مونوکسیدکربن گازی بی رنگ، بی بو، بدون طعم و غیر محرک است که در اثر سوختن ناقص سوخت های فسیلی مانند نفت، گاز، بنزین، گازوئیل، دود اگزوز اتومبیل و ذغال چوب ایجاد می شود و مسمومیت با این گاز، یکی از مرگبارترین انواع مسمومیت ها است
خوزنیوز: رئیس دفتر تحقیق و توسعه معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با توجه به سرد شدن هوا و استفاده از بخاری در منازل، نشانه های مسمومیت و راه های پیشگیری از گاز مونوکسید کربن را تشریح کرد.
به گزارش خوزنیوز؛ دکتر فریده یونسی اظهار کرد: مونوکسیدکربن گازی بی رنگ، بی بو، بدون طعم و غیر محرک است که در اثر سوختن ناقص سوخت های فسیلی مانند نفت، گاز، بنزین، گازوئیل، دود اگزوز اتومبیل و ذغال چوب ایجاد می شود و مسمومیت با این گاز، یکی از مرگبارترین انواع مسمومیت ها است.
وی افزود: تماس طولانی با این گاز، سردرد، گیجی، ضربان شدید قلب، خواب آلودگی، وزوز گوش، تهوع و استفراغ، کاهش هوشیاری، آسیب دائمی عصبی، کما و مرگ از نشانه های مسمومیت با گاز مونوکسید کربن است.
یونسی ادامه داد: در کودکان نیز نشانه هایی مانند تهوع، استفراغ و اسهال با مقادیر پایین تری از مونوکسید کربن ایجاد می شود.
رئیس دفتر تحقیق و توسعه معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: تماس طولانی مدت با این گاز به ویژه در کودکان می تواند با بروز اختلالات رفتاری، کاهش حافظه و ضریب هوشی همراه باشد.
وی در خصوص راه های پیشگیری از این نوع مسمومیت اظهار کرد: اطمینان از نصب صحیح و کارکرد مناسب دودکش ها در هنگام استفاده از بخاری های نفتی و گازی، ضروری است.
یونسی گفت: سردبودن لوله دودکش بخاری دلیل خارج نشدن دود و گاز سمی است که باید این مساله مرتب کنترل شود.
وی ادامه داد: استفاده از آبگرمن گازی، نفتی و یا پکیج (نوعی دستگاه گرم کننده) در حمام یا محیط های کوچک و بسته منجر به سوخت ناقص و مسمومیت می شود.
وی اضافه کرد: استفاده از بخاری های بدون دودکش تنها در محیط های دارای تهویه و جریان مناسب هوا مجاز است و از به کاربردن این وسایل در محیط های بسته و فاقد جریان هوا جدا خودداری شود.
یونسی گفت: حضور در گاراژهای در بسته با اتومبیل دارای موتور روشن، خطر بروز مسومیت با مونوکسید کربن وجود دارد.در مواردی از مسمومیت های کشنده با این گاز در رانندگان گزارش شده که برای گرم کردن خودروی خود در فصول سرد سال از گاز پیک نیکی استفاده کرده اند.
رئیس دفتر تحقیق و توسعه معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز اظهار کرد: در دود سیگار نیز مقادیری از این گاز موجود است که در اثر مصرف طولانی مدت، سبب بروز مسمومیت مزمن می شود.
وی گفت: در هنگام ایجاد آتش سوزی علاوه بر ایجاد گازمونوکسید کربن، گاز سیانید در اثر سوختن مواد پلاستیکی ایجاد می شود که سم شدید دارد.
یونسی ادامه داد: نخستین اقدام در برخورد با فرد مسموم با مونوکسید کربن، انتقال فرد به هوای آزاد است و در صورت قطع تنفس بیمار، مسموم باید احیای قلبی و عروقی انجام شود.