تالاب بامدژ اهواز که از جمله مهم ترین سایت های پرنده نگری خوزستان محسوب می شود در مجاورت 37 روستا قرار دارد و دارای 4 هزار هکتار است که با تصرف های انجام شده، ایجاد حوضچه ماهی، خشک شدن عمدی آن از سوی کشاورزان، سرازیر شدن سموم دفع آفات نباتی، صید ماهی با سم و همچنین ایجاد زهکش، روز به روز از مساحت آن کاسته می شود و حیات گیاهان، پرندگان و آبزیان به مخاطره می افتد
خوزنیوز / مجتبی گهستونی: تالاب بامدژ اهواز که از جمله مهم ترین سایت های پرنده نگری خوزستان محسوب می شود در مجاورت 37 روستا قرار دارد و دارای 4 هزار هکتار است که با تصرف های انجام شده، ایجاد حوضچه ماهی، خشک شدن عمدی آن از سوی کشاورزان، سرازیر شدن سموم دفع آفات نباتی، صید ماهی با سم و همچنین ایجاد زهکش، روز به روز از مساحت آن کاسته می شود و حیات گیاهان، پرندگان و آبزیان به مخاطره می افتد.
در تازه ترین خبرهای به دست آمده از وضعیت فعلی، شرایط بدین گونه است که بخشی از کشاورزان منطقه تصمیم دارند بخش های دیگری از این تالاب را خشک کرده و به مزارع خود اضافه کنند.
به گزارش خوزنیوز، با توجه به اینکه فصل گرما در خوزستان زودتر از بسیاری استان های کشور فرا می رسد و دبی تالاب کاهش پیدا می کند، خطر تصرف و خشک شدن تالاب بامدژ به عنوان یکی از مناطق زمستان گذرانی پرندگان بیش از پیش است.
ساخت سد در بالا دست این تالاب و ساخت کانال توانا برای متصل شدن کرخه و دز، همچنین احداث کانالی به طول هفت کیلومتر در مجاورت این کانال (که به قصد زهکشی و استفاده از زمینهای اطراف تالاب ایجاد شد) به مرور زمان بامدژ را به آستانه بحران کشانده است.
بی توجهی به حیات تالاب بامدژ در سال های گذشته به قدری فراوان بوده که این تالاب در زمره هیچ کدام از مناطق چهارگانه محیط زیستی (پارك ملي، پناهگاه حيات وحش، منطقه حفاظت شده و اثر طبيعي- ملي) قرار نگرفته است و مدتی است که اداره کل محیط زیست خوزستان به سازمان مرکزی حفاظت محیط زیست پیشنهاد داده است تا این تالاب در زمره مناطق حفاظت شده قرار گیرد.
پيش از اين دفتر بررسي هاي زيست محيطي در معاونت مطالعات پايه و طرح هاي جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان عنوان كرده بود که انجام برنامه ريزي در خصوص مديريت تالاب، پيشنهاد طرح هاي اجرايي و مطالعاتي، ارائه برنامه حفاظت و پايش مداوم منابع تالابي، تعيين كاربري هاي متناسب با وضع كنوني تالاب، احياء عرصه هاي تخريب شده، آموزش عمومي در سطوح مختلف، قرار دادن تالاب بامدژ در ليست مناطق چهارگانه، ايجاد هماهنگي ميان سازمان ها و ارگان هاي ذيربط با حفاظت تالاب از جمله موارد اساسي و ضروري است كه باید در مديريت تالاب بامدژ مد نظر قرار گيرد.
این تالاب که منبع بیش از 200 گونه گیاهی، ، بیش از 140 گونه پرنده و 40 گونه جانوری دیگر و انواع ماهی بوده است، می تواند در تغذيه آب هاي زيرزميني، تنظيم جريان آب، كنترل سيلاب ها، تعديل در آب و هوا، منبع توليد فراورده هاي طبيعي، ايجاد مناطق گردشگري، بانك ژن، برگزاري بازديدهاي آموزشي و پژوهشي و... مورد توجه قرار گيرد.
در میان گونه های گیاهی این تالاب می توان به خارشتر خزري و ايراني، ترنجبين، شيرين بيان، خارپنبه، شاه تره، گل گاوزبان، پونه، كُنار، تاج خروس، ني، گاگله اشاره کرد. همچنین از گونه های جانوری می توان پستانداراني همچون روباه، شغال، گرگ، كفتار، سمور، خفاش، خارپشت را نام برد. در میان ماهیان نیز كپور، شيربت، بني، حمري، بياح در این تالاب زندگی می کنند و خزندگان و دوزيستاني همچون قورباغه، وزغ، لاك پشت، گكو، مار و... و همچنین در میان پرنده گان بومي و مهاجر بيشترين سهم متعلق به خانواده چكاوكيان، حواصيليان، مرغابيان، آبچليكان است و در سایر پرندگان می توان به اردك مرمري از گونه هاي در معرض خطر، چنگر، ليكو خوزي، باكلان، ماهي خورك، اگرت، چوپ پا، آبچليك، بلبل و... اشاره كرد که در تنظيم اكوسيستم بامدژ نقش دارند.
این تالاب در فاصله حدود 40 كيلومتري شمال غربی اهواز و در مسیر راه آهن اهواز به اندیمشک قرار داد که در ميان چشماندازهاي شهرستان اهواز نمونه منحصر به فردي است و خرمي و سرسبزي آن در صورت بهره برداری صحیح از آن از چشماندازهاي زيباي طبيعي است که نظر هر بينندهاي را به خود جلب ميکند. تناوب و توالي رويشگاههاي گياهي با آب و خشکي براي شمار زيادي از پرندگان مهاجر شرايط مطلوب و مطمئني براي زندگي، آشيانهسازي، تخمگذاري، تغذيه و زمستان گذراني فراهم ميکند.