یک مربی والیبال با اشاره به وضعیت بد این رشته در خوزستان، راه برونرفت والیبال استان از شرایط فعلی را ساماندهی در ساختار انسانی هیات دانست.
ایرج شیرعلی درباره وضعیت این رشته در استان، اظهاركرد: در حال حاضر شرایط والیبال استان خوب نیست؛ طی سالهای گذشته در سوپر لیگ آقایان و بانوان تیمی نداشتهایم و متاسفانه روند به صورتی بوده که اگر تیمی هم داشتهایم به صورت فصلی، آن هم برای یكی دو سال بوده است.
وی با اشاره به حضور نماینده ماهشهر به عنوان یکی از نمایندگان استان در لیگ دسته یک کشور، افزود: سال گذشته نماینده ماهشهر با راهنماییهای اشتباه هیات در لیگ دسته یك كشور شركت كرد و برای این حضور نیز 8، 9 بازیكن و یک مربی خارج از استان جذب كرد كه در نهایت هم نتوانست از مرحله مقدماتی به مرحله بعد راه پیدا كند.
*وجود تیمهای محدود و نتیجهگرا در والیبال استان
این مربی خوزستانی خاطرنشانكرد: اگر به بسكتبال خوزستان نگاه كنید، بازیكنان درجه دو و سه استان هم در لیگهای كشوری فعالیت میكنند، چرا كه در سوپر لیگ، لیگ دسته یك و دسته دو تیمهای ما فعالیت دارند و بازیكن خوب از بسكتبال خوزستان بیرون نمیماند، ولی در والیبال اینگونه نیست و تعداد تیمهای استان محدود هستند و آن تیمها هم بیشتر نتیجهگرا هستند تا این كه آیندهنگر باشند.
*حضور افراد غیرتخصصی در راس هیات
وی با بیان اینكه این موضوع نشان میدهد كه از سوی هیات استان و ادارهكل ورزش و جوانان خوزستان پشتیبانی خوبی نسبت به والیبال نمیشود، گفت: به نظرم حضور افراد غیرتخصصی در راس هیات که زحمت نكشیدهاند و استخوان خوردكرده این ورزش نیستند، در به وجود آمدن این وضعیت تاثیرگذار است. بارها گفتهام در استانی كه برای فوتبال آن بیش از 50 میلیارد تومان هزینه میشود، چرا باید مدیریت والیبالمان این قدر ضعیف باشد كه نتوانیم 2 میلیارد تومان برای این رشته هزینه كنیم. به نظر من با همین مبلغ، میتوانیم جزو پنج، شش تیم برتر ایران باشیم.
*ضعف در مدیریت منابع مالی
شیرعلی بیانكرد: چطور در بسكتبال میتوانیم چند میلیارد تومان خرج یك تیم كنیم ولی در والیبال نه؟ این نشان میدهد منابع مالی وجود دارد ولی مدیریت ضعیف است و ما در والیبال نمیتوانیم برنامهریزی كنیم. حتی برای یك تیم لیگ یكیمان نمیتوانیم رایزنی كنیم تا پولهای ورزشكارانی كه جذب میکنیم را به موقع پرداخت كنیم. هدف آقای كیانیزاده، مدیرکل ورزش و جوانان خوزستان از انتخاب روسای هیاتها چیست؟ مگر جز این است كه هیاتهای استان بازوان ادارهكل ورزش و جوانان هستند؟
*عدم اعتقاد هیات استان به مشارکت و مشورت
وی خاطرنشانكرد: در مدتی كه هیات فعلی والیبال آمده است، به جز یك دوره مسابقات قهرمانی نوجوانان استان، سایر رقابتهای آن به سرانجام نرسیده است. میگویند كار هیات تیمداری نیست و آیا كار آن برنامهریزی هم نیست؟ باید بگویم هیات استان به مشاركت، مشورت و خرد جمعی اعتقاد ندارد و یك نفر آنجا نشسته است و خودش برنامه میدهد و تغییر میدهد و اصلا نظر كارشناس و پیشكسوت این رشته را نمیخواهد. هیات استان هیچ جلسهای جهت تبادل فكری با مربیان استان هم نداشته است.
این مربی والیبال خوزستان گفت: هیات استان حتی در برنامهریزی مسابقات به باشگاههای استان كه حمایتكننده هستند هم احترام نمیگذارد كه جلسهای بگذارد و به آنها بگوید كه این مسابقات قرار است به چه نحوی برگزار شود. به نظر من والیبال خوزستان طی این سالها هیچ پیشرفتی نداشته است و برای اثبات این حرف میتوان لیست چهار سال گذشته تیمهای پایه تیمملی را نگاه كرد.
وی بیانكرد: وقتی وارد فدراسیون والیبال شوید، چشمانداز فدراسیون وجود دارد و بعد بر اساس آن، عملكرد بررسی میشود و اگر دیدند كه به اهداف مشخص شده نرسیدند، بررسی میكنند كه دلیل چه بوده است. حال شما از هیات والیبال استان یك برگه از اهداف كوتاهمدتش را بخواهید و برنامههای بلندمدت و میانمدت آن بماند.
*ضربه خوردن والیبال استان طی دو دوره مدیریت
شیرعلی گفت: من در نامهای به خود آقای پارسافر، رییس هیات والیبال استان هم گفتهام كه در ورزش مشكلات و چالشهای بسیاری داریم و به او توصیه كردم كه با توجه به اینكه شما به عنوان این كه یك كارمند بانك هستید و وارد عرصه والیبال شدهاید، از نظر مدیریتی و شرعی ببینید كه این جایگاهی كه در آن قرار گرفتهاید حق شما است یا خیر؟ چرا كه فردی كه میخواهد وارد جایگاهی شود وقتی وجدان، تجربه و عملش میگوید که نمیتواند كمك كند و ممكن است ناموفق بودن او به ضرر عدهای تمام شود، نباید وارد آن عرصه شود. ما چهار پنج سال در زمان هیات قبلی بیبرنامه بودیم و جوانانمان ضربه خوردند و اكنون هم در هیات فعلی سه سال است که وضعیتمان این گونه است؛ یعنی نسلی به این رشته آمدند و به هیچ نتیجهای نرسیدند و رفتند. ما با این آقایان هیچ مشكلی نداریم و فقط میگوییم باید از تجربیات دیگر مربیان هم استفاده میكردید.
*اشکال در ساختار انسانی هیات والیبال خوزستان
وی عنوانكرد: اگر به فدراسیون نگاه کنید، متوجه میشوید که آقای داورزنی، افراد عام را در سمتهای مختلف فدراسیون قرار نداده است. داورزنی مدیریت میكند اما باید ساختار انسانی هیات والیبال خوزستان را دید؛ ساختار انسانی هیات والیبال استان علاوه بر اینكه از لحاظ فنی مشكل دارد، از نظر عملی و تجربه مدیریت ورزشی هم با مشكل مواجه است.
*وجود ضعف در ردههای پایه
این کارشناس درباره اینكه چرا خوزستان به جز محمد موسوی و مصطفی شریفات نتوانسته است، بازیكن دیگری به تیمملی معرفی كند؟ گفت: علت این است كه ما در ردههای سنی پایه دچار ضعف هستیم و وقتی پایهسازی خوبی صورت نگیرد، وضعیت به این صورت است؛ ما وقتی میخواهیم در رده سنی پایه كار كنیم باید از قویترین مربیان استفاده كنیم و اگر هدف از كار كردن فقط به دست آوردن منابع مالی باشد، نتیجه این میشود که اکنون شاهد آن هستیم. من بارها به این آقایان گفتهام شما یك قدم بردارید و من به عنوان یك مربی پنج قدم برمیدارم.
*لزوم حرکت به سمت عملی کار کردن
وی راه برون رفت والیبال استان از شرایط فعلی را ساماندهی در ساختار انسانی هیات دانست و عنوانكرد: آقایانی كه در هیات هستند، ممكن است در شغل دیگری موفق باشند و به نظرم نشان هم دادهاند كه نمیتوانند در این رشته موفق باشند. برای رشد یك رشته فقط نمیتوان گفت كه فلانی آدم خوبی است چرا که داشتن تخصص و برنامهریزی هم خیلی مهم است. به هر حال پس از درست كردن ساختار انسانی باید به شكل عملی كار، روی بیاوریم و جستجو كنیم که اگر مازندران و ارومیه در این رشته مازندران و ارومیه شدهاند، به چه علت بوده است و فقط مدعی كار كردن نباشیم، بلكه به دنبال روند عملی كار باشیم.
*تعامل کم هیات با فدراسیون
شیرعلی خاطرنشانكرد: هیات استان یكسری كلاسهای داوری و مربیگری درجه دو و سه برگزار میكند و بعد خودشان به عنوان افرادی كه والیبالی نیستند، بارها به من گفتهاند كه متوجه شدهایم كه سطح آموزش كلاسها پایین بوده است. دلیل اصلی اینكه سطح این كلاسها پایین است هم این است كه تعامل و ارتباطات هیات با فدراسیون خوب نیست وگرنه میتوان بهترین مدرسها را برای این كلاسها به این جا آورد. طی سالهای گذشته نام و نشانی از هرمزگان در والیبال كشور نمیدیدیم ولی با تعامل خوبی كه با فدراسیون برقرار كردند، اگر رییس هیات این استان با فدراسیون تماس بگیرد، فدراسیون برای یك كلاس درجه سه آنها، یك مدرس كه فقط تخصص آن آموزش كلاسهای بینالمللی است را به آن استان میفرستد كه این به تعامل خوب این استان برمیگردد.
*عدم برنامهریزی در هیات استان
وی افزود: از دلایل عدم پیشرفت استان ما این است كه علاوه بر اینكه در باشگاهداری و بخش پایه موفق نبودهایم در بخش آموزش هم خوب کار نکردهایم و تمام اینها به این برمیگردد كه ما برنامهریزی نداریم. خود من به عنوان یك مربی باید نگاهم این باشد كه مربی تیمملی ایران شوم و اگر فقط به این فكر كنم كه در استان خودم بهترین باشم، پیشرفت نمیكنم. هیات استان نباید به این فكر كند كه مسابقات داخلی برگزار كند و چهار عكس و فیلم بگیرد و بعد به ادارهكل ورزش و جوانان بگوید كه هیات استان فعال است، بلكه فعال بودن زمانی است كه به طور مثال ما در بین 32 نفر تیمملی جوانان، چهار خوزستانی داشته باشیم. مگر استان ما استعداد ندارد؟ چگونه موسوی و شریفات را داشتیم، پس ما خیلی استعداد خوب داریم.
شیرعلی بیانكرد: ما زمانی علی پروین را به عنوان رییس هیات استان داشتیم و اگر همه از پروین یاد میکنند به این دلیل است كه همه طرفدار عملكرد وی هستند. در زمان پروین ما مسابقات بسیاری را در خوزستان میزبانی میكردیم و آن زمان ما هفت هشت بازیكن دعوت شده به اردوی تیمملی جوانان داشتیم و شریفات، موسوی و محمدی هم متعلق به دوران پروین هستند. در زمان ریاست او، آقای ایوان مربی استعدادیاب تیمهای ملی که خدمات بسیاری به والیبال ایران داشت، به اینجا آورده شد تا سطح مربیان استان را ارتقا دهد.
وی با بیان اینکه یكی از نیازهای والیبال استان حضور یك تیم در سوپرلیگ کشور است، عنوانکرد: وقتی یك تیم در لیگ برتر داشته باشیم، به دنبال آن نوجوانان و جوانان استان بازیها را میبینند و تشویق میشوند.
این مربی خوزستانی با اشاره به زیرساختهای لازم برای این رشته، گفت: یك خانه والیبال داریم كه در حال ساخت است و به نظرم اگر مدیریت ورزش ما قوی بود باید تاکنون این خانه به بهرهبرداری میرسید و به نظرم راهاندازی این خانه والیبال خیلی خوب است. البته بازهم میگویم به شرطی كه ساختار انسانی هیات درست باشد. به هر حال اگر منابع مالی خوبی موجود باشد ولی ساختار انسانی خوبی نداشته باشیم، نمیتوانیم استفاده بهینه را داشته باشیم. یك سال در لیگ برتر فوتبال ایران تیمی به نام استیل آذین آمد و تمام ستارههای ایران را هم خریداری كرد ولی به دلیل عدم مدیریت خوب، سقوط كرد و بعد هم كه دیگر نام و نشانی از آن باقی نماند. پس مدیریت، بر منابع مالی ارجحیت دارد. در والیبال هم اگر مدیریتمان خوب باشد، می توانیم منابع مالی را جذب كنیم.
*ضربه فوتبال به تمام رشتههای استان
وی خاطرنشانكرد: استان ما یك استان فوتبالی است و اگر یك تیم فوتبال منحل شود، به خاطر برخی مسایل همه؛ از نماینده استان گرفته تا استاندار، فرماندار و مدیركل ورزش و جوانان به دنبال آن مشكل میروند ولی وقتی یك تیم والیبال منحل میشود، اصلا خبری در این زمینه نمیشنوید. به نظرم فوتبال به تمام رشتههای استان ضربه زده است.
*وضعیت نامناسب شهرستانهای استان
شیرعلی درباره وضعیت والیبال در شهرستانهای استان نیز عنوانكرد: متاسفانه شرایط در شهرستانها هم خوب نیست و بیشتر مربیان شهرستانی از روی دلسوزی و اشتیاقی كه دارند، كار میكنند. مربیان زحمتكشی در شهرستانها داریم ولی اصلا كسی نیست كه یك خط به آنها كار علمی یاد دهد و حتی یك همایش هم جهت ارتقا آنها برگزار نمیكنند. متاسفانه شهرستانهای ما وضعیت خوبی ندارند.
وی بیانكرد: در هر صورت عدم ساختار انسانی مناسب، عدم فعالیت در بخش پایه، فعال نبودن باشگاهها، عدم برگزاری مسابقات منظم در بخش پایه و عدم موفقیت در برگزاری كلاسهای آموزشی و برگزاری همایشها و جلسات تبادل نظر، باعث عدم پیشرفت والیبال استان شده است در حالی که ما پتانسیل لازم برای پیشرفت را داریم.
*لزوم بررسی عملکرد هیاتها از سوی ادارهکل ورزش
این مربی والیبال گفت: به نظرم ادارهكل ورزش و جوانان استان باید جلساتی بگذارد و عملكرد هیاتها را نقد و بررسی كند و نتیجه اینکه كسی نمیپرسد چرا عملكرد به این صورت بوده است، این میشود كه وضعیت به اینگونه باشد. به نظر من كسی كه دلش برای جوانان استان بسوزد، اگر غیر از این عمل كند، خیانت كرده است چرا كه مگر جوانان این استان چه گناهی كردهاند؟