تاریخ انتشار: ۲۸ آبان ۱۳۹۴ - ۰۹:۴۲
کد خبر: ۱۰۸۸۱۴
نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره
ضرورت احداث باغ ایرانی در دزفول
با توجه به ویژگی‌های طبیعی، تاریخی، کشاورزی، فرهنگی و معمارانه شهر دزفول زمینه مناسبی جهت احداث باغ ایرانی در شهر دزفول در راستای توسعه صنعت گردشگری استان خوزستان وجود دارد
عضو انجمن دوستداران و پژوهشگران دزفول از ضرورت احداث باغ ایرانی سنبل تمدن ایران زمین در این شهرستان سخن گفت.

معصومه رادمنش اظهار داشت: با توجه به ویژگی‌های طبیعی، تاریخی، کشاورزی، فرهنگی و معمارانه شهر دزفول زمینه مناسبی جهت احداث باغ ایرانی در شهر دزفول در راستای توسعه صنعت گردشگری استان خوزستان وجود دارد که بایستی به نحو شایسته‌ای از آن استفاده شود.

وی خاطرنشان کرد:امروزه وجود برنامه‌ریزی هدفمند در توسعه شهرها یک ضرورت و نیاز اساسی است و در عصر جهانی شدن، نیاز به حفظ هویت و اصالت، به ویژه در کشور ایران که دارای شهرهایی با پیشینه فرهنگی و تمدنی غنی است، بیش از گذشته احساس می‌گردد. شهرستان دزفول یکی از قدیمی‌ترین شهرهای تاریخی کشور است که پتانسیل‌های زیادی جهت رشد و توسعه دارد.

رادمنش ادامه داد: در شهرسازی عصر جدید، پایداری نقش مهمی یافته و از این رو می‌توان سهم قابل توجهی را در طرح‌ها برای آن در نظر گرفت. شهرستان دزفول دارای زمین‌های کشاورزی مستعد، باغ‌ها، آب فراوان و معماری غنی است و این ظرفیت‌های ارزشمند، ما را به سمت برنامه‌ریزی و تعریف پروژه‌هایی در راستای توسعه‌ای پایدار سوق می‌دهند، که یکی از بهترین نمودهای کالبدی و فرهنگی آن، توجه به احداث باغ ایرانی در دزفول است.

عضو انجمن دوستداران و پژوهشگران دزفول بیان کرد: نقش و تأثیر باغ‌های سنتی ایرانی به عنوان میراث طبیعی و تاریخی کشور در ایجاد فضای مطلوب شهری یکی از ضروریات است. باغ‌سازی در ایران زمین به دلیل شرایط خاص اقلیمی، بیشتر تحت تأثیر نظام آبیاری است هر چند که عوامل حسی و زیبایی شناختی در مراحل بعدی نقش ویژه در ساخت باغ داشته‌اند ویژگی خاص اقلیمی و روحیه خاص ایرانیان موجب عملکردگرا شدن آنان در زمینه معماری و باغ سازی گردیده است. در باغ سازی این عملکردگرایی در قالب نظام‌مند شدن باغ ایرانی مشهود می‌باشد. جهانگردان اروپایی این باغ‌سراهای ایرانی را "پرژن گاردن" می‌نامند و ویژگی‌های خاص آن سبب شده که بتوان از مفهوم باغ ایرانی در توسعه صنعت گردشگری بهترین بهره‌برداری را نمود.

او افزود: از سوی دیگر معرفی ویژگی‌های شهرستان دزفول در سال‌های اخیر سبب شده که نقش گردشگری در آن روز به روز پررنگ‌تر گردد و طبق گفته اداره میراث فرهنگی، حضور چند صد گردشگر از کشورهای اروپایی در چند ماه اخیر در دزفول، افزایش مراکز پذیرایی سنتی و مراکز اقامتی در این شهر، نشان دهنده رشد صعودی توسعه صنعت گردشگری است و با توجه به زمینه ایجاد شده، برای شتاب بخشیدن به این روند، احداث مجموعه هایی با هویت و پیش زمینه فرهنگی نظیر باغ ایرانی در این شهر ضروری به نظر می‌رسد.

رادمنش خاطرنشان کرد: باغ ایرانی یا "باغ‌سرای" سه ساختار و طراحی منحصر به فرد دارد؛ اول در مسیر عبور جوی آب قرار دارد. دوم محصور است با دیوارهای بلند و سوم در محل باغ‌ها علاوه بر درختان، گل‌ها و آب‌نماها یک کوشک در محور اصلی باغ ساخته شده که روح ایرانی را آرامش می‌بخشد که هر سه ویژگی را در کالبد فضایی شهرستان دزفول می‌توان یافت. رودخانه دز، معماری بافت تاریخی، وجود کوشک‌ها و قلعه‌های تاریخی و وجود باغ‌های متنوع در اطراف شهر زمینه خوبی را جهت توجه به موضوع باغ ایرانی فراهم نموده‌اند.

وی اظهار داشت: تاکنون 9 باغ ایرانی در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسیده که حفظ و نگهداری آنها در دستور کار میراث فرهنگی قرار گرفته است. باغ پاسارگاد شیراز به عنوان مادر باغ‌های ایرانی، باغ ارم شیراز، باغ چهل ستون اصفهان، باغ فین کاشان، باغ ماهان کرمان، باغ اکبریه بیرجند، باغ دولت‌آباد یزد، باغ پهلوان‌پور مهریز یزد و باغ عباس‌آباد بهشهر 9 باغ ایرانی ثبت شده در فهرست یونسکو هستند و از این روی احداث باغ ایرانی سبب می‌شود در قالب اثری جدید میراث جهانی ایرانی به همراه هویت فرهنگی و معماری دزفول به هم پیوند یابند و هویت ایرانی در فضاهای جدید و توسعه شهری متبلور گردد.

او یادآوری کرد: باغ ایرانی یک پدیده فرهنگی می‌باشد که در دوران مختلف تاریخی ساخته شده و اشتیاق مردم به باغ‌سازی و پرورش درخت و معماری سنتی تا دوران قاجار وجود داشته است. این حرکت فرهنگی و معمارانه که در یک قرن اخیر به سوی انحطاط رفته است و برنامه‌ریزی در راستای ایجاد چنین مجموعه‌ای فرصتی برای مغتنم جهت تداوم هویت ایرانی در شهرستان دزفول و رونق گردشگری استان خوزستان است.

رادمنش تصریح کرد: متأسفانه در باغ‌سازی و پارک‌سازی فعلی این اصول سنتی و حکمتی رعایت نمی‌شود و  در باغ‌های فعلی هیچ بویی از سنت‌های زیبای گذشته که با هویت ایرانی عجین بوده به چشم نمی‌خورد و مانند دیگر نمادهای شهرسازی و معماری سرشاز از بیهودگی، برونگرایی و بی‌هویتی می‌باشد.

عضو انجمن دوستداران و پژوهشگران دزفول گفت: شهرستان دزفول در شمال استان خوزستان و دامنه زاگرس میانی جای دارد. این شهر در680 کیلومتری تهران و ۱50 کیلومتری اهواز جای دارد. دارای زمستان و پاییزی مدیترانه‌ای بوده و طبیعت سرسبز آن در زمستان تا آغازه‌های بهار بسیار دلپذیر است. این شهرستان با زیست بوم زیبای جلگه‌ای ـ کوهپایه‌ای و کوهستانی خود در سراسر سال و به ویژه در روزهای نوروز پذیرای شمار بسیاری از گردشگران می‌باشد.

وی ادامه داد: علاوه بر آب و هوای مناسب در شش ماه دوم سال عبور رودخانه دز از وسط شهر که علاوه بر تإمین آب شرب منطقه و آبیاری زمین‌های کشاورزی و حاصل‌خیزی خاک، از بعد زیبایی‌شناسی جاذبه خاص توریستی را ایجاد نموده دزفول دارای 8500 هکتار جنگل‌های طبیعی نیز می‌باشد، معماری منحصر به فرد شهر دزفول که گویای هنر معماری و هویت ساکنان  این سرزمین است و می‌توان در ساختمان‌ها و بناهای تاریخی، خانه‌ها، مساجد، معابر و بازارها نگاره‌های آجری منقش به طرح‌های پر رمز و راز و... را مشاهده نمود و مزارع پرورش انواع گونه‌های گل و  گیاه و باغ‌های درختان میوه در اطراف شهر و بسیاری ویژگی‌های منحصر به فرد دیگری که هر کدام با اجزای باغ ایرانی، پیوندی عمیق دارند زمینه مناسبی را جهت احداث چنین مجموعه فرهنگی توریستی با الهام گرفتن از باغ ایرانی در شهر دزفول فراهم آورده است که بایستی مورد توجه برنامه‌ریزان امر توسعه گردشگری استان خوزستان و به ویژه شهرستان دزفول قرار گیرد.

رادمنش بیان کرد: اجرایی شدن احداث باغ ایرانی نیازمند توجیه اقتصادی است و می‌توان با رویکرد باغ رستوران، مجموعه فرهنگی و یا اقامتگاه سنتی به آن نگاه شود و با پیش‌بینی سالن‌های چند منظوره در عمارت آن با کاربری گردشگری و به منظور بهره‌برداری فرهنگی، پذیرایی و اقامتی در نظر گرفته شود تا گامی موثر در اقتصاد شهر و توسعه صنعت گردشگری استان خوزستان برداشته شود.
مرجع / ایسنا
برچسب ها: دزفول
:
:
:
آخرین اخبار