دبیر اول کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس هشتم ضمن اشاره به نقش مجلس در قانونگذاری قوانین موجود برای برخورد با مجرمان اینترنتی و رایانهای که بخش عمدهای از جرایم داخلی را تحت پوشش قرار میدهد، به خلأ قانونی در بخش جرایم اینترنتی خارجی اشاره کرد و خواستار رفع این خلأ شد.
خلیل حیاتمقدم در گفتوگو با خانه ملت، گفت: قانون مصوب برخورد با جرایم رایانهای و اینترنتی، که در کمیسیون قضایی ساعتها مورد بررسی کارشناسان نیروی انتظامی و مرکز پژوهشهای اسلامی و همچنین کارشناسان حقوقی قوه قضاییه قرار گرفت، درصد زیادی از جرایم را پوشش میدهد.
نماینده مردم بندر ماهشهر، امیدیه و هندیجان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در اغلب کشورهای دنیا مانند آمریکا و انگلیس قانون جامعی برای این موضوع وضع شده است، اما جمهوری اسلامی ایران علیرغم توسعه در صنعت رایانه و اینترنت و سهولت دسترسی به فضای مجازی، همچنان با قانون مذکور اعمال قانون کرده و از نظر جامعیت، از بسیاری از دیگر قوانین دنیا عقب است.
وی بخش عمده قوانین مصوب را شامل حال جرایمی که در داخل کشور رخ میدهد، بیان کرد و یادآور شد: درقوانین جرایم اینترنتی مانند هک کردن سایتهای معتبر که توسط کشورهای خارجی علیه کشور ما بروز میدهد، گودال قانونی وجود دارد که مجلس باید به دنبال رفع آن باشد.
ساماندهی فضای مجازی با پلیس فتای تهران بزرگ
به گفته حیاتمقدم اقدام نیروی انتظامی در قالب پلیس فتا، به منظور نظارت و کنترل بر امنیت فضای مجازی را قابل تقدیر بوده که از طریق آن میتوان ساماندهی مناسبی به فضای مجازی داد.
دبیر اول کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس در پاسخ به روش دیگر نظارت نیروی انتظامی برای محدود کردن مجرمان رایانهای و اینترنتی و در واقع کاهش و پیشگیری از وقوع جرم مبنی بر امکانپذیر بودن قرار دادن دوربینهای مداربسته در کافینتها، تصریح کرد: اقدام نیروی انتظامی برای این امر به منظور امنیت بیشتر فضای مجازی خواهد بود که باید با حمایت دولت و قوه قضاییه اجرایی شود.
وی افزود: در صورتی که مسئولان کافینتها و سایر مراکز عمومی اینترنتی با این اقدام نیروی انتظامی مخالفت کند، نیروی انتظامی قادر به برخورد با آنها خواهد بود.
مخبر فراکسیون توسعه بنادر و دریانوردی مجلس هشتم برای سهولت درک این امر از سوی مردم و مدیران مراکز رایانهای عمومی، استفاده از چراغ راهنمایی هوشمند در چهارراهها را بهترین نمونه دانست و ادامه داد: این دلیل میتواند درباره مرکزی مانند کافینت هم مورد قبول واقع شده و باعث درک بهتری از طرف مردم قرار گیرد.
مدارس در اولویت آموزش آشنایی با فضای سایبری هستند
نماینده مردم بندر ماهشهر، امیدیه و هندیجان در مجلس شورای اسلامی نقش رسانهها را در آگاهی مردم مؤثر دانست، اما بیش از نقش رسانهها، نقش پررنگ مدارس و خانوادهها را در اولویت قرار داد.
وی افزود: نقش رسانهها میتواند در حد خود مثبت و مؤثر واقع شود، اما افزونبر این رسانه ملی، کشور ما در آموزشها نیز بسیار عقب بوده و با توجه به گسترش استفاده کاربران فضای مجازی در تمام سنین، انتظار میرود مدارس از همان دوران ابتدایی مهد کودک، به آگاهی و اطلاعرسانی و همچنین نحوه استفاده صحیح از آن به افراد، اقدام کنند.
دبیر اول کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس گفت: به طور کلی نیاز به حمایت دولت از کارشناسان و متخصصان رایانهای و نیروی انتظامی برای اجرای قوانین و همچنین پشتیبانی قوه قضاییه در اجرای قوانین و برخورد با مجرمان رایانهای و فضای مجازی، به شدت احساس میشود.