگاه ها در حاشيه شهر هستند.نه اصلا اينطور نيست. اتفاقا من سال هاست در منطقه زرگان در حال تردد هستم و براي سوارکاري گشت هم در محوطه هاي اين منطقه رفت و آمد مي کنم. از نظر من چنين فکري که فلان منطقه جاي مناسبي نيست اصلا درست نيست و اين چيزي است که بي جهت در ذهن مردم شکل گرفته است.
در همه جاي کشور وضعيت بانوان در اين رشته اين چنين است؟خير. اولا در همه جاي دنيا کورس براي بانوان وجود دارد. اما بانوان در شهرهاي بالا تنها در رشته پرش علاقه نشان داده اند و کمتر به سمت کورس و استقامت گرايش دارند. در شهرهاي بالا چون از اسب هاي وارداتي و يا دو خونه استفاده مي کنند به همين جهت اين اسب ها براي پرش خوب هستند اما اسب عرب به دليل ظرافت در اندام و دستانش نمي تواند در اين رشته موفق باشد.
پاسخ مسئولين چيست؟آنها تنها يک مورد را بهانه کردند. گويا چند سال گذشته در مسابقه کورس که بانوان شرکت کردند يکي از بانوان در نزديکي خط پايان به دليل هيجان يا شايد دليل ديگر از اسب به پايين مي افتد و فکر کنم سکته مي کند. مسئولين دليل را خطرناک بودن اين ورزش براي بانوان مي دانند که از نظر ما اگر خطري وجود داشته باشد مي تواند براي مردها هم همين خطر وجود داشته باشد کما اينکه بارها سوارکاران زيادي را ديديم و شنيديم که از اسب افتاده اند و آسيب ديده اند.
در استان تنها شما به عنوان يک بانو در اين رشته هستيد؟در رشته زيبايي تنها خودم هستم اما در استقامت هستند افرادي همچون هدي فتاحي، پريا محمدي و چند نفر ديگر.
چه افرادي در رسيدن شما تا اين مرحله نقش داشتند؟دکتر هاني مزاهري من را کمک کردند. همچنين آقاي سعيد شايعي نژاد که استاد من در رشته زيبايي است که جا دارد از ايشان تشکر ويژه بکنم.
خود شما اسب داريد؟نه. هنوز لازم نمي بينم که اسب بخرم. البته با هزينه هاي زياد پانسيون و علوفه اصلا به صرفه نيست که اسب بخرم و مي دانم بسياري از جوانان بخصوص دختر خانم ها اين مشکل را دارند.
بهترين اسبي که دوست داشتي؟اسب خنجر. اين اسب قهرمان کورس بود و در سنين چهار و پنج سالگي حدود پنج قهرماني در سطح کشور را کسب کرد. در مسابقات اخير زيبايي هم خودم آموزشش دادم و توانست نائب قهرمان اين مسابقات شود.
واقعا مسابقات زيبايي هم مثل سوارکاري هيجان دارد؟بله. دقيقا همان هيجان را دارد. من که اينطور هستم. مثلا براي شرکت در يک مسابقه زيبايي حدود چهار ماه تمرين مي کنم. مثلا آموزش مي دهم که اسب چگونه جلويم بايستد، چگونه عکس العمل نشان دهد، در کنارم راه بيايد که طي چند ماه آرام آرام اين آموزش ها را ياد مي گيرد.
در ميان مسابقه هم همين حرکات را انجام مي دهيد؟بله دقيقا همين حرکات و مزيد بر آنها بايد جلويمان بايستد، چند قدمي بايد با سوارکارش راه بيايد. سپس به سمت چپ مي کشانيمش و در آخر يک سر و گردن بايد نشان دهد. همچنين براي اينکه اسب به اصطلاح کپ نکند، در موقع تمرين بر روي بشگه مي زنيم و سر و صدا ايجاد مي کنيم تا هنگام وارد شدن به ميدان و شنيدن صداي موسيقي و صداي تماشاچيان اسب کپ نکند. همه اينها باعث مي شود که اين ورزش به يک رشته ورزشي پرهيجان بدل شود. چراکه بعد از اين همه مدت براي تمرين تنها يک يا دو دور اسب را به مدت دقايقي کوتاه در ميدان مي گردانيم. حال اگر کسي نتواند بعد از اين همه زحمت نتيجه بگيرد واقعا به لحاظ روحي اذيت مي شود.
تا حالا چنين وضعيتي براي شما پيش آمده؟بله اما نه به اين صورت. اسبي با نام شقران بود که اخيرا در شرکت در مسابقات يزد آماده شده بود. اسبي بود که من طي چند سال آموزشش دادم. شقران از اسب هاي خالص ايراني است که قهرمان قهرمانان شده. در يزد قهرمان قهرمانان غرور ملي ايران شده بود. من با اين اسب قرار بود در مسابقات زيبايي يزد شرکت کنم و چون يک دقيقه دير رسيدم از مسابقات حذف شدم. لحظه اي واقعا دردناک بود که هيچ وقت فراموش نمي کنم.
سعي کرديد دختري را آموزش و تربيت کنيد که راه شما را ادامه بدهد؟ اصلا چنين دختري پيدا مي شود؟بله پيدا کردم. حالا هم دارم تمرينش مي دهم که وارد استقامت شود. اگر در استقامت مقام آورد کم کم به سمت زيبايي ترغيبش مي کنم تا جايي که به جاي خودم فعاليت بکند.
چند سالش است؟عاطفه نجيب که حدود 15 سال سن دارد که در سوارکاري اش واقعا موفق است و به نظر من مي تواند تبديل به چهره اي موفق در اين حوزه شود.
اگر قرار باشد شما بهترين اسب هاي استان را انتخاب کنيد، کدام ها را انتخاب مي کنيد؟از نظر من در اسب هاي خالص که فقط شقران حرف اول را مي زند. در خالص ماديان هم لتک بردبار و در ناخالص زيباترين سيلمي سال سراج است که وارداتي از کشور امارات است. زيباترين ماديان هم از نظر من ميسون است.
نظرتان در مورد کشش از اسب هاي خارجي چيست؟اسب اصيل متعلق به همين جا است. اسب اصيل عرب خالص ايراني خاستگاهش خوزستان است. در اينجا اشخاص زيادي داريم که اطلاعات خيلي خوبي در مورد اسب دارند. مثلا آقايان عنافچه، عباسي، بردبار، هلاکوپور و ... از فعالين در اين حوزه هستند. من پيشنهاد ميکنم که اهالي اسب از اسب هاي خوزستاني کشش بکنند. کشش از توليدات ما باعث ارتقاء سطح کيفي اسب هاي ما مي شود. مثلا قيصر که از توليدات داخلي است در مسابقه با امتياز داران اسب هاي وارداتي همه را شکست داد و اين نشان از آن دارد که توليدات داخلي به لحاظ کيفي به مراتب از خارجي ها بهتر هستند.
و سخن آخر؟سخن آخرم تنها تشکر است. تشکر از استادم آقاي شايعي. از پدر و مادر و دايي مهربانم که من را وارد اين رشته کرد همچنين از تمامي اسبي هاي عزيز که هميشه من را تشويق مي کردند و در نهايت از رسانه ها که با توجه به جامعه اسبي باعث قوت قلب اين مجموعه مي شود.
لباست هم قشنگه.