محوطه باستانی شوش با پیشینه هفت هزار سال و آثار ارزشمندی از دوره های مختلف تاریخ به عنوان کهن شهر ایران و بهشت باستان شناسی نامزد ایران جهت ثبت در فهرست آثار جهانی یونسکو در سال 2015 میلادی است
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان گفت:با تخصیص تنها سهمیه سالانه ثبت جهانی آثار تاریخی کشور به استان خوزستان محوطه باستانی شهر قدیم شوش تا 10 روز آینده ثبت جهانی می شود.
محوطه باستانی شوش با پیشینه هفت هزار سال و آثار ارزشمندی از دوره های مختلف تاریخ به عنوان کهن شهر ایران و بهشت باستان شناسی نامزد ایران جهت ثبت در فهرست آثار جهانی یونسکو در سال 2015 میلادی است.
در محوطه باستانی 400 هکتاری شوش آثار باستانی از دوره های مختلف تاریخ وجود دارد.
شوش یکی از معروف ترین شهرهای تاریخی و کهن است که زمانی پایتخت حکومت ایلام و پایتخت زمستانی پادشاهی هخامنشی بوده است.
شوش با وجود آثار باستانی منحصر بفرد و اثر جهانی چغازنبیل در هفت تپه در تمام ایام سال پذیرای جهانگردان خارجی است.
با ثبت جهانی محوطه باستانی شوش در یونسکو، اسم، موقعیت و مشخصات محوطه باستانی شوش در هفت هزار سایت گردشگری جهان قابل مشاهده می شود.
افشین حیدری روز سه شنبه در نشستی با خبرنگاران رسانه های جمعی در محل این اداره کل با اشاره به تعداد بالای آثار تاریخی موجود در استان افزود:در سال 92 مجموع اعتبار این اداره کل 20 میلیارد ریال بود که جوابگوی انجام کارهای کوچک هم نبود که در سال جاری این اعتبار به بیش از 300 میلیارد ریال افزایش یافت.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان اظهار کرد: پس از ثبت جهانی شوش برای اینکه این شهرستان مقصد گردشگری شود دو برنامه شامل حفاظت و معرفی این شهرستان اجرا خواهد شد.
وی گفت: در حوزه معرفی برای تشکیل کارگروه بازاریابی و تبلیغات اعضای آن مشخص و جلسه نخست این کارگروه برگزار شد.
حیدری ادامه داد: برای ثبت جهانی شوش تهیه یک بسته فرهنگی تاریخی خوب کار دشواری به نظر می رسید که با حمایت انجمن ها و اصحاب رسانه کار شروع شد که خوشبختانه این تلاش به ثمر رسید..
*تعرضات به محوطه تاریخی حمیدیه با ایجاد اداره کنترل می شوندوی یادآور شد: در بحث احیای بناهای تاریخی سیر مراحل اداری تکمیل شده و مرمت برخی بناهای ارزشمند را شروع کردیم که بنای کوشک شهرستان حمیدیه با اختصاص اعتبار اولیه از این دست است.
وی با اشاره به ایجاد اداره میراث فرهنگی شهرستان حمیدیه گفت: رییس اداره حمیدیه نیز به زودی معرفی خواهد شد که به حفاظت بهتر میراث فرهنگی در این شهرستان کمک می کند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان اعلام کرد: در این شهرستان تعرضات بسیاری به آثار تاریخی صورت گرفت.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان با اشاره به تدوین و ابلاغ سند توسعه چشم انداز در سه حوزه تخصصی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بیان کرد: سال گذشته استان خوزستان رتبه خوبی در ثبت آثار تاریخی کسب کرد و در حوزه صنایع دستی نیز استان برتر شناخته شد.
وی این برتری در حوزه صنایع دستی را به دلیل حضور در بازارچه های موقت، رتبه برتر حضور در بازارچه های خارجی، برگزاری نمایشگاه های ملی و حضور در این نمایشگاه ها دانست و گفت: قصد داریم به صورت واقعی در حوزه اشتغال و توسعه پایدار در زمینه صنایع دستی گام برداریم.
حیدری با بیان اینکه سال گذشته دومین خانه صنایع دستی ایران را در خوزستان افتتاح کردیم، ادامه داد: در بحث صادرات و طراحی نیز با تشکیل اتاق فکر در این زمینه در حال فعالیت هستیم.
*تور کوچ عشایر برای مهمانان داخلی و خارجی راه اندازی شدحیدری اظهار کرد: در حوزه گردشگری استان مشکلات بسیاری وجود دارد اما شاید کمتر شغلی در کشور باشد که ظرف 10 روز با برگزاری تور، آورده بیش از 20 میلیارد ریال داشته باشد.
وی ادامه داد: در این زمینه تور عشایر مورد استقبال بسیاری از افراد به ویژه توسط مهمانان خارجی قرار گرفت که تور گردشگری کوچ نیز برای نخستین بار در استان تشکیل می شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان اعلام کرد: در بحث توانمندسازی صنوف بسیاری از اصناف فعال را در حوزه گردشگری آموزش دادیم که برگزاری کارگاه های توانمند سازی صنوف نیز در این جهت بوده است.
حیدری با تاکید بر لزوم ارتقای سطح کیفی خدمات مجتمع های بین راهی بیان کرد: در پیش برنامه میزبانی ایران در سال 2017با عنوان راهنمایی گردشگری جهان، خوزستان نقش تاثیرگذاری داشته است و در سال 2017 شاهد حضور و میزبان خبرنگاران مختلف از سطح جهان در استان خوزستان خواهیم بود.
*میزبان تور اپراتور و تورلیدرهای خوبی با همکاری ترکیش ایر بودیم
وی با بیان اینکه در ماه گذشته میزبانی توراپراتورهای خوبی داشتیم، گفت: قرار شد تور لیدرها و توراپراتورهای اروپا به صورت مشترک با میزبانی ما و هزینه شرکت هواپیمایی ترکیش ایر انجام شود.
بر اساس این طرح ابتدا مدیران تورها از اماکن تاریخی و گردشگری بازدید کرده و سپس گردشگران کشورهای خود را برای بازدید از این اماکن در قالب تور راهی خوزستان می کنند.
*پرونده ثبت ملی کارون در حال تدوین استحیدری در خصوص گردشگری آبی اعلام کرد: در حوزه گردشگری آبی زیرساخت های خوبی در اهواز در حال ایجاد بوده و پرونده ثبت ملی کارون نیز در حال تدوین است که امیدواریم بتوانیم به جلوگیری از تعرض به کارون و احترام به حقوق مردم کمک کنیم.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان با اشاره به کارهای خوبی که در پروژه های آبی در شوشتر، باغملک و شادگان انجام شد، بیان کرد: آخرین اقدامات اجرا شده در شهرستان شادگان پس از ماه رمضان تکمیل می شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان بخش عمده اهداف سند چشم انداز گردشگری استان را در نتیجه تشکیل کارگروه توسعه گردشگری استان دانست.
وی اذعان کرد: همه دستگاه ها به ویژه شهرداری ها باید در امر گردشگری همکاری داشته باشند و فرمانداران و شهرداران به فراخور شرایط شهر تصمیم گیری کنند.
حیدری افزود: تلاش می کنیم در حوزه گردشگری حضور مردم را بیشتر کنیم و تلاش می کنیم که انجمن ها حضور پررنگی در فعالیت ها و تصمیم گیری های این اداره کل داشته باشند.
وی ایجاد فرصت های سرمایه گذاری در حوزه گردشگری را در سایه حمایت اصحاب رسانه دانست و گفت: این حوزه بدون حمایت اصحاب رسانه نمی تواند خود را معرفی کند.
حیدری در ادامه بیان کرد: تاسیس نظام باستان شناسی خوزستان برای نخستین بار در کشور اتفاق می افتد که تعداد زیادی تحصیل کرده باستان شناسی در عرصه مرمت و حفاظت را دخیل می کنیم.
وی راه اندازی سامانه میراث بان به عنوان نخستین سامانه در کشور در این استان را برای گزارش تخریب آثار تاریخی اعلام کرد و گفت: افراد برای گزارش تخریب یا تعرض می توانند به شماره سامانه 1820 میراث بان تماس بگیرند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان اظهار کرد: طی توافقی با دادگستری و تشکیل کارگروه، شعب ویژه رسیدگی به جرایم حوزه میراث فرهنگی تشکیل می شود که رسیدگی به پرونده های حوزه میراث فرهنگی سریع تر صورت گیرد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان در خصوص میراث معنوی هم گفت: در بحث میراث معنوی 150 پروژه آماده گرفتن پرونده ثبت هستند که اولویت نخست در اعتبارات سال جاری تعیین حریم است.
وی افزود: اتفاقاتی که در این مدت رخ داد بیشتر به دلیل نبود تعیین حریم و تعرض دستگاه ها، کشاورزان و اشخاص حقیقی به آثار تاریخی بود.
حیدری اظهار کرد: باید به برخی افرادی که در این استان دلواپس میراث فرهنگی هستند گفت که میراث یک اداره نیست بلکه یک نگاه است و تمام تلاش ما این است که از آثار فرهنگی دفاع کنیم.
وی ادامه داد: شاید کاستی های امروز به دلیل امکانات کم و محدودیت های زیاد در بحث یگان حفاظت است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان گفت: در همه نقاط استان آثار تاریخی داریم و نیازمند حمایت ویژه از سوی همه دستگاه ها هستیم.
حیدری افزود: در بحث میدان چهارشیر اهواز که خیلی ها پیگیر این بحث بودند میراث به مجموعه شورای فنی و شورای ثبت اداره کل با نگاه به توسعه اهواز تصمیم ارزشمند و قاطعانه گرفت.
وی ادامه داد: میدان چهارشیر اهواز که تنها یک نماد بود به فضای شهری تبدیل شد.
حیدری در خصوص بناهای تاریخی اهواز هم گفت: بارها با مالکین این آثار برای تملک صحبت کردیم اما هزینه سنگین بیش از 100 میلیارد ریال مطالبه کردند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان در خصوص بنای تاریخی ایوان کرخه هم گفت: به صورت جدی میراث در حال پیگیری موضوع این اثر تاریخی و شکایات انجام شده در خصوص آن است و باید اعلام کرد که ایوان در تملک هیچ نهادی نیست.
وی افزود: یکصد هکتار از اراضی ایوان کرخه را دانشگاه آزاد تصرف کرده که این تصرف عدوانی است و از طریق مقام قضایی پیگیر آن هستیم.
حیدری ادامه داد: آثار تاریخی متعلق به هیچ کسی نیست و مسوولان دانشگاه در قبال این موضوع مسوولند که به زودی نتایج این اقدامات به اطلاع مردم خواهد رسید.
حیدری در بحث دانشگاه سه گوش اهواز اظهار کرد: اهواز برای حضور گردشگر باید بیشتر دیده شود که یکی از جاذبه های این شهر دانشگاه سه گوش است.
وی افزود: برای مرمت این دانشگاه و استفاده فرهنگی از فضای آن با ریاست دانشگاه هماهنگی شد که با مالکیت دانشگاه در اختیار میراث فرهنگی قرار گیرد و اعتبار آن نیز مشخص شد اما متاسفانه مدیریت جدید مخالفت کرد.
حیدری با تاکید بر اینکه مخالفت ها دلیلی برای شروع نکردن کار نیست گفت: هدف از ایجاد موزه در این دانشگاه احیاء یکی از بناهای تاریخی خوب شهر اهواز است که برای راه اندازی این موزه با سه استان دیگر برای گرفتن اعتبار رقابت سختی داریم.
ساختمان سه گوش اهواز در سال 1308 به عنوان مقر بانک ملی مرکزی اهواز افتتاح شد و در سال 1311 مقر اداره حکومتی ولایت (استانداری) بود و در سال 1321 به مقر ارتش متفقین در خوزستان (در زمان اشغال اهواز در جنگ جهانی دوم) تبدیل شد.
این ساختمان در سال 1330 مقر سازمان آمریکایی اصل چهار (Point four) ترومن، ستاد استانداری خوزستان، ستاد فرمانداری اهواز و اداره کل دارایی خوزستان بود.
ساختمان سه گوش در سال 1336 به مبلغ دو میلیون و دویست هزار تومان از بانک ملی ایران خریداری و به دانشکده پزشکی دانشگاه جندی شاپور تبدیل شد.
بنای تاریخی سه گوش از سال 1345 تا 1350 دانشسرای عالی تربیت دبیر، مرکز علوم پایه دانشگاه جندی شاپور، مرکز علمی و سمعی بصری دانشگاه جندی شاپور، دانشکده علوم و سازمان مرکزی این دانشگاه بود.
کاربری این ساختمان در سال 1350 به دانشکده ادبیات و زبان های خارجی دانشگاه جندی شاپور تبدیل و در سال 1389 تخلیه و به دانشکده ادبیات و علوم انسانی واقع در دانشگاه شهید چمران منتقل شد.
از نگاه کلی و غیرتخصصی ساختمان سه گوش در حال حاضر دست خوش مخاطراتی است که از جمله آن ها می توان به سپری شدن بخشی از عمر طبیعی ساختمان و آجری بودن آن در محیط مرطوب اهواز اشاره کرد.
مجاورت با رود کارون و انتقال رطوبت زیان بار لایه های خاک آن به پی ساختمان، وجود درخت های درشت ریشه مانند کنار و اکالیپتوس در دورن و بیرون ساختمان گوش از جمله این مخاطرات هستند.
وی گفت: این استان نیازمند حمایت های ویژه است که متاسفانه در سال های گذشته برنامه منسجمی برای حمایت از میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این استان وجود نداشت.