تاریخ انتشار: ۲۳ بهمن ۱۳۹۰ - ۲۳:۲۱
کد خبر: ۱۴۵۹۲
تعداد نظرات: ۴ نظر
نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره

«كول فرح» در حصار!

نقش برجسته‌هاي كول فرح ايذه مورد تجاوز مردم قرار گرفته است. متاسفانه مردم در اطراف اين نقش برجسته‌ها زمين دارند. به همين دليل مطالباتي نيز دارند. منظور اين نيست كه مردم به دليل داشتن مطالبات مقصر نيستند اما به دليل نبود اطلاع‌رساني و توجيه نكردن مردم منطقه در خصوص اهميت نقش برجسته‌ها و جايگاه آن‌ها در اقتصاد، فرهنگ و پيشرفت آن‌ها توسط مراكز متولي از جمله سازمان ميراث فرهنگي باعث شده تا مردم خودسرانه تا فاصله 2 متري اين نقش برجسته 2700 ساله حصاركشي كنند


يك دوستدار ميراث فرهنگي گفت: بي‌اطلاعي مردم از اهميت نقش برجسته‌هاي «كول فرح» و حصاركشي اين منطقه در حال نابود كردن آن است.

 فرامرز خوشاب در گفت‌وگو با ايسنا بيان كرد: نقش برجسته‌هاي كول فرح ايذه مورد تجاوز مردم قرار گرفته است. متاسفانه مردم در اطراف اين نقش برجسته‌ها زمين دارند. به همين دليل مطالباتي نيز دارند. منظور اين نيست كه مردم به دليل داشتن مطالبات مقصر نيستند اما به دليل نبود اطلاع‌رساني و توجيه نكردن مردم منطقه در خصوص اهميت نقش برجسته‌ها و جايگاه آن‌ها در اقتصاد، فرهنگ و پيشرفت آن‌ها توسط مراكز متولي از جمله سازمان ميراث فرهنگي باعث شده تا مردم خودسرانه تا فاصله 2 متري اين نقش برجسته 2700 ساله حصاركشي كنند.

وي افزود: وقتي پي‌گير اين مساله شديم مردم ادعا كردند كه اين زمين‌ها به آن‌ها متعلق است و در صورتي آن‌ها را واگذار مي‌كنيم كه دولت پول آن‌ها را بدهد؛ دولت نه پول مي‌دهد، نه همكاري مي‌كند و نه امكاني را فراهم مي‌كند تا ما از طريق آن بتوانيم ارتزاق كنيم و اقتصاد خود را توسعه دهيم.

 او خاطرنشان كرد: همه اين زمين‌ها متعلق به مردم هستند و آن منطقه حريم مناطق طبيعي است اما به دليل نبود اطلاع‌رساني آقايان ميراث فرهنگي مردم از حق و حقوق خود و قواعد و قوانين اطلاع ندارند و اقدام به كارهاي خلافي كردند. تعجب من از اين است كه صداي سازمان ميراث فرهنگي در اين خصوص در نيامده و حرفي نزده است.

 خوشاب توضيح داد: اين اتفاق در يك هفته گذشته‌اي كه از اين منطقه بازديد كرديم رخ داده بود. ما تذكرات لازم را به افرادي كه آن جا بودند و از جمله نگهبان داديم اما متاسفانه اين قضيه ظاهرا مدت‌هاي مديدي است كه در حال وقوع است . مردم مطالبات خود را مي‌خواهند و سازمان هم با آن‌ها همكاري نمي‌كند و احياناً توانايي آن را ندارد. در اين جا حلقه مفقوده مساله فرهنگ‌سازي است. وقتي فرهنگ‌سازي نشود معضلات هر روز افزايش پيدا مي‌كند.

وي يادآور شد: اظهارات مردم منطقه در خصوص اقداماتشان ناشي از نبود اطلاع آن‌ها از چارچوب و قواعد سازمان ميراث فرهنگي، حق و حقوق آن‌ها و مسايل حفاظتي مرمتي است. مطمئنا اين اقدامات منتهي به آسيب‌هايي به نقش برجسته‌‌ها مي‌شود. مطمئنا نقش برجسته‌اي كه مورد حصاركشي قرار گرفته در در صورت ادامه حصاركشي سقوط مي‌كند و از بين مي‌رود.

اين دوستدار ميراث فرهنگي تاكيد كرد: اين منطقه ثبت ملي شده است و در سازمان يونسكو پرونده دارد و قرار است به ثبت جهاني برسد. من به دفعات با رييس اداره ميراث فرهنگي ايذه تماس گرفتم اما ايشان جواب تلفن من را ندادند. با يگان حفاظت، سرهنگ صادقی، تماس گرفتم و اين قضايا را به اطلاع رساندم. قرار است او اين مسايل را پي‌گيري كند.

در همين حال مدير ميراث فرهنگي ايذه به خبرنگار ايسنا در خوزستان گفت: حصاركشي اطراف كول فرح را از طريق سازمان منابع طبيعي پي‌گيري كرديم.

سيد جليل رحماني بيان كرد: ‌يكي از مالكان زمين‌هاي اطراف منطقه كول فرح درختاني در زمين خود داشت كه براي حفاظت از آن‌ها 2 رديف سيم‌خاردار كشيد. منتهي رنگ اين سيم خاردارها نامناسب است و در صورتي كه اصلاح شود خيلي خوب مي‌شود و احشام نمي‌توانند از آن جا رد شوند و به نقش برجسته‌ها برخورد نمي‌كنند.

وي افزود: اين حصار نيست بلكه فنس است و تقريبا كمتر از 10 متر است. فقط رنگ ميله‌هاي فنس نامناسب است كه قرار است اصلاح شود. شخصي كه اين فنس را كشيد فقط سه ميله و 2 سيم‌خاردار كار گذاشته است. در حالي كه حصار ديوار بلندي است كه وضعيت نامناسبي دارد. اگر اين سيم‌خاردارها رنگ كاري شوند آسيبي به نماي منطقه وارد نمي‌كنند.

او خاطرنشان كرد: ‌منابع طبيعي نيز در حال انجام اقدامات قانوني براي جمع‌آوري اين فنس است و ما نيز در آن زمان تذكرهايي به مالكان آن زمين‌ها داديم چراكه در غير اين صورت بيشتر پيشروي مي‌كردند.

مدير ميراث فرهنگي ايذه اظهار داشت: ما به صورت قانوني در حال پي‌گيري اين مساله هستيم. اما در هر حال اين كار حداقل موجب جلوگيري از ورود احشام به منطقه مي‌شود و مسير آن‌ها را از اين نقش‌ها منحرف مي‌كند تا آسيبي به آن‌ها وارد نشود. اين كار از اين لحاظ خوب است و كاري است كه خود ميراث مي‌توانست انجام دهد؛ البته نه به اين صورت.

رحماني تاكيد كرد: ‌ما زماني كه آن مالك زمين فنس‌كشي كرد پي‌گير مساله شديم و كار او را متوقف كرديم. آن مالك نيز مساله را پذيرفت و حاضر بود تا آن فنس را رنگ‌كاري كند. ما از طريق منابع طبيعي نيز پي‌گيري كرديم كه با توجه به منابع ملي بودن آن زمين‌ها منابع طبيعي مجوز قانوني جمع‌آوري فنس را داد.

او يادآور شد: براي خارج كردن اين زمين‌ها از تملك خصوصي مردم بايد سازمان از طريق حقوقي پي‌گيري كند. ما مكاتبات خود را انجام داديم. بايد اولويت‌هايي را اعلام كنيم كه اعلام كرديم. اولويت‌ها براساس اهميت مناطق و مشكلاتي است كه پيش مي‌آيند. مثلاً بعضي محوطه‌ها در دور دست  هستند و كمتر در معرض تخريب قرار مي‌گيرند و بعضي محوطه‌ها در مناطق شهري است و در معرض ساخت‌وساز مي‌باشند. اين موارد منتهي به اوليت‌بندي مناطق مي‌شوند و ما آن را اعلام مي‌كنيم و واحد حقوقي و اعتبارات اقدامات بعدي را انجام مي‌دهد.
برچسب ها: کول فرح
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۴
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۳۲ - ۱۳۹۰/۱۱/۲۳
0
9
(کول) فره درست است که از واژه فارسی " فره وهر " اسطوره مذهب ایران باستان گرفته شده است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۲۰ - ۱۳۹۰/۱۱/۲۵
0
6
همین که فرح کلمه ای عربی است نمی تواند نام یک یادگار از دوره ساسانی و دوره های پیش از آن باشد. بنابرین فره با املائ اشتباه حرف ه به ح تبدیل شد.و شاید چون کلمه فرح اشناتر بود جای فره را گرفت
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۸ - ۱۳۹۰/۱۱/۲۵
0
6
بي گمان كول واژه اي فارسي و كاملا اشنا كه كوله پشتي ازآن گرفته شده است.به معني بار است. فره هم كه نشانه اي از اهورا مزدا دين ايران باستان است. در واقع كول فره به معني بارگاه فره (فره وهر) است. و جايگاه و بارگاه ديني ايران باستان بوده است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۵ - ۱۳۹۰/۱۱/۲۶
0
2
چگونه تا کنون به این اشتباه پی نبرده بودند که کول فرح اشتباه بوده.و صحیح آن کول فره بوده است.
:
:
:
آخرین اخبار