يك عيلامشناس براساس مدارك باستاني يافتشده در محوطهي تاريخي «ارجان» ادامهي حكومت عيلاميها را در سالهاي بين 647 پيش از ميلاد تا شكلگيري هخامنشيان اثبات كرد.
به گزارش خوزنیوز به نقل از ايسنا، خاوير آلوارز ـ مون (عيلامشناس) با حضور در موزهي ملي ايران سخناني را با عنوان «ميراث عيلامي هخامنشيان» مطرح و در آن مطالبي را دربارهي خلأ تاريخي كه نسبت به ادامهي حكومت عيلاميها در برههاي از زمان وجود داشت، ارائه كرد.
او ابتدا آثاري از دورهي عيلامي را كه تا كنون در ايران يافت شدهاند، مانند نقشبرجستههاي كول فرح در استان خوزستان معرفي كرد و سپس گفت: يكي از مسائل قابل توجه در دورهي عيلام نو اين است كه وقتي شاههاي آشوري در سال 647 پيش از ميلاد به سرزمين عيلام باستان حمله كردند و شوش را به آتش كشيدند در متون تاريخي خود اينطور نوشتند كه «ما عيلاميان را از بين برديم».
وي با اشاره به اينكه اين موضوع را بيشتر پژوهشگران قبول كردند، اظهار كرد: پس از اين اتفاق، شكلگيري دورهي هخامنشيان مطرح شد، به اين ترتيب يك خلأ تاريخي نسبت به ادامهي حكومت عيلاميان وجود داشت كه براساس مدارك باستاني بهدست آمده از كاوشهاي باستانشناسي محوطهي تاريخي ارجان، اين خلأ پر شده است.
اين عيلامشناس ادامه داد: از سال 647 تا 530 پيش از ميلاد كه حكومت هخامنشيان شكل گرفت آثار بهدست آمده از محوطهي تاريخي ارجان به اين تاريخ متعلق است كه در واقع، ادامهي حكومت عيلاميان را نشان ميدهد.
خاوير آلوارز ـ مون با بيان اينكه همواره تصور ميشد هخامنشيان هنر خود را از آشوريها ياد گرفتهاند، افزود: آثار و نقشبرجستههاي موجود نشان ميدهد كه هخامنشيان هنر خود را در بخش معماري و نقشبرجسته از عيلاميها آموختهاند.
به گزارش ايسنا، خاوير آلوارز ـ مون كه تحصيلات خود را در مدرسهي عالي لوور در كشور انگليس و دانشگاه بركلي كاليفرنيا گذرانده است، يكي از سرشناسترين افراد حاضر در جهان در حوزهي عيلامشناسي است. او كه اكنون در دانشگاه سيدني استراليا تدريس ميكند شاگرد عيلامشناسان بزرگي مانند پير آميه و ديويد استروناخ بوده است.
او در سال 2003 ميلادي نتايجي را كه از حفاريهاي باستانشناسي ارجان بهدست آمده بود مطالعه كرد و در نهايت، چنين نتيجهاي را نسبت به حكومت عيلاميان بهدست آورد. اين عيلامشناس همچنين كتاب خود را دو سال پيش دربارهي ارجان منتشر كرده است.
كاوش در محوطهي تاريخي ارجان حدود 20 سال پيش انجام شده و يكي از كاوشگران آن، احسان يغمايي بوده كه به مدت دو فصل حفاري باستانشناسي در ارجان انجام داده است.
اين باستانشناس در گفتوگو با خبرنگار ايسنا دربارهي نتايج مطالعات خاوير الوارز- مون با تأييد اينكه بخشي از آثار پيداشده در ارجان، چيزي است كه پس از سقوط نينوا سهم عيلاميها شد، اظهار كرد: من پس از پايان يافتن كاوشهاي باستانشناسي، تمام مطالب و گزارشهاي خود را به سازمان ميراث فرهنگي ارائه كرد؛ ولي اين گزارش نهايي با همهي عكسهايش گم شد. پس از آن، در دورهي مديريت جليل گلشن (بهعنوان معاون پژوهشي) كپي ديگري از آنچه بهصورت دستنوشته وجود داشت در اختيار سازمان قرار دادم كه آن گزارش نيز هنوز چاپ نشده است.