برای تغییر و اصلاح روند غلط موجود محیط زیست، برنامه ششم توسعه و مجلس دهم آخرین فرصت است و اگر این روند ناپایدار ادامه پیدا کند به نقطه غیر قابل بازگشت خواهیم رسید
معاون رييس جمهور گفت: برای تغییر و اصلاح روند غلط موجود محیط زیست، برنامه ششم توسعه و مجلس دهم آخرین فرصت است و اگر این روند ناپایدار ادامه پیدا کند به نقطه غیر قابل بازگشت خواهیم رسید.
معصومه ابتکار در جلسه شورای اداری استان که روز دوشنبه، 14 دیماه برگزار شد، با بیان اینکه خرسندم که امروز با هیاتی مرتب از وزارتخانههایی در خصوص موضوع ریزگردها در محیط زیست در شورای اداری خوزستان حاضر هستم، اظهارکرد: خوزستان از جایگاه زیست محیطی ویژهای برخوردار است. رودخانه کارون و وجود مهمترین تالابها، مناطق جلگهای و جنگلی و تنوع گیاهی ارزشمند از خوزستان یک جایگاه ویژه زیست محیطی ساخته است.
وی با اشاره به شرایط منطقهای افزود: اکنون شاهد شرایط حساسی در منطقه هستیم؛ برخی کشورها به دنبال تنشزایی در منطقه هستند. اقدامات عربستان و به شهادت رساندن روحانی بزرگوار آیتالله نمر بر این شرایط حساس افزوده و قطعا این اقدامات به ضرر کشورهايي است که به جای تنشزدایی و همراهی، راه افراط را دنبال میکنند.
معاون رییس جمهور تصریح کرد: امیدواریم برای صلح و اعتدال همکاری و همگرایی کشورهای اسلامی نقش محوری ایفا کنیم. در واکنشها و اقدامات کشور عربستان در این شرایط باید منافع کشور را مورد نظر قرار دهیم تا اين كنشها منافع نظام را تهدید نکنند.
ابتکار ادامه داد: کشور ما پس از برجام در خصوص حکمرانی موفق مورد ارزیابی و زیر ذرهبین خواهد بود. پس از برجام شرایط رشد اقتصادی فراهم خواهد شد اما الزاماتی وجود دارد که باید به آنها توجه کنیم. تمام سرمایههای کشور براساس عوامل مختلف، تنشها و آسیبهایی را متوجه خود ساخته است. در مسیر توسعه و رشد اقتصادی بهبود کسب و کار و در تمام شاخصها باید به این الزامات و مقدمات درست توجه کنیم و اگر توجهی وجود نداشته باشد، قطعات به هدف خود دست پیدا نخواهیم کرد.
وی عنوان کرد: باید ظرفیت زیست محیطی و طبیعت کشور در تمام برنامهها و رویکردها را به درستی مدنظر قرار دهیم. طبیعت اکنون به مرز بحران رسیده و آسیبهای جدی نه تنها در حوزه محیط زیست بلکه در حوزههای اقتصاد، بهداشت و تولید نیز وارد کرده است؛ این شرایط باید در دستور کار نظام قرار بگیرد. ابلاغ سیاستهای کلی مقام معظم رهبری در حوزه محیط زیست گام مهمی برای تعیین خط نشر شفاف و روشن برای همگرایی تمام قوا و مردم است. شفافیت و روشنی به ما میگوید که چگونه و چهکارهایی انجام میدهیم که رشد اقتصادی و توسعه پایدار داشته باشیم اما قیمت نابودی محیط زیست و آسیبهای اجتماعی بهداشتی نباشد.
رییس سازمان محیط زیست با بیان اینکه سیاستهای کلی رهبری در خصوص محیط زیست را باید در دستور کار قرار دهیم، گفت: دولت در خصوص این سیاست تقسیم کاری انجام داده که توسط معاون اول رییس جمهور اعلام خواهد شد. نقشه راه دولت و وظایف هر وزارتخانه با دستگاه را مشخص خواهد شد. همچنین با رییس قوه قضائیه نشستی داشتیم و امیدوارم به زودی با رییس مجلس نيز در خصوص همگرایی برسیم.
ابتکار ادامه داد: در استانها به ویژه استان خوزستان که به دلیل برداشتهای بیرویه و تخریب مراتع و به دلیل فشار بیش از حد تحمل طبیعت آسیبهای جدی به آن وارد شده و ناشی از فعالیتها نفتی است و امکان بازسازی طبیعی هوا وجود ندارد بايد این سیاستها مورد توجه قرار بگیرد.
وی با بیان اینکه دولت توجه ویژهای به محیط زیست خوزستان دارد، خاطرنشانكرد: دولت به طور مشخص با تامین اعتبارات و پشتوانه علمی برای حل مشکلات زیستی استان ورود پیدا کرده است و مصوبه اسفندماه سال گذشته در خصوص گردوغبار کاملا علمی و اجرایی بود و اکنون این مصوبه با تمام موانع، اجرایی و بخشنامههای آن به دستگاهها ابلاغ شده است.
رییس سازمان محیط زیست با بیان اینکه مقابله با ریزگردها در خوزستان کاری طولانی است، گفت: ستاد مقابله با ریزگردها تشکیل و کارگروهها در خصوص مقابله با ریزگردها در سطح ملی و در خوزستان فعال هستند. مطالعات انجام شده اما کار طولانی است. در استان خوزستان 340 کانون بحرانی تولید غبار وجود دارد که امسال اگر تمام شرایط و اعتبارات تامین شود در خوشبینانهترین حالت به 10 درصد از این کانونها رسیدگی خواهد شد. البته شرایط جوی در این خصوص مساعدت کرده است.
ابتکار با اشاره به اینکه دولت به موضوع کارون و حفاظت از آن به صورت ویژه پرداخته است، عنوان کرد: از زمان دولت هشتم شورای حفاظت کیفی کارون وجود داشت و اکنون برنامههای خوبی در این خصوص وجود دارد که اخیرا مورد بازنگری قرار گرفتهاند و گزارشاتی از این شورا و شورای عالی آب ارایه شده که توانستیم مصوبهای در خصوص ساماندهی و حفاظت از رودخانه کارون داشته باشیم.
وی بیان کرد: احیای تالابهای خوزستان، توجه ویژه و اهتمام به مسائل معیشت مردم و گردشگری در تالابها و رفع آلودگی هوای شهر اهواز از موارد مورد تاکید در دولت است. در شهر اهواز گازوئیل یورو 4 از ابتدای سال و بنزین یورو 4 از مهرماه توزیع شد که اتفاق مهمی بود. اکنون نیز برای افتتاح طرح آماک لحظه شماری میکنیم.
رییس سازمان محیط زیست با بیان اینکه در سال میلادی گذشته اهداف توسعه پایدار در جهان مورد تصویب قرار گرفت، گفت: این اهداف در 17 محور و توسعه پایدار به تصویب رسید که در تمام آنها نگاه زیست محیطی وجود دارد. این امر اهمیت و جایگاه محیط زیست را نشان میدهد. سیاستهای کلی مقام معظم رهبری در زمينه محیط زیست در این محورهای جهانی قابل ادغام است.
وی ادامه داد: توافقنامه کاهش گازهای گلخانهای یک اتفاق بسیار مهم بود و از این جهت میتوان سال 2015 را سال محیط زیست نامید. تمام جهان با مشکل تغییرات اقلیمی و گرم شدن زمین مواجه است که صدمات بسیاری وارد کرده است. کشور ما نیز در یک روند طولانی شاهد افزایش و کاهش بارندگی و خشکسالی بود که باید در خصوص کاهش گازهای گلخانهای تصمیم بگیریم. کشور ما به توافق پاریس پیوسته است و با توجه به الگوی نادرست مصرف انرژی در فرآیند صنعتی باید این الگو را اصلاح کنیم و در این مسایل مهم و کاهش گازهای گلخانهای خوزستان میتواند پیشگام باشد.
ابتكار با اشاره به اهمیت انتخابات پیش رو، خاطرنشانكرد: برقراری فضای سالم، رقابت قانونی و حضور گسترده مردم در انتخابات پیش رو از اهمیت بسیاری برخوردار و لازم است فضایی برای حضور تمام اقشار مردم فراهم کنیم. همه اقشار مردم باید احساس کنند در تعیین سرنوشت خود نقش دارند و براساس سلیقه خود در جهتگیریها نقش ایفا کنند. یکی از مسایل بسیار مهم که باید به طور شفاف از برنامهها و محورهای گروهها و احزاب باشد، مسایل محیط زیست است. مجلس دهم باید نسبت به اين مسایل حساسیت و شناخت لازم را داشته باشد. انتظار داریم که نمایندگان با شجاعت و درایت و با شناخت کافی از مسایل کشور موضوعات را مطرح و شجاعانه تصمیم بگیرند و از حقوق تمام مردم دفاع کنند.
مقتدایی با تاكيد بر اعتماد دولت به خوزستان:
تصميمات دولت در نهايت در استان اجرا ميشوداستاندار خوزستان گفت: نکتهای که باید با مرکز آن را حل کنیم اعتماد به استان است. از یک طرف بر اجراي طرح آمایش سرزمین تاکید میکنیم ولی از طرف ديگر تمام تصمیمگیری را به مرکز میبریم؛ دولت بايد به خوزستان اعتماد کند چرا که هر تصمیمی که دولت بگیرد در نهایت باید در استان اجرا شود.
عبدالحسن مقتدایی در جلسه شورای اداری استان ضمن محکوم کردن جنایت اخیر عربستان سعودی، اظهار کرد: این مسیری که عربستان در حال طی کردن آن است، مسیری است که کشور عراق در دوران صدام طی کرده بود.
وی ادامه داد: ملت و حکومتی که ماندگار است، حکومتی است که دارای استراتژی باشد و دوام استراتژی نیز به تعامل بین مردم بستگی دارد و حکومت نیز باید با مردم تعامل داشته باشد.
مقتدایی افزود: امیدوار هستیم که تبعیت از قانون و دستورالعمل در دستور کار مردم قرار گیرد و هیچکس از سر دلسوزی و احساس تکلیف شرعی دست به کاری نزند که هزینه تحقق اهداف نظام را سنگین کند و امیدوارم که با ابتکار عمل همه مسئولان نظام و رهبر معظم انقلاب شرایط به گونهای باشد که مردم افتخارآفرین باشند. ما هر اتفاقی هم که بیفتد با ملتهای دیگر کار داریم. اگر ما با آمریکا ناسازگاری داشتیم ولی هیچ وقت با ملت آن تعارضی نداشتیم.
وی در ادامه گفت: سد گتوند نیز با وجود درایت مسئولان به خوبی در حال مدیریت شدن است و از نظر بنده مشکلی نیست و تنها حساسیتهایی ایجاد شده که با پیشنهاداتی که ارائه شده امیدواریم آنها نیز حل شوند.
استاندار خوزستان افزود: امسال آنقدر بارندگی داشتیم که نگرانی آنچنانی نداریم و لطف خدا را نباید فراموش کرد.
وی خاطرنشان کرد: پیگیریهایی که در خصوص جلوگيري از انتقال آب از سرشاخههای رودخانه کارون، سدگتوند، آلودگی، پسابها و محیط زیست در شورای عالی آب و راهبردی انجام شده در نهایت ختم به این شد که یک ردیف بودجه به مبلغ هشت میلیارد تومان به کارون تعلق گرفت. امیدوارم دوستان در مجلس نیز اراده محکم در خصوص رود کارون داشته باشند.
مقتدایی اظهار کرد: 2 هزار میلیارد تومان نیز جهت طرح توسعه پایدار استان تصویب شده است که آن نیز مربوط به محیط زیست است و امیدواریم به نتیجه برسد.
وی تصریح کرد: نکته دیگری که باید با مرکز آن را حل کنیم اعتماد به استان است. از یک طرف آسایش سرزمین را تاکید میکنیم ولی تمام تصمیمگیری را به مرکز میبریم و خواهشي كه از دولت دارم اين است که به خوزستان اعتماد کنند چرا که هر تصمیمی که دولت بگیرد در نهایت باید در استان اجرا شود. موفقیت نیز تنها در شرایطی حاصل میشود که ابزار کنترلی و نظارتی در اختیار استان باشد.
استاندار خوزستان گفت: طرح 550 هزار هکتاری در استان موفق است، علت آن این است که ابزار کنترلی به سازمان مدیریت و برنامهریزی استان ابلاغ شده است. یکی از موفقیتها در آمایش سرزمین اين است که حداقل به استان خوزستان اعتماد شود. هیچکس نمیتواند بگوید که نسبت به استان از من دلسوزتر است. بنابراین خواهشم از دکتر روحانی این است که به من و استان خوزستان اعتماد کند.
معاون عمرانی استاندار خوزستان:
رفع مشکلات زیست محیطی موجب رونق اقتصاد خوزستان میشود معاون عمرانی استاندار خوزستان گفت: حفظ و حراست از محیط زیست و رفع مشکلات آن باعث رونق اقتصاد استان و رضایتمندی بیشتر مردم میشود.
احمد سیاحی در جلسه شورای اداری خوزستان با بیان اینکه تصورم این است که بحث بهبود محیط زیست تاحدی زیادی میتواند از طریق خود پالایی انجام شود، اظهارکرد: رودخانه به خودی خود میتواند خود پالایی را انجام دهد ولی در خوزستان حد آلایندهها به اندازهای است که به هیچ وجه نمیشود از پتانسیل خودپالایی رودخانهها استفاده کند.
وی افزود: رضایت مردم و اهداف استانداری خوزستان از جمله جذب سرمایهگذار و رونق اقتصادی بیشتر در یک منطقه و همچنین جذب گردشگران و استفاده از جاذبههای گردشگری به شرطی محقق میشود که محیط زیست مناسبي در خوزستان ایجاد شود.
معاون عمرانی استاندار خوزستان با بیان اینکه بنا به دلایل متعددی مردم و مسئولان خوزستان از داشتن محیط زیست مناسب محروم هستند، گفت: اگر محیط زیست را بتوانیم سروسامان دهیم، شاهد توسعه بیشتر استان و رضایتمندی بیشتر مردم از سکونت در خوزستان خواهیم بود.
وی خاطرنشان کرد: در استانی مانند سیستان و بلوچستان کمبود آب دریاچه هامون و گرد و خاک جزو تنها موارد بحرانی آن استان برشمرده میشود و در استانی مثل تهران نیز تنها آلودگی هوا جزو موارد بحرانی است، اما در خوزستان، ما تمام موارد بحرانی را در ارتباط با محیط زیست شاهد هستیم؛ بنابراین اگر حفظ و حراست مناسب از محیط زیست استان خوزستان انجام نشود و این امانت را به شکل درست به نسل بعد منتقل نکنیم، این امر بر خلاف اعتقادات دینی ما خواهد بود.
سیاحی در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به موضوع تالاب شادگان عنوان کرد: در خصوص این مساله نیز رونق نسبی ایجاد شده و رضایتمندی نسبی نیز حاصل شده است؛ ضمن اینکه در اولویتبندی کانونها نیز اقدامات خوبی صورت گرفته است.
وی با درخواست از مسئولان محیط زیستی جهت تشکیل کمیته راهبری محیط زیست، تصريح کرد: این موضوع در استان بسیار ضرورت دارد و ما باید نقشه راه داشته باشیم. با وجود بارندگی بسیار خوبی که تا اینجا در استان داشتیم، همچنان نگران هستم و ما نباید با یک بارندگی مغرور شویم و بگوییم مشکلی وجود ندارد. ما حاضریم تا مشارکت خوبی را در خصوص اعتبارات آلایندهای داشته باشیم.
سياحی بيان کرد: در خوزستان، کارون مهمترین رودخانه محسوب میشود؛ لذا خواهشمندیم نگاه جدی به کاهش آلودگی این رودخانه شود. محیط زیست باید مدعی باشد که تمام مشکلات کارون مرتفع گردد.
سیاحی در خصوص مشکلات سد گتوند نیز گفت: در باب این موضوع نیز اقدامات خوبی صورت گرفته است، ولی همچنان جای کار دارد؛ ضمن اینکه 245 میلیارد تومانی که جهت مبارزه با ریزگردها مورد قبول استان باشد، هنوز تامین نشده است.
وی با بیان اینکه مصوبهای در شورای آب در مورد عدم انتقال آب کارون داشتیم، افزود: با وجود این، نگران هستیم که بار دیگر به بهانه آب شرب دوباره برداشتی از سرشاخههای کارون انجام شود.
معاون عمرانی استاندار خوزستان عنوان کرد: خبر خوبی که دوستان نفتي به ما دادند این است که وزارت نفت در خصوص پرداخت مبلغ 487 میلیارد تومان موافقت خود را اعلام کرده و ما به دنبال آن هستیم که برنامه زمانبندی پرداخت این پول به اراضی 200 هزار هكتاري را به نوعی داشته باشیم.
وی در پایان بار دیگر خواستار توجه ويژه به موضوع محيط زيست شد و خاطرنشانكرد: حفظ و حراست محیط زیست و رفع مشکلات آن در استان باعث رونق اقتصادی بیشتر، فعالیت و رضایتمندی بیشتر مردم استان خوزستان خواهد شد.
مدیرکل محیط زیست خوزستان:
انتقال آب از سرشاخه های کارون از موارد مبهم استهمچنین احمد لاهیجان زاده، مدیرکل محیط زیست خوزستان در جلسه شورای اداری استان، اظهار کرد: در خصوص آلودگی هوا با پیگیری های انجام شده بنزین یورو 4 در اهواز توزیع شده است و به دنبال آن هستیم که ظرفیت آن به یک میلیون لیتر برسد.
وی افزود: در شورای عالی آب در خصوص ساماندهی رودخانه کارون 8 هزار میلیارد تومان تصویب شد و طرح ساماندهی کارون در برنامه ششم مدنظر قرار گرفته و قرار است ردیف اعتباری برای آن و همچنین برای مقابله با ریزگردها اختصاص پیدا کند.
مدیر کل اداره حفاظت محیط زیست خوزستان با بیان اینکه کانون های ریزگردها شناسایی شدند تصریح کرد: اکنون تعدادی از این کانون ها عملیات مقابله با ریزگردها انجام شده و تامین اعتبارات ریزگردها از مسایل بسیار حائز اهمیت است.
لاهیجان زاده با بیان اینکه همچنان منتظر اعلام نتیجه سد گتوند هستیم گفت: انتقال آب از سرشاخه های کارون از موارد مبهم است در این خصوص باید تصمیم گیری هایی صورت بگیرد. 10 سال است در استان عوارض آلایندگی ها به شهرداری و وزارت کشور پرداخت می شود. تنها عوارض سالانه مجموعه نفت و پتروشیمی در استان بیش از 1500 میلیارد تومان است که دو برابر بودجه استان است.