به گزارش خبرگزاری فارس از اهواز حسین عشقی ظهر امروز در جلسه شورای ثبت مکان رخدادهای دفاع مقدس با موضوع یادمان های دفاع مقدس، محدودههای عملیاتی و آثار بجا مانده، آغاز حرکت راهیان نور را دوران دفاع مقدس عنوان کرد و اظهار داشت: همزمان با دوران دفاع مقدس، ابتدا خود خانواده شهدا در مناطق عملیاتی حضور مییافتند. در گامهای بعد جهاد سازندگی برای کمک به رزمندگان در مناطق حضور مییافت. بعد از آزادسازی مناطق عملیاتی، عدهای از افراد به مناطق اعزام میشدند که نمونه بارز آن بعد از آزادسازی شهرستان هویزه در 8 اردیبهشت سال 61 بود که عدهای از افراد برای بازدید مراجعه کردند و از همان زمان نیز عدهای برای بازدید از مناطق عملیاتی مراجعه کردند.
وی با اشاره به شناسایی 150 منطقه در استان، افزود: اساسنامه شناسایی، حفظ و ثبت یادمانهای دفاع مقدس در اسفند83 به تصویب رسید و بعد از آن کار شناسایی یادمانها آغاز شد.
عشقی بیان کرد: یادمانها دفاع مقدس جنبه ملی دارند و از 150 یادمان شناسایی شده،47 نقطه ثبت شدهاند.
وی به شکلگیری خاص قرارگاه حفظ ابنیه و آثار سرزمینی دفاع مقدس استان در اواخر سال 1383 اشاره کرد و گفت: در آن سال با توجه به حجم بالای یادمانهای دفاع مقدس و پایتخت بودن خوزستان در زمینه دفاع مقدس، مقرر شد سازمانی جدا و مستقل از بنیاد خوزستان تشکیل شود و با نام قرارگاه حفظ ابنیه و آثار سرزمینی دفاع مقدس استان خوزستان آغاز به کار کند و از نیمه دوم سال 1385 فعالیت آغاز شد.
عشقی ادامه داد: یک سال بعد مطالعه و شناسایی یادمانها نیز آغاز شد و طرح جامعی برای تمامی یادمانها تهیه شد و فعالیت آغاز شد. در این میان توسعه یادمانها، به اعتبار خاصی نیاز دارد که در توان حفظ بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس نیست، به همین دلیل گام به گام فعالیت آغاز شد.
وی در خصوص فعالیت موزه دفاع مقدس استان خوزستان نیز تصریح کرد: این خواسته در اغلب شهرستانهای کشور به مطالبه عمومی تبدیل شده است و همه استانها درخواست ساخت و راهاندازی آن را دارند. البته بعضی از آنها به بهرهبرداری رسیدند و بعضی دیگر در حال بهرهبرداری هستند.
عشقی بیان کرد: با روی کار آمدن دولت خدمتگزار نگاه ویژهای به راهیان نور شد و اقدامات جدیدی صورت گرفت ولی میتوان گفت که در سه سال اخیر و پس از راهاندازی قرارگاه حفظ ابنیه خوزستان، کارهایی صورت گرفته است که معادل 10 برابر اقدامات صورت گرفته در 15 سال فعالیت بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خوزستان بوده است.
وی افزود: در این میان برای برخی از یادمانها با وجود این که شاهد حماسهآفرینی شهیدان و رزمندگان بودند اما به دلایلی مورد توجه قرار نگرفتهاند و راهیان نور در آن مناطق حضور نداشتهاند نیز برنامهریزی صورت گرفته است. برای مثال یادمان شهدای هور که محل شناسایی شهید علی هاشمی است، با برنامهریزی مدونی در ابتدای سال جدید پذیرای راهیان نور قرار خواهد بود و تدارکات لازم چیده شده است. یادمان دیگر، یادمان ابوحمیظه است که با توجه به این که این منطقه 96 شهید را تقدیم انقلاب کرده است ولی گلزار شهدا در آن احداث نشده و بنا داریم که یادبود شهدا را در آن ایجاد کنیم.