خوزنیوز / قاسم منصور آل کثير : چندي پيش قائم مقام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در امور قرآنی، در جمع قاريان قران در اهواز گفت: خوزستان به جهت انس مردم به زبان عربی، میتواند پرچمدار امر اكثری حفظ قرآن در كشور باشد. حجتالاسلام حميد محمدي گفت: همچنين درکشور ما بسیاری هنوز روخوانی قرآن را بلد نیستند و بیشتر مردم، مفاهیم را نمیدانند. اما استان خوزستان به دلیل اینکه با عربی آشنایی و انس دارد وضعیت آن نسبت به دیگر استانها بهتر است. اين گفته مصاديق فراواني دارد؛ گروه پرآوازه ثقلين و سرپرست آن مهدي دغاغله يکي از همين نامهاست که تا مدتها در کشور و جهان درخشيد. و اين قافله سر دراز دارد.
رعد آلوغبيش نوجوان 17 ساله يکي از قاريان قران شهر شادگان است. آلبوغبيش از سال 83 شروع به تلاوت کرد و سال 84 در مسابقات اذان مدارس شرکت کرد که توانست در شهرستان شادگان در مقطع ابتدايي مقام اول را کسب کند. او پيش از اين در مقطع پنجم ابتدايي نيز در بخش قرائت اول شد.
غبيشاوي معتقد است که استان خوزستان در حفظ قرآن مجيد مخصوصا شهر شادگان توانايي بسيار شگفت انگيزي دارد و مي توان با ايجاد فضاهاي مناسب براي قاريان شهرستاني به اهداف کشورمان در حوزه حفظ و تلاوت قرآن رسيد.
از آغاز فعاليتهاي قرآني خودت بگو.سال اول راهنمايي فقط در بخش قرائت شرکت مي کردم و موفق به کسب مقام اول در شهرستان شادگان شدم. سپس وارد مسابقات منطقه اي شدم که بين 13 شهر از استان برگزار شد نيز دوم شدم و بعد از آن به مسابقات استاني راه يافتم که مجددا مقام دوم را کسب کردم. در مسابقات اوقاف در شهرستان شادگان اول شدم و براي اولين بار به مسابقات منطقه اي کشوري رفتم اما به دليل نداشتن تجربه کافي و ديگر مشکلات باز هم مقام دوم را دريافت کردم.اين مسابقات بين استان هاي فارس، يزد و خوزستان بود که در شيراز برپا شد.
در استان پارسال و امسال يک رقيبي دارم که فوق العاده حرفه اي است. رقيب من دو سال بزرگتر از من است. به دليل برخي مسائل با اينکه دو سال از من بزرگ تر بود اما در يک مقطع تحصيل مي کرديم. و حالا در قرائت رقيب من شده. اسمش عدنان مومني و قاريان خرمشهري است. او از من بزرگتر است و سابقه بيشتري در قرائت دارد.
بارها چون مومني رقيب من بوده نتوانستم اول شوم. در مسابقات قرائت در حميديه اول شدم و در مرحله دوم در بين 13 شهر که به صورت استاني برگزار شده بود چون ايشان رقيب من بود نتوانستم اول شوم و مقام دوم را کسب کردم.
پس رقابت تنگاتنگي با عدنان داري؟بله رقابت تنگاتنگ است. يادم مي آيد که يکي از دوستانم که از من بزرگتر و هم مقطع عدنان بود همين مشکل را داشت و هميشه از عدنان شکست مي خورد تا اينکه همين مشکل براي من نيز پيش آمد و روزي دوستم آمد و با حالت طنز گفت: خبر خوبي دارم، عدنان مومني از اين به بعد رقيب تو شده. من در جاي خود خشکم زد. مبهوت شده بودم که چه بايد بکنم.
صداي عدنان ويژگي خاصي دارد؟يک سري از حنجره ها خاص هستند. حنجره مومني جز آن دسته است و حنجره اي خوب دارد. در سال 88 در زمينه قرائت و صوت من را به عنوان پديده استان معرفي کردند. بعد از اينکه از مسابقات برگشتم، صدايم وارد بلوغ شد و همينطور ماند. قبلا صدايم نازک بود. من آن زمان مي توانستم با صدايم اوج خوبي بياورم و اصلا هم کم نمي آوردم. ولي حالا ممکنه اگر يک اوج بروم صدايم کم بيارد که قطعا به خاطر بلوغ است.
اين بلوغ صدا تا کي ادامه دارد؟البته بلوغ تا سن 20 سالگي است و بعد از آن به طور کامل رفع مي شود و دوباره صدا به آن حالت سنگينيش بر مي گردد. من در حال اوج در قرائت بودم که يکباره بلوغ، صداي من را پايين آورد. ممکن است حنجره هايي که به بلوغ نمي رسند تا سن 20 يا 30 سالگي ايست بکند و خسته شود. اما باقي حنجره ها که 5 يا 6 سال است در حال استراحت باشند بعد مجدد اوج مي گيرد ولي باقي حنجره ها ممکنه زودتر خسته شوند. به گمانم حنجره من چون يک دوره استراحت داشته ممکن است در سن 40 يا 45 سالگي خسته شود.
با مومني تنها يک رقيب هستي؟من مومني را خيلي دوست دارم و هميشه زمان مسابقات خيلي او را تشويق مي کنم حتي وقتي رقيب من باشد. ما با هم دوست هستيم و رقابت سالمي بين ما است. عدنان پارسال که براي مسابقات کشوري به تهران رفته بود متاسفانه در آنجا سخت مريض شد و نتوانست مقال اول را کسب کند و دوم شد. اگر عدنان سال گذشته اول مي شد من امسال در مسابقات کشوري شرکت مي کردم چراکه اگر کسي يک بار در مسابقات کشوري مقام اول را کسب کند، سال بعد نمي تواند در همان رشته شرکت کند. به همين خاطر مي دانم که امسال نيز او در مسابقات استاني از من جلو مي زند و عملا نمي تواتم در مسابقات کشوري شرکت کنم پس اميدوارم که عدنان امسال اول شود، در غير اينصورت بعيد مي دانم که سال هاي آينده ادامه بدهم.
انتظار داشتم پارسال مومني اول شود که من سال بعد بتوانم براي مسابقات کشوري قرائت شرکت کنم. امسال هم که دوم شدم به عدنان گفتم، اگر امسال به مسابقات کشوري راه پيدا کردي و اول نشدي ممکن است ديگر در مسابقات شرکت نکنم.
فقط در مسابقات دانش آموزي مي تواني شرکت بکني؟اين مسابقات بين دانش آموزان کشور است. اما مي شود در حوزه هاي مختلف نيز شرکت کنم. مثلا در حوزه اوقاف مي توانم شرکت کنم. من در 14 سالگي در مسابقات اوقاف شرکت کردم که رده سني اين مسابقات از 16 سال به پايين بود و رقباي من دو يا سه سال از من بزرگتر بودند. اگر وارد دانشگاه شوم مي توانم در مسابقات دانشجويي شرکت کنم همچنين در مسابقات اوقاف، بسيج و...
بخش مسابقات دانش آموزي فقط يک تجربه است و نوجوان آنجا تنها خودش را مي تواند بشناسد و شکوفا شود. در اصل اعتبار مسابقات اوقاف خيلي بالاتر از مسابقات قراني دانش آموزي است. اما يک قاري براي اينکه بتواند در مسابقات اوقاف شرکت کند بايد زياد تمرين کند اما در شادگان امکاناتي وجود ندارد.
وضعيت قاريان در شهرستان شما چطور است؟ما در شادگان استاد نداريم. اصلا جلسات تخصصي قرائت و ... در شهرستان ما وجود ندارد. من براي يک جلسه قرائت يکي دو ساعته بايد شب از شادگان يک ماشين دربست کنم و به اهواز بيايم که دو ساعت کلاس خصوصي قرائتم را نزد استاد دغاغله بگذرانم و دوباره به شادگان برگردم. اين رفت و آمدها واقعا سخت است. پارسال در شدت سرماي زمستان به اهواز مي آمدم که رفت و آمدها واقعا اذيت کننده بود. بارها به خانواده ام اصرار کردم که به اهواز منتقل شويم اما پدرم به دليل موقعيت شغلي که دارد نمي تواند منتقل شود.
مگر اداره هاي مربوطه به شما کمک نمي کنند؟اصلا اداره اوقاف شادگان مثل اهواز فعال نيست. آنجا فقط مي شنوم که اداره اوقاف وجود دارد، حتي نمي دانم ساختمانش کجاست. تنها برخي اوقات سازمان تبليغات اسلامي گاهي کلاس هاي محفل انس با قران مي گذارد و از قاريان کشور براي قرائت دعوت مي کند. از نظر من کلاس هاي تخصصي خيلي مهم تر است. در محافل انس با قران تنها فقط قرائت است. اگر ما کلاس هاي تخصصي براي پرورش قاريان در شهرستان نداشته باشيم چگونه ممکن است نوجواني بيايد و در اين محافل به طور آبرومندانه از طرف شهرستان ما قرائت کند؟ اين درحالي است که شادگان در سطح استان قاريان حرفه اي دارد.
دليل اينکه شادگان قاريان خوب و حرفه اي دارد چيست؟صداهاي خوزستان بهترين صداهاي کشور هستند و همه اين را مي دانند. در خوزستان نيز صداي شادگاني ها نسبت به ساير استان داراي سطح بالاتري است و در نتيجه قاريان شادگاني در کل کشور مطرح هستند. در شهرستان ما استعدادهاي فراواني وجود دارد. نابغه هاي فوق العاده اي را ديدم و مي شناسم. در دوره راهنمايي دوست نابغه اي داشتم که گويي يک باره از زير زمين سبز شده باشد؛ مجتبي عساکره. ايشان سال اول راهنمايي بدون داشتن هر گونه پيشينه در قرائت در مسابقات اذان شرکت کرد. مستقيم بدون هيچ تمرين و تجربه اي به مسابقات کشوري راه پيدا کرد و دوم شد. با اينکه اعتقاد دارد حقش در آنجا خورده شد. مجتبي چنان اذان مي گفت که يک بار از او براي برنامه تئاتر دعوت کردند تا در پشت صحنه اذان بخواند. داور در ميان برنامه اعتراض کرد و گفت شما نوار کاست گذاشته ايد و موذن بايد بيايد و جلوي ما اجرا کند. مجتبي جلوي داوران اذان خواند و همه را متحير کرد. اما متاسفانه مشکلات زيادي در زندگيش ايجاد شد. مشکلات اقتصادي و خانوادگي زيادي داشت و به اعتياد کشيده شد و در نهايت در مسير اهواز با موتور تصادف مي کند و کشته مي شود. او نابغه بود اگر تا حالا مي ماند و مشکلي نداشت قطعا در دنياي قرائت مشهور مي شد.
اگر کسي دست او را مي گرفت اين طور نمي شد. دوستان زيادي در شادگان دارم که مقام کشوري دارند. هادي قنواتي يکي ديگر از آنها است. در شادگان حتي قاريان زن زيادي وجود دارد. يکي از خانم ها سه بار متوالي در کشور اول شد. خانم «نزيهه جنامي» سال اول در بخش قرائت شرکت کرد و مقام اول را دريافت کرد، سال دوم در بخش حفظ قرآن نيز اول شد و سال سوم مجدد در قرائت مقام اول را به خودش اختصاص داد. سيد جاسم موسوي ايشان مقام اول بين المللي در مسابقات الکوثر را دارد که از اهالي شادگان است.
حرف آخر؟استادي داشتم به نام علي بلاسم. او واقعا در حق من پدري کرد و وقتي کوچکتر بودم در ايام مسابقات قرآن در کوچه بازي مي کردم وقتي مي ديدم در خانه شان باز است فرار مي کردم که مبادا من را ببيند. او دستم را گرفت. دقيقا مثل يک پدر و از او متشکرم...