بدون مقدمه می خواهم در ارتباط با موضع "شهروشهروندی "مطالبی را عنوان کنم که شاید خاطر بعضی از دوستان و ....آزاردهد!اما هدف این نوشتار محکوم کردن این وآن نیست ! بلکه موضوع فراتراز این است که بخواهیم اسم فرد وگروهی را بیاوریم زیرا این موارد متاسفانه هم در ساحت روزنامه نگاری وهم از جهتی در عرصه ای فعالان سیاسی َاجتماعی َ-فرهنگی و نیز ورزشی جامعه مشهود است !
حال براستی این موارد چیست و شامل چه ادبیات و جهت گیری هایی است!
در ابتدا باید بگویم با چه کسانی و چه معیاری می توانیم دایره شمولیت واژگان شهروشهروندی را در جامعه تعمیم دهیم !
بایستی دو واژه ی انتزاعی و فکری را تفکیک کنیم که" شهر و روستا" به عنوان دو مفهوم در ادبیات جغرافیایی - فرهنگی و اجتماعی با خروجی هایی همانندکارکرد اقتصادی ِ تولیدی و اخلاقی متفاوت را در دایره این دو مفهوم را باید تفکیک کنیم .
به عبارتی وقتی می گویم طرف شهروند ایرانی است این شامل همه روستاییان و شهروندان(شهرنشینان) است و به معنای وسیع تری همه کسانی که شناسنامه شهروند ایرانی دارند اعم از مسئول و شهروند همه حقوق و مطالباتی دارند که احترام به همه موارد استثنا ندارد !
ظرفیت سازی و افزایش توان تحمل یکدیگر موضوع سیاسی نیست که جناح و افرادی بخواهند آن را برای خود و برعلیه دیگران استفاده کنند که چگونه می شود بدون اینکه به فرد یا گروهی توهین و بی احترامی شودو امنیت فردی و اجتماعی را زیر سئوال برد انتقاد و یا ایده ای را منتقل ساخت!
دوستان بیاید کمی صریح تر باشیم !
آخرین مورد در ارتباط با موضوع شوراو شهرداری اهواز است که فکر می کنم در آینده بیشتر می شود بسیاری از عوامل درونی و بیرونی چالش های بوجود آمده در گذشته و حال این نهاد مدنی را آسیب شناسی ونیز واکاوی نمود !!.
به طور خلاصه انتخابات شورا و انتصاب های مختلفی که این شورا داشته است را نباید با یک زاویه صرف خوب و بد اندازه و مورد قضاوت قرارگیرند!که این شورا علی رغم انتقادهایی که به آن وارد است و اتفاقا خود اعضای منصف هم به آن اعتراف کردند را باید به گونه ای به بحث بگذاریم که اولا اعضای کنونی و نیز اینده شورای شهر و نمایندگان مردم درمجلس و حتا سایر مدیران ارشد و میانی ادامه می یابد !
به دلایلی ذکراین مطالب در شرایط حساس کنونی شهر و شهرداری اهواز به صورت کلی مطرح می شود و بیان جزییات برخی موارد مطابق قوانین جزایی و مدنی قابل طرح نیستند زیرا ما زمانی می توانیم حکمی را در ارتباط با موضع گیری افراد این سو و آن سوی شورا و شهرداری بدهیم که اداب نقد و منتقد و اطلاعات جامع تری داشته باشیم .
از طرفی یکی از مواردی که نگارنده را بیشتر متاثر نمود این فرهنگ غلط مطرح کردن و سپس رد نمودن افرادی تحت عنوان کاندیدیا و نامزدهای تصدی پست شهرداری اهواز به هیچ وجه قابل پذیرش نبوده است که برخی صاحبان نشر و مطبوعات خوزستان بدون آنکه ریسمان و ترازوی برای مخاطب خود فراهم سازند به قولی خود می برند و خود می دوزند!یعنی کافی است موضع گیری و حمایت این دوستان را در گذشته رصد کنید و ببینید چگونه ادبیات گذشته خود را وارونه می سازندو بعد به دلایلی موضع خود را اصلاح میکنند !
این حق هم باید برای این دوستان در نظر گرفت که بخواهند منافع شخصی و گروهی خود را لحاظ کنند ولی این حق برای شهروندان محفوظ است که بپرسند شما نمی توانید از طرف ما به عنوان سخنگوی یک طرفه افراد در جامعه که به دلایلی در دایره دوستان و یا غیر قرار گیرند سخن بگویید!
به اعتقاد بنده همه افراد و گروه هایی که تا زمانی که به مردم و بیت المال دست کج نداشته باشند قابل احترم و حقوق شهروندی هستند که رعایت قواعد مدنی ِ سیاسی و اجتماعی ایجاب می کند که ما به نظرات و انتقادات همه این افراد احترام بگذاریم .
شاکله این گفتار در این خلاصه می شود که ما انسانها همواره از سوی خداوندو تحت شرایطی پست و جایگاهی موقت را در جامعه به امانت در اختیار می گیریم که هریک با نمره ای منفی و مثبت نخست در وجدان و نیز در میان افکار عمومی در معرض قضاوت افراد قرار میگیرم .
حال با این تفاسیر این نکته مهم قابل طرح است که واقعا این همه هیاهو و جنجال برای چیست ! چرا افرادی تحت هرعنوانی چه نویسنده و چه نماینده و مدیر این حق را به خود می دهند که نسبت به حقوق جامعه و دیگران تعدی کنند و قواعد بازی و نقش شهروندی خود را فراموش می کنند ! چرا بعضی دوستان فکر میکنند با سیاسی بازی که در ذات اصلا هم بد نیست! همه امور را قصد دارند سیاسی کنند ! این رعایت اصول انتخاب ِانتقاد و تشویق در کجای ادبیات ما قرار دارد!
آیا صرف اینکه ما فلان عنوان را داریم حق داریم در غیاب و حضور دیگران بدترین موضوع گیری ها را در برابر یکدیگر قرار دهیم !
آیا صرف این که بگویم ما شهروندیم و....کفایت می کند !
دوستان شهروند به شکل حقوقی و مدنی خود دارای اصول و ضوابطی است که رعایت آنها خط قرمز همه باید باشد و نه فقط قشر و گروه خاصی !
در پایان ذکر این نکته ضروری به نظر می رسد که مطالب فوق بیشتر حالت کلی و با هدف کمک به فضاسازی سالم محیط فرهنگی َاجتماعی و سیاسی جامعه خوزستانی بیان گردیده است و مخاطب آن شامل نویسنده و همه فعالان است که رعایت اصول و قواعد بازی و ایفای مثبت نقش شهرو شهروندی به شکل مدنی پیش شرط قرار گرفتن در عنوان و مفهموم "شهروندی " است .
راستی نظر شما دراین ارتباط چیست !